«Oι νέοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη περιμένουν πολλά από εμάς και μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ίδια ερώτηση. Κάνουμε ό,τι πρέπει, όσο γρήγορα πρέπει για την κλιματική κρίση;
Η απάντηση είναι δυστυχώς όχι, όχι ακόμη. Η κλιματική κρίση εξελίσσεται ραγδαία, υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά όχι πραγματική δράση.
Η κρίση επιταχύνεται περαιτέρω από αρνητικές εξελίξεις, όπως π.χ. οι πυρκαγιές του Αμαζονίου. Δυστυχώς, δεν προχωρά, με την ταχύτητα που χρειάζεται, ο οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας, η πορεία για πιο κλιματικά ανθεκτικές κοινωνίες.
Και δυστυχώς, δεν είναι ακόμη για όλους ξεκάθαρο και αποδεκτό, ότι χρειάζεται πλήρης αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με θέμα το νομικό καθεστώς των κλιματικών προσφύγων.
Και συνέχισε: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και αυτή η αρχή πρέπει να είναι η βάση, τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όσο και για το θέμα των κλιματικών προσφύγων».
Αναφέρθηκε ειδικότερα, στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι και μία από τις πιο ευπαθείς περιοχές του πλανήτη.
Ολόκληρη η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για νέες ροές ανθρώπων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Είναι ακόμη δεδομένο, ότι η κλιματική κρίση και η βίαιη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου.
Από την άλλη, στο εσωτερικό κάθε χώρας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες ανισότητες. Η δίκαιη μετάβαση αποτελεί ένα δικαίωμα που αφορά πρωτίστως τις περιοχές που οι οικονομίες τους εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα αλλά, σχετίζεται ακόμη με το κόστος της ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να επιμεριστεί δίκαια.
Ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε, στο τέλος της ομιλίας του, στα εξής σημεία:
– Στο στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο την ανακατανομή πόρων
– Στην ανάγκη συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, ώστε να σχεδιάσουμε κλιματικά θωρακισμένες υποδομές, ευέλικτες φυσικές λύσεις, μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και γνώσης, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Τόνισε τέλος, ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει τα νομικά θέματα που σχετίζονται με τον εκτοπισμό πληθυσμών για περιβαλλοντικούς λόγους ή λόγω των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV