6 Περιφέρειες και 34 πόλεις της Ελλάδας περιλαμβάνει το μεγαλεπίβολο 5ετες αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθούν έργα κατασκευής και επέκτασης δικτύων φυσικού αερίου αξίας 270 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από τα έργα αυτά αναμένεται να τεθούν υπό δημοπράτηση στο κοντινό μέλλον καθώς υπολογίζεται πως μέχρι τα τέλη του 2023 πρέπει όχι μόνο απλά να έχουν συμβασιοποιηθεί, αλλά και να έχουν ολοκληρωθεί. Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα ενταχθούν στα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).
Συγκεκριμένα το πλάνο για την περίοδο 2020 έως και 2024 έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προβλέπει έργα φυσικού αερίου για τις παρακάτω 6 περιφέρειες και τις επιμέρους πόλεις:
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Καστοριά, Γρεβενά, Άργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο
- Περιφέρεια Ηπείρου: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα
Τα έργα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Όσον αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη τεθεί προς δημοπράτηση τα έργα φυσικού αερίου στις 4 πόλεις ( Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα και Ξάνθη) ενώ αναμένεται σύντομα να δημοπρατηθούν και τα έργα στην Ορεστιάδα και την Καβάλα.
Συγκεκριμένα, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί νέο έργο και κοστολογείται στα 41.4 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και χρηματοδοτείται κυρίως από ίδια κεφάλαια, δάνεια, αλλά και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο και θα χρηματοδοτήσει το έργο με 16.7 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ . Οι προσφορές αναμένεται να αποσφραγισθούν στα μέσα του τρέχοντος μήνα και η διάρκεια κατασκευής του ανέρχεται στους 30 μήνες.
Τα έργα της ΔΕΔΑ στις έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ και προβλέπουν έως το 2024:
- Την κατασκευή συνολικά 496 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης.
- Τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), παρέχοντας έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης. Ο αριθμός των συνδέσεων αυτών μπορεί να είναι πολλαπλάσιος, εφόσον υπάρχει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.
Εφόσον δημοπρατηθούν τα έργα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, σειρά θα πάρουν η Κεντρική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η ΔΕΔΑ είναι καθόλα έτοιμη και το μόνο που υπομένει για να έχουμε περαιτέρω εξελίξεις είναι η έγκριση των ήδη δημοσιευμένων τευχών δημοπράτησης από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών.
Αγκάθι, ωστόσο, στο πλευρό του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΔΑ αποτελεί η περιφέρεια της Πελοποννήσου, καθώς η ΡΑΕ είχε εξαιρέσει την περιοχή από το 5ετές πλάνο ανάπτυξης. Σε αυτό τον τομέα σημαντική είναι η συμμαχία της ΔΕΔΑ με τη διοίκηση της Περιφέρειας της Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν κάνει ένσταση κατά της ΡΑΕ για την παραπάνω απόφαση.
Στο 5ετές επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνονται, επίσης, τα εξής έργα:
- Η κατασκευή 1830 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, και
- Οι τουλάχιστον 57000 συνδέσεις καταναλωτών από το σύνολο των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί).
Όμως τα έργα φυσικού αερίου από τη ΔΕΔΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν το 2024 καθώς υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου μέχρι και το 2036. Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού αυτού πλάνου ανέρχεται σχεδόν στο μισό δις. ευρώ και προβλέπει περισσότερες από 170000 συνδέσεις.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV