Newsroom

Δεν μένει ανεπηρέαστος από το συνεχιζόμενο lockdown στην οικονομία ο κλάδος της ενέργειας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που περιγράφουν την παρούσα κατάσταση με μία «συγκρατημένη ανησυχία», ως μία «μέγγενη», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα -που συμπαρασύρουν και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας- συνεχιστούν.

Όπως λένε, η αγορά ενέργειας επηρεάζεται ως προς το λογιστικό και ως προς το ταμειακό της κομμάτι, τόσο σε επίπεδο προμήθειας, δηλαδή τους λιανεμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τους παραγωγούς, σημειώνοντας ωστόσο πώς προς ώρας δεν υπάρχει λογιστικό πρόβλημα αλλά ενδεχομένως να προκύψει κάποιο ταμειακό πρόβλημα, λόγω ανείσπρακτων οφειλών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους λιανεμπόρους ρεύματος, υπάρχει αύξηση της κερδοφορίας καθότι έχει μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των δικαιωμάτων ρύπων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και τελικά η κάθε MWh που χρείαζεται ο καταναλωτής να παράγεται φθηνότερα ή να εισάγεται φθηνότερα. Σημειώνεται άλλωστε ότι η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα σήμερα, σε ποσοστό της τάξης του 70%, παράγεται από ορυκτά καύσιμα ή εισάγεται.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι προμηθευτές καταγράφουν αύξηση της κερδοφορίας τους αφού αγοράζουν το ρεύμα φθηνότερα και το πωλούν στις παλιές τιμές, με ένα ενδεχόμενο πρόβλημα να εντοπίζεται στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΣΠΕΦ, βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, σε ετήσια βάση, ο ρυθμός κερδοφορίας των λιανεμπόρων ρεύματος έφτανε το 1 δισ. ευρώ ετησίως συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της κατανάλωσης.

Από την άλλη μεριά υπάρχει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες πωλούν την παραγόμενη ενέργεια σε σταθερές τιμές και δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και των δικαιωμάτων ρύπων αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ΟΤΣ, με αποτέλεσμα ο ΕΛΑΠΕ να οδηγείται σε απώλεια εσόδων που σε αντιστάθμισμα θα πρέπει να καλυφθούν από τον ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο ωστόσο είναι δυναμικό, προκύπτει έλλειμμα.

Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι προκειμένου να θεραπευτεί μια ενδεχομένως δυσμενής κατάσταση για τον ΕΛΑΠΕ είναι να επανέλθει -με τροποποιήσεις- η λεγόμενη χρέωση προμηθευτή από το πλεόνασμα κερδοφορίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην προμήθεια.

Μέτρα από το Υπουργείο

Το ΥΠΕΝ από τη μεριά του, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της ενέργειας και την ενίσχυση της ρευστότητας, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες πως προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει:

1. Δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να διακανονίσουν μέρος των οφειλών τους που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις προς τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς και Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), καθώς και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και

2. Δυνατότητα στον ΔΑΠΕΕΠ να μπορεί να συνάψει  βραχυπρόθεσμο δάνειο ειδικού σκοπού, για την κάλυψη τυχόν ελλείμματος στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού που προέρχονται από το ΕΤΜΕΑΡ και διοχετεύονται για την ενίσχυση της αγοράς των ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου, το ύψος του δανείου θα υπολογιστεί από τον Διαχειριστή, αφού εκτιμήσει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που προσδοκάται να διοχετευθούν στον Ειδικό Λογαριασμό έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Με άλλα λόγια, το δάνειο αφορά στην κάλυψη κενού που ενδεχομένως προκύψει στα έσοδα από ΕΤΜΕΑΡ από την ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ έως τις 30 Ιουνίου.

Ο ΔΑΠΕΕΠ θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να καλύψει τα ποσά που τυχόν δε θα εισπράξει από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τη συγκεκριμένη περίοδο και οφείλει να το εξοφλήσει με τα ποσά που θα ανακτήσει σταδιακά από αυτούς.

Η «διάσωση» των επενδύσεων

Πάντως, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των κατασκευών, πηγές της αγοράς τονίζουν ότι το διακύβευμα είναι να διατηρηθεί το επενδυτικό κλίμα και η διάθεση των επενδυτών να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα την επόμενη μέρα που η κρίση θα βρίσκεται πλέον πίσω μας.

Όπως σημειώνουν, σε θέμα εξοπλισμών δεν παρατηρείται πλέον πρόβλημα καθότι οι όποιες αρρυθμίες υπήρχαν αποκαταστάθηκαν, δεδομένου και ότι η μεγάλο μέρος της παραγωγή ς τους γίνεται στην Κίνα η οποία επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς.

Το στοίχημα είναι πλέον η «διάσωση» των επενδύσεων στο -έστω και προσωρινό- υφεσιακό τοπίο που θα δημιουργήσει η παρούσα κρίση, θέτοντας επιτακτικά ως προτεραιότητα πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για την επαναφορά στην κανονικότητα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV