Newsroom

Παρουσία πλήθους τεχνικού κόσμου πραγματοποιήθηκε την Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα τελετών του ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη με τίτλο: «Εκτέλεση-Επίβλεψη Δημοσίων Έργων-Πρότυπος Οδηγός με τον Νόμο 4412/2016 (Επικαιροποίηση 2019)».

Το Βιβλίο παρουσίασαν ως ομιλητές της Εκδήλωσης ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και τ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλιας, η Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών «Διαχείριση Τεχνικών Έργων» Δρ. Κλαίρη Πετρουτσάτου, ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συλλόγου εργοληπτικών οργανώσεων της Βορ. Ελλάδας, του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κων/νος Βαλοδήμος και η Διευθύντρια Συμβάσεων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. κ. Μαρία Θάνου.

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν Καθηγητές και μέλη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ , εργολήπτες, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας (Σ.ΜΕ.Δ.Ε.ΚΕ.Μ.), υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης, Υπάλληλοι Τεχνικών Υπηρεσιών κ.ά .

Οι ομιλητές του πάνελ ανέδειξαν την αρτιότητα του βιβλίου, τη χρηστικότητά του ως Πολύτιμο Οδηγό προς όλους τους εμπλεκόμενους (Υπηρεσίες, Μελετητές, Εργολήπτες) και καλωσόρισαν την ένταξή του στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ως Ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Οι ομιλητές καθώς και οι παρευρισκόμενοι μετέτρεψαν την εκδήλωση σε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με ανταλλαγή απόψεων περί του χώρου των Δημοσίων Έργων.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο συγγραφέας αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εκλεκτούς ομιλητές και τους παρισταμένους στην εκδήλωση, ανέγνωσε την επιστολή του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ κ. Ντίνου Μακέδου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Ζήση Παπασταμάτη ο οποίος χάρισε στον τεχνικό κόσμου έναν οδηγό δομημένο στη φύση του μηχανικού, ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς και προκοπής».

Στην συνέχεια ανέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Περ/κής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου , ο οποίος εκφράζει τον θαυμασμό του για το βιβλίο ως απαραίτητο βοήθημα στην διαδικασία παραγωγής Έργων και δηλώνει την επιθυμία της προμήθειάς του βιβλίου για όλους τους ΟΤΑ α’ βαθμού, ως μελών της Ένωσης που εκπροσωπεί.

Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος σε μία εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική ομιλία αναφέρθηκε στα προβλήματα του Εργοληπτικού κλάδου, τη συρρίκνωση των επαγγελματιών του χώρου, τις εξελίξεις σε σχέση μπροστά στις νέες εξελίξεις και αγορές. Τόνισε: «Οι λύσεις πρέπει να δίνονται στα όρια του Νόμου, αλλά να μην είναι απόλυτα “νομολατρικές”».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ο Ν. 4412/2016 κινήθηκε προς μία σωστή κατεύθυνση. Ο Ζήσης ο Παπασταμάτης στο βιβλίο του έβαλε όλες τις νομολογίες και τα ΠΔ του τον συνοδεύουν με αφοσίωση και σε τρομακτική λεπτομέρεια. Το βιβλίο του είναι ένας Οδηγός για εκείνους που «ξέρουν», αλλά και για εκείνους που «δεν ξέρουν» ή ακόμη και για τις Πολιτικές ηγεσίες.

Είναι τόσο αναλυτικό που δεν ξέρω πως στο μέλλον ο συγγραφέας θα μπορέσει να βάλει με τον ίδιο λεπτομερή τρόπο και τις μελλοντικές βελτιώσεις αυτού. Για τους παραπάνω λόγους το βιβλίο το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους ασχολούνται με τα Δημόσια Έργα ».

Σε σχέση με την Πολιτική υλοποίησης των Δημοσίων Έργων τόνισε: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο νομοθέτησης και να περάσουμε στον τρόπο διευκόλυνσης του 99% των επαγγελματιών του χώρου και όχι στην αποτροπή του 1% των “κακών επαγγελματιών”».

Σε σχέση με το μέλλον των Δημοσίων Έργων στην Ελλάδα και τον τρόπο υλοποίησής τους τόνισε: «Στα επόμενα χρόνια θα περάσουμε σε μία εποχή εκτίναξης των Δημοσίων Έργων. Αλλά τα έργα που θα γίνονται θα είναι μιας τελείως διαφορετικής –σε σχέση με αυτή που έως σήμερα γνωρίζουμε– μορφής. Η Κυβέρνηση καταθέτει άμεσα νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή με τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα”, όπου θα προβλέπεται οριζόντια και σε κάθε μορφής επένδυσης οι έλεγχοι θα γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες ή Ανεξάρτητους Μηχανικούς».

Ξεκαθάρισε την έννοια της «Προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες δεν βάζουν την υπογραφή που πρέπει, θεωρώντας ότι αυτή τους η στάση προασπίζει το Δημόσιο συμφέρον» και αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων από την εμπειρία της θητείας του ως Γεν. Γραμματέας επισήμανε:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. ήρθαν τελεσίδικες Δικαστικές Αποφάσεις κατά του Δημοσίου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος προάσπισε λοιπόν ο Δημόσιο συμφέρον; Αυτός που δεν έβαλε την υπογραφή του 1 εκατομμυρίου, η οποία έγινε μετά 10 εκατομμύρια;

Χαρακτηριστική επίσης είναι η περίπτωση της Κ/Ξ της Υποθαλάσσιας Ζεύξης, η οποία είχε τελεσίδικες Αποφάσεις κατά του Δημοσίου της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει λοιπόν από κοινού τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η πολιτική ηγεσία –αποποιούμενη απ΄ την πλευρά της την όποια πολιτική ευθύνη- να βλέπουμε με ένα διαφορετικό τρόπο την διαδικασία λήψη Απόφασης».

Ο κ. Πάρις Μπίλιας αναφερόμενος στο Βιβλίο τόνισε: «Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό, αφορά όλους όσους εμπλέκονται με την διαδικασία παραγωγής Δημοσίων Έργων. Είναι επαγγελματικά γραμμένο από Μηχανικό – στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης που έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Νόμου».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στον τρόπο υλοποίησης των Δημοσίων Έργων τόνισε: “Ο Ν.4412/2016 είχε καλές προθέσεις, εκκρεμούν όμως περί τις 50 εκτελεστικές πράξεις. Δεν αντιμετωπίζει όμως τα σημαντικά προβλήματα – ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Η πολιτεία στα πλαίσια της καταπολέμησης – πάταξης της διαφθοράς και της “διαφάνειας” έχει θεσπίσει επάλληλους βαθμούς ελέγχου των συμβάσεων. Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο ο ένας φορέας να λογοδοτεί θετικά, ο δε άλλος αρνητικά”.

Σε σχέση με τη διαφάνεια στον τρόπο εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων ανέφερε : «Τα Δημόσια Έργα στη χώρα μας εκτελούνται με απόλυτη διαφάνεια. Η Πολιτεία χρόνια τώρα έχει προβλέψει την αποσύνδεση των Επιβλεπουσών Υπηρεσιών σε σχέση με τα θέματα παρακολούθησης της Σύμβασης, εφόσον τα Τεχνικά Συμβούλια ως όργανα εγκρίσεων τροποποιήσεων των όρων της σύμβασης απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από μη υπηρεσιακούς παράγοντες. Η διαφθορά στην χώρα δεν επέρχεται από αναθέσεις μελετών ύψους 5.000 ευρώ. Τα εν λόγω προβλήματα έχουν τεθεί στον αρμόδιο Υπουργό , ο οποίος θα προτείνει αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση» .

Έθεσε το θέμα των υπερβολικών εκπτώσεων που δίνονται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι περισσότερες Μελέτες ανατίθενται με εκπτώσεις ύψους 80%, στα περισσότερα Έργα πλέον δίνονται εκπτώσεις από 50% έως 70%. Σε σχέση με τις Υπηρεσίες ανέφερε ότι: «Ένα άλλο φαινόμενο είναι η υποστελέχωση των Υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ελλειπή επίβλεψη έργων. Οι Επιβλέποντες έχουν καταντήσει “γραφειοκράτες”, απαντώντας στο μισό χρόνο τους σε “εισαγγελικές καταγγελίες”- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η εμπλοκή των Δικαστικών λειτουργών -που πολλές φορές δεν είναι γνώστες και οι ίδιοι εις βάθος της Νομοθεσίας- στα Έργα, μόνο προβλήματα δημιουργεί. Επιπροσθέτως οι Επιβλέποντες εργάζονται απροστάτευτοι, χωρίς νομική κάλυψη».

Τέλος τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, η οποία από ένα καθεστώς “επιδοματικής” πολιτικής λέγοντας ότι «Πρέπει να περάσουμε σε αυτό της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, Χωρίς παραγωγή Δημοσίων Έργων δεν θα έχουμε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ανάταση της οικονομίας θα επέλθει μέσω της αύξησης του ποσού του ΠΔΕ, το οποίο από τα 7 δις ευρώ το 2008 έφτασε σήμερα στο ύψος του 1,5 δις».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV