Newsroom

Στη γρηγορότερη αδειοδότητηση των έργων ΑΠΕ, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απολιγνιτοποίηση και τη διαχείριση απορριμμάτων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Το masterplan απολιγνιτοποίησης

Ξεκινώντας από το μεγάλο έργο της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη ο Υπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία από τις μεγάλες προκλήσεις, ενώ τόνισε πως θα στηριχθεί ο τοπικός πληθυσμός και η ανάπτυξη των περιοχών που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό από το λιγνίτη. Επίσης πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η χρηματοδότησή του ανέρχεται στα 5 δις. ευρώ

Έως το 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες

Ωστόσο, το καύσιμο είναι ασύμφορο τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά με στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιθυμεί να έχει τελειώσει μία και καλή με τη χρήση του. Η Ελλάδα, δυστυχώς, αποτελεί τους ουραγούς στον τομέα αυτό και επιθυμία της ηγεσίας του Υπουργείου είναι μέχρι το 2028 να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες.

Στόχος είναι τα περισσότερα εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία ανέρχονται στο 80% της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας, να έχουν πάψει να λειτουργούν έως το 2023. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη πάψει η λειτουργία των εργοστασίων Αμύνταιο 1 και 2, ενώ το 2021 θα σταματήσει η λειτουργία των μονάδων Καρδιά 3 και 4 (το κλείσιμο τους μάλιστα τοποθετείται 6 μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα), και θα ακολουθήσουν το 2022 οι μονάδες στον Άγιο Δημήτριο (1-4), οι Μεγαλόπολη 4, Άγιος Δημήτριος 5 και Μελίτης το 2023 ενώ την αυλαία της απολιγνιτοποίησης θα ρίξει η Πτολεμαΐδα 5 το 2028.

Οι 16 εμβληματικές επενδύσεις σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Επιπλέον το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, γνωστό και ως masterplan απολιγνιτοποίησης ακολουθείται και από 80 επενδυτικές προτάσεις στις εν λόγω περιοχές εκ των οποίων οι 16 έχουν χαρακτηριστεί ως εμβληματικές και 5 έχουν ήδη ονοματεπώνυμο. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για τις εξής επενδύσεις που αγγίζουν τα 3.5 δις. ευρώ:

Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία από τη ΔΕΗ

2. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη, επίσης από τη ΔΕΗ

3. Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

4.Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία (Solaris)

5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία (Eunice)

6. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας (Μεγαλόπολη)

7. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Δυτική Μακεδονία)

8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Μεγαλόπολη)

9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης (Δυτική Μακεδονία)

10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη (Δυτική Μακεδονία)

11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης (Δυτική Μακεδονία)

13. Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Μεγαλόπολη)

14. Δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (Δυτική Μακεδονία)

15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας (Δυτική Μακεδονία)

16. Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (Μεγαλόπολη)

Οι ιδιωτικοποιήσεις: ΔΕΔΔΗΕ και έξυπνα ρολόγια πάνε χέρι-χέρι

Στη συνέχεια ο κύριος Χατζηδάκης στάθηκε στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου στα ενεργειακά τεκταινόμενα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα ο Υπουργός αποδίδει ιδιαίτερο ρόλο στην τελευταία, καθώς θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην «διάσωση» της ΔΕΗ. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία ξεκίνησε πρόσφατα το market test, δηλαδή η διαδικασία προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, επιδιώκεται μέχρι το πρώτο 3μηνο του 2021 να έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό και έως το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, ο οποίος και θα συμμετέχει κατά 49% στο ΔΕΔΔΗΕ.

Μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ακολουθήσει και ο πολύπαθος διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές, καθώς η πρακτική της αγοράς έχει δείξει πως μέχρι στιγμής, η όποια επένδυση έπεται της ιδιωτικοποίησης και δε συμβαδίζει ή προηγείται αυτής.

Ο διαγωνισμός προμήθειας για την επερχόμενη αντικατάσταση 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών με «έξυπνους μετρητές» ανέρχεται τα 850 εκατ. ευρώ και θα ακολουθηθεί από την εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευθεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (Hardware) και λογισμικό. Επίσης, θα ακολουθήσει και διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των έξυπνων μετρητών.

Πρόσφατα το σημαντικό έργο, το οποίο έχει μπει και βγει πολλές από την «κατάψυξη» εντός της τελευταίας δεκαετίας, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για είσοδο σε «τροχιά υλοποίησης». Το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, στο οποίο οι ίδιες πηγές απαντούν πως αυτή θα προέλθει από ένα μείγμα κεφαλαίων του ΔΕΔΔΗΕ, του επενδυτή και ενός τραπεζικού η χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Μάλιστα ο Υπουργός κινούμενος προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης έχει δηλώσει πως πρόκειται για ένα διαγωνισμό που «σέρνεται» εδώ και 10 χρόνια, ενώ τόνισε ότι γίνεται σχεδιασμός προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, οι καθυστερήσεις ή και ματαίωση του προγράμματος.

Άδειες για έργα ΑΠΕ σε λιγότερο από 6 μήνες

Το τρίτο σημαντικό ζήτημα, το οποίο καλείται να λύσει το ΥΠΕΝ είναι αυτό της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Στόχος του Υπουργείου είναι η απλοποίηση της διαδικασίας ειδικά για τις καινοτόμες τεχνολογίες όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και το υδρόγονο ακολουθώντας πάντοτε τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

Προς δημοπράτηση και συμβασιοποίηση 20 μονάδες απορριμμάτων

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό ζήτημα, στο οποίο στάθηκε ο Υπουργός, ήταν αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Ήδη κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στις αρχές του Σεπτεμβρίου έχει γίνει σαφές πως το ΥΠΕΝ επιθυμεί να έχει δημοπρατήσει ένα μεγάλο αριθμό μονάδων διαχείρισης στερεών και βιοαποβλήτων.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αναπτύσσονται σύγχρονες μονάδες διαχείρισης σε όλη τη χώρα με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας. Επισήμανε μάλιστα πως το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν ή θα συμβασιοποιηθούν περίπου 20 μονάδες, ενώ στις αρχές του 2021 θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και ο νόμος «πληρώνω όσο πετάω»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV