Κατά την διαδικασία εφοδιασμού των λεγόμενων μεικτών πρατηρίων καυσίμων (δηλαδή αυτών που πωλούν υγρά και αέρια καύσιμα) με αέρια καύσιμα, ένας από τους σοβαρούς κινδύνους, που μπορεί να εμφανιστούν είναι η διαρροή υγραερίου κατά τον ανεφοδιασμό της δεξαμενής υγραερίου από το βυτιοφόρο όχημα. Πρόσφατα αναφέρθηκαν περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη επιτυχία και σοβαρό επαγγελματισμό από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τα περιστατικά αυτά προβληματίζουν τους επαγγελματίες του κλάδου, τους μεταφορείς και τους πρατηριούχους, όσο αφορά την καθημερινή λήψη των απαιτούμενων μέτρων και την υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών εργασίας, αλλά και τους πελάτες των πρατηρίων όσο αφορά την τήρηση των προτεινόμενων μέτρων ασφαλείας κατά τον ανεφοδιασμό του οχήματος τους (αποφυγή καπνίσματος, χρήσης κινητού τηλεφώνου κλπ).
Κατά την περίπτωση της διαρροής υγραερίου, λόγω της άμεσης συμπύκνωσης των υδρατμών της ατμόσφαιρας κατά τη διαδικασία της εξάτμισης του υγραερίου, που βρίσκεται σε υγρή μορφή αποθηκευμένο στο βυτιοφόρο, εμφανίζεται ένα ‘’λευκό σύννεφο’’.
Ακαριαία θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από τους εργαζομένους στο πρατήριο και από τον οδηγό του οχήματος για τον περιορισμό της διαρροής και ταυτόχρονα να ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλειστεί ο χώρος της διαρροής και να αποφευχθεί η δημιουργία σπινθήρα ή φλόγας (υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης με τον παραμικρό σπινθήρα), να κλείσει η είσοδος του πρατηρίου, να διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο (ανάλογα με την έκταση της διαρροής) κλπ.
Τι είναι και πως λειτουργεί το σύστημα INTERLOCK
Οι εργαζόμενοι, οι πρατηριούχοι και οι οδηγοί των βυτιοφόρων θα πρέπει πρώτα από όλα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, και βάσει της εκπαίδευσης που έχουν λάβει να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.
Σημαντικός, όμως, για την ασφάλεια του πρατηρίου είναι ο ρόλος του συστήματος διαμανδάλωσης μεταξύ δεξαμενής LPG του πρατηρίου και της δεξαμενής του βυτιοφόρου (INTERLOCK) το οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε όλα τα μικτά πρατήρια (και στα αμιγώς πρατήρια υγραερίου) και να λειτουργεί σύμφωνα με την 15816/1092/03.06.2020 Εγκύκλιο του ΥΠΟΜΕΔΙ (καταληκτική ημερομηνία από 31-12-2020 έως 31-03-2021 ανάλογα με την περιφέρεια, που βρίσκεται το πρατήριο).
Το σύστημα αυτό κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης υγραερίου, από το Βυτιοφόρο όχημα στη δεξαμενή του πρατηρίου, με ενεργοποίηση οποιουδήποτε μπουτόν ασφαλείας (shut-off) του πρατηρίου (από τα τρία υποχρεωτικά, τα οποία πρέπει να διαθέτει κάθε πρατήριο), πρέπει αυτόματα να ενεργοποιήσει το σύστημα ασφαλείας του βυτιοφόρου, και ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ, η ενεργοποίηση οποιουδήποτε μπουτόν ασφαλείας του βυτιοφόρου (τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην περίμετρο του), πρέπει αυτόματα να ενεργοποιήσει το σύστημα ασφαλείας του πρατηρίου.
Η σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού και ο ρόλος του Τεχνικού Ασφαλείας
Η εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού του πρατηρίου, των οδηγών και του πρατηριούχου, γίνεται κυρίως από τους εξειδικευμένους συμβούλους για τα ζητήματα ασφάλειας, δηλαδή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Συμβούλου Ασφαλούς Μεταφοράς Επικινδύνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ), που πρέπει να διαθέτει κάθε πρατήριο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο Τεχνικός Ασφαλείας και ο ΣΑΜΕΕ οφείλουν, επίσης, να συντάξουν γραπτές οδηγίες ασφαλούς εργασίας τις οποίες να διανείμουν στο προσωπικό του πρατηρίου. Οι εκπαιδευτικές ομιλίες, όπως και οι οδηγίες ασφαλούς εργασίας μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα, και μέσω της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του προσωπικού να συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των χρόνων αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορεί να συμβούν στο πρατήριο. Παράλληλα, μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες μετά το περιστατικό, ιδιαίτερα αν αυτό έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς κατά τη διαδικασία διερεύνησης του από τις αρμόδιες αρχές, θα αποτελούν τη βασική απόδειξη του πρατηριούχου ότι ενδιαφέρεται για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.
Η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα πολύ έμπειρων Τεχνικών Ασφαλείας και Πιστοποιημένων ΣΑΜΕΕ (ή συμβούλων ADR όπως είναι γνωστοί) και μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πρατηρίων καυσίμων, ενισχύοντας τις γνώσεις των εργαζομένων με την εκπαίδευση τους σε θέματα ασφαλούς διαχείρισης των καυσίμων, και να συμβάλλει έτσι ουσιαστικά στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και σοβαρών περιστατικών και στη διασφάλιση της θέσης του πρατηριούχου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV