Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι παθογένειες στα δημόσια έργα ήταν το επίκεντρο της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου Ελλάκτωρ, Αναστάσιου Καλλιτσάντση στο φετινό συνέδριο του Economist. Όπως υπογράμμισε, το σημείο που θα καθορίσει την επιτυχία του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ο χρόνος, καθώς υπάρχουν πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των έργων που τελικά θα ενταχθούν σε αυτό.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ είπε πως “Τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν τα επόμενα 3 χρόνια. Δηλαδή μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να έχουν γίνει προκηρύξεις, διαγωνισμοί, αξιολογήσεις και συμβάσεις. Όλο αυτό από μόνο του είναι άθλος γιατί ο χρόνος είναι ελάχιστος για επενδύσεις αυτού του συνολικού ύψους (€32δις.) με δεδομένες τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας”.
“Σειρά από παθογένειες στα δημόσια έργα”
Ο κ.Καλλιτσάντσης στάθηκε ιδιαίτερα και στις δομικές δυσλειτουργίες του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων. “Είναι δεδομένο πως πρόθεση υπάρχει από την κυβέρνηση, αλλά παραμένει μια σειρά από παθογένειες όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και στους χρόνους αδειοδότησης και ανταπόκρισης των δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Χρειάζεται να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα, ώστε και τα δικαστήρια να αποσυμφορηθούν και να μην δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις σε καινούργιες υποθέσεις.Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους, αλλά αυτοί οι χρόνοι δεν τηρούνται ποτέ”, σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης.
Ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ, επικεντρώθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχουν οικονομικές ρήτρες σε περίπτωση καθυστέρησης των διοικητικών πράξεων. Όπως σημείωσε “Η ύπαρξη αστικής ευθύνης θα ήταν καταλυτική για την τήρηση των προθεσμιών από την πλευρά του Δημοσίου. Σήμερα αν μια υπηρεσία ξεπεράσει τους χρόνους και επί δέκα ακόμη δεν σημαίνει τίποτα. Μια δικαστική διαδικασία δεν έχει νόημα για το έργο και την εταιρεία γιατί θα πάρει 20 χρόνια”.
Όπως είπε ο κ. Καλλιτσάντσης το σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, αυτό που είναι σημαντικό είναι η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Όμως για ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο ως αντισυμβαλλόμενος έχει κλονιστεί, εδώ και χρόνια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ υποστήριξε μάλιστα πως “Θα είναι θαύμα αν -για τα έργα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης- με την πρόσθεση των όποιων δικαστικών προσφυγών επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα των τριών ετών”. Κλείνοντας ο κ.Καλλιτσάντσης δήλωσε πως ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι παρών και πρόθυμος να συμβάλλει με κάθε τρόπο.
O ρόλος της Reggeborgh
Αίσθηση έκανε παράλληλα η χθεσινή είδηση για την απόκτηση με Call Option από την Ολλανδική Reggeborgh Invest του 12,5% των μετοχών που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, φέρνοντας εξελίξεις στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της χώρας.
Πριν από περίπου δύο χρόνια ο μεγάλος Ολλανδικός όμιλος εξαγόρασε το 30,2% του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γεγονός που τον μετατρέπει, κατά πολλούς- σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Η παρουσία των Ολλανδών στους δύο κορυφαίους τεχνικούς ομίλους της χώρας δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον στις επόμενες πιθανές μετοχικές κινήσεις.
Αυτό που έγινε επίσης γνωστό είναι πως η Reggeborgh ήδη κατείχε ένα ποσοστό 4,9% της Ελλάκτωρ και με την επικείμενη απόκτηση αυτού του πακέτου μετοχών, θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της με συνολικό ποσοστό 17,4%.
Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο αν ο Ολλανδικός όμιλος συνεχίσει να κινείται επιθετικά και τι μπορεί τελικά να σημάνει για τους ελληνικούς ομίλους και κατ` επέκταση για τον εγχώριο τεχνικο-κατασκευαστικό κλάδο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV