Newsroom

Το 93,5% αγγίζει πλέον η κατασκευαστική πρόοδος του αγωγού TAP (σ.σ. το ποσοστό αφορά στο τέλος Φεβρουαρίου), ο οποίος με σταθερά τμήματα πλησιάζει πλέον την πλήρη ολοκλήρωσή του.

Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κοινοπραξίας τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές διελεύσεις φυσικού αερίου στο αλβανικό και ιταλικό τμήμα του αγωγού, σε συνέχεια των αντίστοιχων δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό τμήμα ήδη από τέλος του προηγούμενου έτους, οι κατασκευαστικές εργασίες στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και με επιτυχία.

Μάλιστα, το φυσικό αέριο το οποίο συνεχίζει να εισάγεται σταδιακά στο ελληνικό τμήμα έχει φτάσει μέχρι σήμερα τα 275 χλμ. δηλαδή το 50% της όδευσης του αγωγού στη χώρα μας, με την εισαγωγή υδρογονανθράκων να έχει ξεκινήσει από το του προηγούμενου μήνα, μέσω του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους Έβρου.
Όπως είναι γνωστό, στο επίκεντρο του μεγάλου ενεργειακού έργου έχει πλέον βρεθεί το υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα, όπου θα δημιουργηθεί ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ του χερσαίου τμήματος του αγωγού, που διατρέχει την Ελλάδα και την Αλβανία -μήκους 765 χλμ.- και της Ιταλίας (με συνολικό μήκος όδευσης 8 χλμ.), στην Πούλια, στην περιοχή του Σαν Φόκα, όπου έχει δημιουργηθεί μικροσήραγγα 1,5 χλμ. (από το καλοκαίρι του 2019), εντός της οποίας θα προσαιγιαλώνεται ο αγωγός με κατεύθυνση το σημείο εισόδου για το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας.
Ανάδοχος του υποθαλάσσιου τμήματος του έργου είναι η Ιταλική Saipem η οποία έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση των σωλήνων, από την αλβανική πλευρά, από τον Μάρτιο του 2019.

Οι στρατηγικές ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως ο TAP, που αποτελεί τμήμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, προβλέπεται να αυξήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά 50 δισ. κ.μ. την επόμενη πενταετία, βοηθώντας ουσιαστικά στην προσπάθεια απανθρακοποίησης και την ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας παράλληλα στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV