Newsroom

Καθώς το 2020 είναι έτοιμο να ρίξει την αυλαία του, οφείλουμε να αναλογιστούμε το έργο που έχει συντελεστεί στις υποδομές της χώρας μας και δη τις ενεργειακές και τις περιβαλλοντικές . Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο αναμένεται έως το 2023 να έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα στον ενεργειακό τομέα, τα οποία θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σημασία της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Δ. Ευρώπη,

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει σε επίπεδο υποδομών από το 2023 και ύστερα. Ήδη με το masterplan απολιγνιτοποίησης, αλλά και το ΕΣΔΑ παρατηρείται σημαντική κινητικότητα στα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν ή βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, στόχος είναι μέχρι το 2028 να έχει «εξαφανιστεί» ο λιγνίτης από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί κοινή γνώση το γεγονός πως το ΥΠΕΝ επιδιώκει να έχουν δημοπρατηθεί 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) μέχρι τα τέλη του έτους.

Υπό Δημοπράτηση περιβαλλοντικά Έργα

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά έργα που είναι υπό δημοπράτηση, τα περισσότερα αφορούν το πολύ σημαντικό ζήτημα της επεξεργασίας απορριμμάτων, στην οποία και επικεντρώνεται και το ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ΜΕΑ στη Δ. Χερσόνησο στην Κρήτη, στη Δυτική Θεσσαλία, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και τη Ναύπακτο.

Όσον αφορά την ΜΕΑ στην Κρήτη με αναθέτουσα αρχή το ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας, το έργο κοστολογείται περί τα 57.3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, συμπεριλαμβανόμενης της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, ανέρχεται στους 24 μήνες, ενώ η περίοδος λειτουργίας του από τον ανάδοχο ορίζεται στα 3 έτη με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 3.

Η επόμενη ΜΕΑ, αυτή της Δ. Θεσσαλίας έχει ως αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και κοστολογείται στα 40.7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η αποσφράγιση των προσφορών μετατέθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου στις 22 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο νεότερο, με αποτέλεσμα να οδεύουμε προς περαιτέρω παράταση. Η διάρκεια κατασκευής ανέρχεται στους 24 μήνες και η περίοδος λειτουργίας στα 2 χρόνια ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο επέκτασής για μία περαιτέρω διετία. Το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί την πρώτη ΜΕΑ στην Περιφέρεια και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση άλλων 2 ΜΕΑ στο επόμενο διάστημα.

Η ΜΕΑ Κέρκυρας αποτελεί την πρώτη ΜΕΑ στην Περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων που είναι υπό δημοπράτηση, αλλά όπως σας ανέφερε και το ypodomes.com οδεύει προς επαναδημοπράτηση καθώς η προσφυγή της ΤΕΝΕΡΓ στην ΑΕΠΠ έλαβε θετική γνωμοδότηση. Το έργο κοστολογείται στα 54.9 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η διάρκεια κατασκευής του ανέρχεται στους 18 μήνες, ενώ ύστερα από την 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του ο ανάδοχος θα αναλάβει την ΜΕΑ για 72 μήνες.

Η ΜΕΑ Ζακύνθου με αναθέτουσα αρχή τον αντίστοιχο Δήμο κοστολογείται περί τα 15.3 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς έχει ενταχθεί και αυτή στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Ως ανάδοχος του έργου από τις αρχές του 2020 έχει οριστεί η εταιρία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ενώ η περίοδος κατασκευής ανέρχεται στους 24 μήνες.

Η τελευταία ΜΕΑ που είναι υπό δημοπράτηση βρίσκεται στη Ναύπακτο. Πρόκειται για ένα δημόσιο έργο με αναθέτουσα αρχή το Δήμο Ναυπάκτου που κοστολογείται στα 28 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους.

Υπό δημοπράτηση ενεργειακά έργα

Τα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε κατάσταση δημοπράτησης είναι 3 και πιο συγκεκριμένα μιλάμε για την επέκταση του φυσικού αεριού στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τα 2 φωτοβολταϊκά πάρκα στην Μεγαλόπολη και την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, με αναθέτουσα αρχή τη ΔΕΔΑ αποτελεί νέο έργο και κοστολογείται στα 41.4 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και χρηματοδοτείται κυρίως από ίδια κεφάλαια, δάνεια, αλλά και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Οι προσφορές αναμένεται να αποσφραγισθούν στα μέσα του τρέχοντος μήνα και η διάρκεια κατασκευής του ανέρχεται στους 30 μήνες.

Τα φωτοβολταϊκά που θα κατασκευαστούν στην Μεγαλόπολη είναι τα Αρκαδικός Ήλιος 1 και 2, και η εγκατεστημένη τους ισχύς ανέρχεται στα 50 MW. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) και το έργο κοστολογείται στα 38.1 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια. Η διάρκεια υλοποίησης των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών εκτιμήθηκε σε 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και η ολοκλήρωση τους τοποθετείται το 2024.

Το ΚΥΤ Μεγάρων (γνωστό και ως ΚΥΤ Κουμουνδούρου) έχει ως αναθέτουσα αρχή τον ΑΔΜΗΕ, ενώ έχει ήδη προσελκύσει 4 μνηστήρες, 3 εκ των οποίων κατεβαίνουν ως κοινοπραξίες. Το έργο κοστολογείται στα 57 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια. Η περίοδος της κατασκευής του ορίζεται στους 20 μήνες και επιδίωξη του ΑΔΜΗΕ είναι να έχει συμβασιοποιηθεί κατά τις αρχές του 2021, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών αναμένεται να έχει τοποθετηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται πως βρισκόμαστε το στάδιο της εξέτασης των τεχνικών προσφορών, η οποία είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες

Έργα προς δημοπράτηση

Στα έργα προς δημοπράτηση παρατηρείται και εδώ συγκέντρωση υποδομών που κατατάσσονται στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ήδη 7 έργα προς δημοπράτηση, εκ των οποίων 3 είναι ενεργειακά και 4 περιβαλλοντικά.

Το πρώτο από τα έργα που αναμένεται να τεθούν σε δημοπράτηση είναι το ΣΔΙΤ για τη ΜΕΑ στη Ρόδο με αναθέτουσα αρχή το Δήμο Ρόδου. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 44 εκατ. ευρώ και θα αξιοποιηθούν τόσο ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 18,5 εκ. ευρώ καθώς και ιδιωτικοί πόροι.

Σημαντική είναι και η παρουσία της ΔΕΔΑ όσον αφορά τα προς δημοπράτηση ενεργειακά έργα και μάλιστα τα δίκτυα φυσικού αερίου, καθώς δρομολογείται η άμεση δημοπράτηση των έργων για τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος. Σημειώνεται πως, καθώς η χρηματοδότηση των έργων αυτών χρηματοδοτείται εν μέρει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Πλάνων, αναμένουμε να έχουνε ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023, γεγονός το οποίο και σημαίνει πως αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα και η προκήρυξη των σχετικών δημοπρατήσεων.

Το επόμενο περιβαλλοντικό έργο αφορά και αυτό ΜΕΑ και πιο συγκεκριμένα αυτή στη Δ. Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει ως αναθέτουσα αρχή το ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 118 εκατ. ευρώ, και αφορά την ανάπτυξη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυναμικότητας 300 χιλ. τόνων ανά έτος, η οποία θα εξυπηρετεί 10 δήμους.

Το τελευταίο περιβαλλοντικό έργο είναι η ΜΕΑ στην Αχαΐα με αναθέτουσα αρχή το Δήμο Πατρέων. Πρόκειται για ένα δημόσιο έργο αξίας 31 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την ανάπτυξη ΜΕΑ δυναμικότητας 53000 τόνων ανά έτος και ΜΕΒΑ 8200 τόνων ανά έτος.

Στα των ενεργειακών το πρώτο έργο που είναι προς δημοπράτηση είναι η μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου (LPG) στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά. Πρόκειται για μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής LPG ισχύος 120 MW που θα κατασκευαστεί από την Motor Oil, το οποίο κοστολογείται στα 100 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμα έργο προς δημοπράτηση, που είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι ο πλωτός σταθμός FSRU Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα ακόμα ιδιωτικό έργο που κοστολογείται στα 380 εκατ. ευρώ με αναθέτουσα αρχή τη GASTRADE. Περιλαμβάνει μια μόνιμα αγκυροβολημένη πλωτή μονάδα συνολικής χωρητικότητας 170 χιλ. κ.μ. για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης καθώς επίσης σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου θα παραδίδεται το φυσικό αέριο στο ΕΣΜΦΑ.

Τελευταίο έργο που αναμένεται να τεθεί υπό δημοπράτηση είναι η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΕΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ). Πρόκειται για μία μονάδα, που κοστολογείται στα 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Κομοτηνής, ενώ υπολογίζεται ότι θα παράγει 665 MW ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης φυσικού αερίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV