Νίκος
Καραγιάννης

Θέμα δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν με δελτίο τύπου ο Δήμος Πατρέων, θεώρησε ως κίνηση κάτω από τη μέση, την απόδοση του τμήματος Ρίο-Κανελλοπούλου από τον ΟΣΕ στην ΕΡΓΟΣΕ για την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης της γραμμής.

Ο Δήμαρχος Πάτρεών, κ.Κώστας Πελετίδης, μίλησε για προσπάθεια να εγκαταληφθεί το σχέδιο υπογειοποίησης και το σύγχρονο τρένο να φτάσει στην Πάτρα με επίγεια χάραξη. Μάλιστα την επόμενη ημέρα σε τηλεδιάσκεψη με τις δημοτικές παρατάξεις σημειώθηκε πως γίνεται προσπάθεια “εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, να ενεργοποιήσει παλιά εργολαβία που είχε ακυρωθεί και αφορά εργασίες για επιφανειακή διέλευση στο τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου”.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΣΕ

Σύμφωνα με όσα είπε στο ypodomes.com υψηλόβαθμο σιδηροδρομικό στέλεχος, ούτε κάποια αλλαγή έχει προκύψει, ούτε κάποια προσπάθεια να αιφνιδιάσει τους φορείς σε σχέση με την εργολαβία η οποία τρέχει.

Όπως αποκαλύπτει, αυτό που έγινε είναι πως ήδη από τον Φεβρουάριο είχε δοθεί έγγραφο από την ΕΡΓΟΣΕ (που είναι η αναθέτουσα αρχή σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα) στον ΟΣΕ (που είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του δικτύου) που ζητούσε να παραδώσει το τμήμα από το Ρίο μέχρι την οδό Κανελλοπούλου, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα στην εργολαβία που είναι σε εξέλιξη.

Ο ΟΣΕ ως όφειλε, απάντησε θετικά στο έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ και πλέον είναι θέμα επιλογής χρόνου για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης. Μάλιστα όπως επισημαίνει, τα έργα στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο που εντάσσεται και το συγκεκριμένο τμήμα, έχουν σταματήσει και τα εργοτάξια έχουν κλείσει ήδη από τα μέσα Μαρτίου. Μάλιστα είχε εκδοθεί και δελτίο τύπου από την ανάδοχο εταιρεία επισημαίνοντας ότι γίνεται στα πλαίσια ασφάλειας του προσωπικού και την αποφυγή εξάπλωσης του covid-19.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τα όποια έργα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν αν δεν τελειώσει η πανδημία και ο χρόνος θα επιλεγεί με βάση την ασφαλή λειτουργία των εργοταξίων και των εργαζομένων σε αυτά.

Από τη διακοπή της γραμμής, επηρεάζεται η λειτουργία του Προαστιακού Πάτρας στο τμήμα αυτό με τους σταθμούς Ρίο, Καστελλόκαμπος, Μποζαϊτικα που θα διακοπεί και θα επαναλειτουργήσει όταν ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης έχοντας πλέον διπλή, ηλεκτροκινούμενη γραμμή.

ΤΟ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-ΡΙΟ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το έργο για το οποίο προκλήθηκε η αντίδραση του Δήμου είναι η εργολαβία Ψαθόπυργος-Ρίο. Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε το 2017, με ανάδοχο την GD Infrastrutture. To 2018, o τέως υπουργός ΥΠΟΜΕ, Χρήστος Σπίρτζης, είχε εξαγγήλει την ευρεία υπογειοποίηση της γραμμής από την Κανελλοπούλου μέχρι τον κεντρικό σταθμό της πόλης, στον Άγιο Διονύσιο και από εκεί σε δεύτερη φάση μέχρι το λιμάνι (μέχρι τον Άγιο Ανδρέα) σε μήκος περίπου 9χλμ.

Από αυτή την απόφαση επηρεαζόταν το τελευταίο τμήμα της εργολαβίας Ψαθόπυργος-Ρίο και είχε δοθεί εντολή να σταματήσουν τα έργα γιατί θα έπρεπε να αλλάξει η μελέτη. Τελικά η μελέτη δεν άλλαξε, το χρονοδιάγραμμα όμως του έργου συνεχίζει να είναι πιεστικό, καθώς έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, άρα και αυστηρό έλεγχο.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του τελευταίου τμήματος μέχρι το Ρίο, είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η εργολαβία. Η αλλαγή μελέτης σημαίνει και αλλαγή του φυσικού αντικειμένου του έργου, άρα και δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων από τον ανάδοχο (όπως συνηθίζεται άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις). Επίσης από την αλλαγή της μελέτης, θα διαφοροποιηθεί και το τελικό κόστος του έργου με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκφραστεί η διαφωνία με την πλήρη υπογειοποίση ως “φαραωνική” και προκρίνεται η μερική υπογειοποίηση η οποία έχει μικρότερο κόστος και μικρότερο χρόνο υλοποίησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια οριστική απόφαση.

Η πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής μέχρι τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Ανδρέα είναι μία απαίτηση του Δήμου Πατρέων και πολλών φορεών. Στο δελτίο τύπου του Δήμου, εκφράστηκε η επιμονή για:

– Την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως Αγ. Ανδρέα – Νέο Λιμάνι – Νότιες Συνοικίες, πράγμα σύμφωνο με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό.

– Δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια.

– Να μη σταματήσει η λειτουργία του Προαστιακού έως το Ρίο.

Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ

Η νέα γραμμή, όταν ολοκληρωθεί (είτε υπογείως-είτε όχι), θα ενώσει και πάλι την Πάτρα με την Αθήνα και το εθνικό δίκτυο της χώρας. Θα υπάρχει διπλή, ηλεκτροκινούμενη γραμμή που κατά τόπους θα πιάνει μέχρι και 200χλμ/ώρα, και η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι περίπου 2 ώρες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το τρένο δεν αναμένεται να φτάσει σε κάθε περίπτωση στην Πάτρα πριν το 2025 καθώς υπολείπονται αρκετές εργολαβίες από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV