Newsroom

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο από την κρίση του κορονοϊού, το πλήγμα στην υγεία που βιώνουμε σε παρόντα χρόνο, θα ακολουθήσει με τη σειρά της μία εκτεταμένη οικονομική αβεβαιότητα. Και πώς να μην συμβεί αυτό, άλλωστε, από τη στιγμή που σε Ευρώπη και Αμερική έχει επιβληθεί ένα σχεδόν καθολικό lockdown στην οικονομική δραστηριότητα. Με πολύ μικρές, μονάχα, εξαιρέσεις.

Φυσικά, σε επίπεδο καθημερινότητας κρίνεται καίριας σημασίας η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Και για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, που είναι κι ένα από τα βασικότερα ζητούμενα όλων, απαιτείται σε πρώτο χρόνο οι επιχειρήσεις να αντέξουν και να καταστούν βιώσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό και όσον αφορά την πρωτεύουσα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει βγει μπροστά και έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Προτάσεις, για την ακρίβεια, που αποσκοπούν ακριβώς στο παραπάνω ζητούμενο, του να διατηρηθεί δηλαδή στη «ζωή» η αγορά και το εμπόριο. Είναι δεδομένο, έτσι κι αλλιώς, πως σήμερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Ε.Σ.Α, λοιπόν, έχει τοποθετηθεί αρχικά για το μείζον ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών. Αυτό που έχει προτείνει μέσω μακροσκελούς επιστολής του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και επιχειρηματίας, κ. Σταύρος Καφούνης, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν επιταγές κι επιθυμούν να μην τις προσκομίσουν στις τράπεζες για είσπραξη και πιθανή σφράγιση, να δύνανται να τις κρατήσουν στην κατοχή τους για διάστημα έως και 90 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης. Συνεπώς, να παραταθεί κατά 90 ημέρες η προθεσμία προς εμφάνιση για πληρωμή ή σφράγιση.

Παράλληλα προτείνεται από τον Ε.Σ.Α., σε περίπτωση που εμφανιστεί στα τραπεζικά καταστήματα προς πληρωμή κάποια επιταγή, ενώ δεν υπάρχει το αντίστοιχο ποσό στον λογαριασμό, αυτή να σφραγίζεται μεν, αλλά να παρατείνεται η προθεσμία καταχώρισης στον Τειρεσία για ακόμη 90 ημέρες, αντί για τις ισχύουσες σήμερα 30. Δηλαδή, η καταχώριση στον Τειρεσία να γίνεται 120 ημέρες μετά τη σφράγιση. Κάτι που ίσχυε, για παράδειγμα, κατά το διάστημα εφαρμογής και των capital controls.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Επίσης στην επιστολή του κ. Καφούνη συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα ακόμα αίτημα, ώστε οι Τράπεζες συγκεκριμένα να υποχρεούνται άμεσα να παράσχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής, ίση με το 100% του ποσού της αξίας της. Με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό συμβολικό επιτόκιο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν την 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κλπ). Επισημαίνεται, πως σήμερα τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού Euribor είναι αρνητικά και όλες οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν μηδενικά επιτόκια.

Ουσιαστικά, αυτό που αναδεικνύεται ξεκάθαρα, είναι ότι βαδίζουμε αναγκαστικά προς μία «lose-lose» κατάσταση. Αυτή είναι η συνθήκη, που θέλοντας και μη, θα διέπει κάθε συμφωνία που πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης. Διότι από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας όλοι, αργά ή γρήγορα, θα επηρεαστούν.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ένα ακόμη μέτρο που ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, είναι η μείωση (σ.σ. έως και 40%) των ενοικίων των καταστημάτων της πρωτεύουσας, τα οποία έκλεισαν αναγκαστικά ελέω του ιού.

 

Πηγή: bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV