Νίκος
Καραγιάννης

Αναζητείται χρηματοδότηση που θα δώσει την ευκαιρία στην Αττικό Μετρό να βάλει στις “ράγες” την διαδικασία αναβάθμισης παλιών συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό αλλά και την αγορά νέων συρμών που θα εξυπηρετούν το αεροδρόμιο. Παράλληλα σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ και τον ΟΑΣΑ γίνεται προσπάθεια να ξεμπλεχθεί το κουβάρι για την προμήθεια και τοποθέτηση νέων πυλών ασφαλείας που θα είναι συμβατοί με το νέο ηλεκτρονικό “έξυπνο εισιτήριο”.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΡΜΩΝ

Ένας πρώτος στόχος είναι να γίνει αναβαθμιση περίπου 15 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό κόστους περίπου 70-80εκατ.ευρώ. Πρόκειται για συρμούς που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 35 χρόνια και είναι η λεγόμενη σειρά 8. Αφορά 75 βαγόνια (15 τρίδυμα και 20 δίδυμα) που με την αναβάθμιση τους θα είναι επιπέδου σύγχρονων συρμών Μετρό και παράλληλα θα επεκταθεί η ζωή τους κατά περίπου 20-25 χρόνια.

Ένα από τα ερωτηματικά είναι που θα γίνει η ανακατασκευή των συρμών μιας και δεν υπάρχουν πολλά μηχανοστάσια που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου επιπέδου εργασίες. Αυτό σύμφωνα με πηγές κοντά στο διαγωνισμό είναι και μία μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει μία νέα αγορά η οποία θα μπορεί, εντός Ελλάδας να φέρνει εις πέρας τέτοια έργα και που στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, προχωρά η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και αναζητείται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, από κάποια ανακατομή σε κάποιο από τα προγράμματα (πιθανότερο βέβαια από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

ΝΕΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Ένας ακόμα φιλόδοξος στόχος είναι η αγορά 6-7 συρμών που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τη γραμμή 3 προς Αεροδρόμιο. Σήμερα οι διαθέσιμοι συρμοί πραγματοποιούν δύο δρομολόγια ανά ώρα προς και από το “Ελ.Βενιζέλος”. Με την επέκταση τη σταδιακή επέκταση της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά (το 2020 μέχρι τη Νίκαια και το 2021 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο), είναι απαραίτητη η προσθήκη επιπλέον συρμών μιας και θα προστεθούν 7,5χλμ και 6 νέοι σταθμοί.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό, είμαστε ένα βήμα πιο πίσω. Η βούληση υπάρχει, η χρηματοδότηση αναζητείται, αλλά προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 90εκατ.ευρώ και αφορά την προμήθεια ειδικού τύπου συρμών, οι οποίοι λέγονται διρευματικοί.

Είναι συρμοί που κινούνται με ηλεκτρισμό, τόσο στο δίκτυο του Μετρό που τραβούν ρεύμα από το έδαφος (από την τρίτη ράγα που είναι τοποθετημένη κατά μήκος των γραμμών) αλλά και από το σιδηροδρομικό δίκτυο (από τον παντογράφο που τραβά ρεύμα από τις εναέριες γραμμές).

BRAIN DRAIN

Αν και στην Αττικό Μετρό φιλοδοξούν να προχωρήσουν τα παραπάνω έργα αλλά και άλλα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για τις επεκτάσεις των δικτύων, αυτό γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Η εταιρεία πάσχει από “brain drain”. Το προσωπικό της Α.Μ. από τα πλέον καταξιωμένα και ανώτατου επιστημονικού επιπέδου έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για στελέχωση στα περισσότερα τμήματα. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλά από τα στελέχη της Αττικό Μετρό έχουν βρει απασχόληση στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και καλύτερες αμοιβές.

Ένα μεγάλο στοίχημα, που είναι και μία γενική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση αυτού του προσωπικού αλλά και της έλευσης νέου επιστημονικού προσωπικού στην οποία θα μεταλαμπαδευτεί το know-how που έχει συγκεντρωθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια σε έργα Μετρό (και πιο πρόσφατα σε έργα Τραμ).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV