Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η ολοκλήρωση του επονομαζόμενου Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (η SGC) ο οποίος θα εξασφαλίσει σύντομα στην ευρωπαϊκή ήπειρο μία ακόμη πολύτιμη πηγή εφοδιασμού. Ο Νότιος Διάδρομος που ξεκινά από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και φτάνει στη δυτική Ευρώπη μέσω της Ιταλίας, διερχόμενος από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, αναμένεται να λειτουργήσει στο σύνολό του με την ολοκλήρωση του αγωγού TAP που αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας.
Ο αγωγός TANAP (Trans-Anatolian Pipeline) με μήκος σχεδόν 1.900 χλμ. και πολλές γεωλογικές προκλήσεις κατά την κατασκευή του, αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του Νοτίου Διαδρόμου, εφόσον διασχίζοντας ολόκληρη την Τουρκία, συνδέει το πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν με τα σύνορα της Ελλάδας, από όπου και παίρνει τη σκυτάλη ο TAP, ο οποίος κατασκευαστικά βρίσκεται επίσης υπό ολοκλήρωση (σε ποσοστό που ξεπερνά σήμερα το 95%) και με το υπεράκτιο τμήμα του να έχει πρακτικά ολοκληρωθεί – όπως και η εισαγωγή φυσικού αερίου στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, έπειτα από μία πολύμηνη διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019.
Τα έργα του Νοτίου Διαδρόμου
Ο Νότιος Διάδρομος περιλαμβάνει τη λειτουργία και πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Shah Deniz ΙΙ, τη λειτουργία του αγωγού Νοτίου Καύκασου (SCP) -και την επέκτασή του (SCPX)-, τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) και τον «δικό μας» Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος πλέον μετρά αντίστροφα για τη λειτουργία του, «ξεκλειδώνοντας» το σύνολο της διαδρομής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μήκος των πρόσφατα κατασκευασμένων αγωγών ξεπερνά τα 3.200 χιλιόμετρα ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν για τα έργα του Νοτίου Διαδρόμου εκτιμώνται σε περίπου 35 δισ. ευρώ. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το έργο Shah Deniz II θα προσθέσει επιπλέον 16 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως στα 10,9 δισ. κ.μ./έτος που παράγονται στο πλαίσιο του Shah Deniz I.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV