Newsroom

Με την ολοκλήρωση μίας ακόμη σημαντικής διαγωνιστικής διαδικασίας κλείνει το 2019 για τον ΑΔΜΗΕ, διαμορφώνοντας έναν θετικό απολογισμό δρομολόγησης έργων για τον Διαχειριστή, για το έτος που βαίνει προς το τέλος του. Πιο συγκεκριμένα, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να αναδειχθούν οι ανάδοχοι για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια, δρομολογώντας έτσι την εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης ήδη από τις αρχές του 2020, με ορίζοντα αποπεράτωσης το 2021.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών τόσο για τον Υποσταθμό όσο και για τα καλώδια με αμέσως επόμενο βήμα τη σύνταξη του πρακτικού τεχνικής αξιολόγησης, για να κατατεθούν μετέπειτα οι οικονομικές προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, οι εταιρείες που έχουν καταθέσει προσφορές για το καλώδιο είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» Prysmian και Ελληνικά Καλώδια ενώ για το έργο του Υποσταθμού οι General Electric, NARI, ABB και Mytilineos.

Το ιστορικό του διαγωνισμού

Το περασμένο καλοκαίρι ο Διαχειριστής προκήρυξε 2 διαγωνισμούς που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 47,9 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 59,4 εκατ. ευρώ), έργο το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV εναλλασσόμενου ρεύματος και την κατασκευή ενός νέου υποσταθμού στη Σκιάθο.

Γεωγραφικά και διοικητικά, το έργο υπάγεται στον Δήμο Σκιάθου, της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το κόστος του καλωδιακού τμήματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 49,6 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, το έργο του υποσταθμού, έχει προϋπολογισμένη αξία 7,9 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 9,8 εκατ. ευρώ).

Σε τεχνικό επίπεδο, η διασύνδεση θα περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. από το Μαντούδι έως τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας, από όπου θα ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ., το οποίο μετέπειτα θα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ενισχύει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, νησιών ήδη διασυνδεδεμένων με τη Σκιάθο, τα οποία ηλεκτροδοτούνται προς το παρόν μέσω εναέριων γραμμών μεταφοράς που ξεκινούν από τη Μαγνησία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV