Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου πήραν για πρώτη φορά μπρος οι δύο μονάδες τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο, καθώς ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία τους, ενώ η εμπορική λειτουργία υπολογίζεται εντός του τρέχοντος μήνα. Πρόκειται για τις διπλές μονάδες τηλεθέρμανσης ισχύος 15 MWh έκαστη στους οικισμούς Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία που κατασκεύασε η ΗΛΕΚΤΩΡ για λογαριασμό του Δήμου, ενώ επιδιώκεται και η σύνδεση με το δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5.
Οι μονάδες αυτές θα πραγματοποιούν μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη για να καλύψουν την ανάγκη για θερμική ισχύ των κοινοτήτων του Δήμου Αμυνταίου, η οποία προέκυψε ύστερα από την απόσυρση των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος τροφοδοτούσε την περιοχή επί σειρά ετών, λόγω της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.
Η δημοτική αρχή στο Αμύνταιο έκανε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας και ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Άνθιμος Μπιτάκης επισήμανε πως έπειτα από την ολοκλήρωση των διπλών αυτών μονάδων, προβλέπονται στο άμεσο μέλλον επεκτάσεις του δικτύου και σε άλλους μικρότερους οικισμούς.
Ο γενικός διευθυντής Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, κ. Κωσταντίνος Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι «το δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας του νέου εργοστασίου θα διαρκέσει μια βδομάδα» ενώ σταδιακά θα αρχίσει να γεμίζει με ατμό το δίκτυο τηλεθέρμανσης. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι ρυθμίσεις λειτουργίας, το εργοστάσιο τηλεθέρμανσης θα περάσει και επισήμως από την ανάδοχο εταιρία στην ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ).
Το έργο και τα χαρακτηριστικά του
Το έργο είχε ωριμάσει από το 2015 από τη Δημοτική Επιχείρηση Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) και πριν από σχεδόν 2 χρόνια (2 Οκτωβρίου 2018) είχε υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής με ανάδοχο την ΗΛΕΚΤΩΡ. Μάλιστα το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020, αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η παράδοσή του για 4 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ (11.75 εκατ. προ ΦΠΑ) και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 από το 2018. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 53%, ενώ το 47% καλύπτεται από τους ίδιους πόρους του Δήμου
Το Έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο λεβήτων υπέρθερμου νερού με καύσιμο βιομάζα και λιγνίτη σε οικόπεδο της ΔΕΤΕΠΑ δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (Αντλιοστάσιο) της ΔΕΤΕΠΑ, κοντά στον ΑΗΣ Φιλώτα.
Οι δύο λέβητες εγκαταστάθηκαν εντός κτιρίου από σκυρόδεμα ύψους 22 μέτρων και επιφανείας 1.000 τ.μ., ενώ σε παρακείμενα 800 τ.μ. εγκαταστάθηκαν τα κατάλληλα συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων όπως πολυκυκλώνες καυσαερίων, σύστημα αποθείωσης, σύστημα απονιτροποίησης, σακκόφιλτρα, αγωγοί και καμινάδα, καθώς και σύστημα συλλογής και απομάκρυνσης υγρής τέφρας, με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου.
Στο Έργο συμπεριλαμβάνονται η παραλαβή και αποθήκευση του καυσίμου σε κατάλληλα υπόστεγα αποθήκευσης 2.000 τ.μ., η τροφοδοσία και διανομή του καυσίμου με σχάρες τροφοδοσίας τύπου moving floor, δονητικός μεταφορέας και σιλό παραλαβής και δοσολογίας καυσίμου 500 τ.μ., κτίριο γραφείων, ηλεκτροστάσιο, αντλιοστάσιο, συστήματα επεξεργασίας νερού, γεφυροπλάστιγγα, εφεδρική γεννήτρια, κινητός εξοπλισμός, οδοποιία και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Η διασύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5
Παράλληλα η ΔΕΤΕΠΑ πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό για το έργο «Προμήθεια Βιομάζας για τη λειτουργία των Μονάδων Θερμικής Ισχύος 30 MW της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου» με τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται στα 615040 ευρώ (496000 ευρώ προ ΦΠΑ).
Ο Δήμος Αμυνταίου αποσκοπεί στη σύνδεση των τηλεθερμάνσεων με το Δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται η κατακύρωση μίας τριπλής συμφωνίας μεταξύ Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.
Συγκεκριμένα, έχει προταθεί από το Δήμο Αμυνταίου η διασύνδεση με το δίκτυο της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και ειδικά με τον αγωγό που θα τροφοδοτείται με θερμική ενέργεια από την Πτολεμαΐδα 5.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Κ.Γ. Κασαπίδης, έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη του με στόχο το έργο να συμπεριληφθεί σε αυτά της μεταλιγνιτικής περιόδου.
Μέχρι στιγμής έχει εκπονηθεί η προμελέτη του έργου και σύντομα αναμένεται η υποβολή του φακέλου έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιδότηση από το ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει η κατασκευή την περίοδο 2021-2022 με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 22.3 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ).
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αμυνταίου επισημαίνει πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, ενώ «τρέχει» και το σχέδιο της διασύνδεσης της νέας μονάδας της ΔΕΗ που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ τονίζει πως υπάρχει συμφωνία από όλες τις πλευρές και την κυβέρνηση.
Ακριβότερη προς το παρόν η τηλεθέρμανση
Με την μεικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος. Ο πρώτος είναι η κάλυψη της ανάγκης για θέρμανση που προκύπτει λόγω της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο δεύτερος είναι ο προφανής περιορισμός του περιβαλλοντικού αντικτύπου.
Η παραγωγή θερμικής ενέργειας, όπως θα πραγματοποιείται, από τη νέα αυτή διπλή μονάδα είναι σχεδόν κατά το ήμισυ οικονομικότερη από την καύση πετρελαίου (45%), αλλά παραμένει κατά 55% πιο ακριβή σε σχέση με την ενέργεια που προερχόταν από λιγνιτικές μονάδες. Χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος Μπιτάκης δηλώνει:
«Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου, με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου με τη χρήση βιομάζας είναι αυξημένο. Αυξημένες θα είναι οι τιμές της θερμικής κιλοβατώρας που θα πληρώνουν οι δημότες σε σχέση με την παροχή θερμικής ενέργειας από τον λιγνίτη του εργοστασίου της ΔΕΗ».
Τέλος, προσθέτει πως η κατάσταση αυτή θα εξομαλυνθεί μόλις ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων με την Πτολεμαΐδα 5, καθώς οι «οι δημότες του Αμυνταίου θα επιβαρύνονται το ίδιο με τους καταναλωτές των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης».
Φυσικό αέριο…στην εκπνοή του λιγνίτη
Το masterplan απολιγνιτοποίησης προβλέπει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, ενώ η μόνη λειτουργική μονάδα θα είναι η υπο κατασκευή Πτολεμαΐδα 5, που θα λειτουργεί έως και το 2028, και θα τροφοδοτεί μέχρι τότε τις δύο μονάδες τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το καύσιμο που θα αντικαταστήσει το λιγνίτη, ο οποίος θα χρησιμοποιείται μέχρι τότε για την τηλεθέρμανση και των τριών Δήμων.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Ιουλίου του τρέχοντος έτους είχε πραγματοποιηθεί για το λόγο αυτό συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης, οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, καθώς και ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΣΦΑ.
Τότε είχε συζητηθεί η κατασκευή μίας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης για το Αμύνταιο, την Κοζάνη και την Εορδαία.
Το κενό που θα αφήσει επομένως ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα των μονάδων τηλεθέρμανσης περί το 2028, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, θα καλυφθεί από το φυσικό αέριο.
Επιπλέον, αποφασίστηκε πως οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου θα «συγχωνευθούν» σε μία διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρία που θα φέρει την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV