Έφτασε η πολυαναμενόμενη ημέρα για την κατάρτιση της νέας λίστας Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (των λεγόμενων PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ για την επόμενη διετία, κατόπιν των αποφάσεων που θα λάβει σήμερα η Κομισιόν.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς για τη στήριξη -ή μη- του ενεργειακού έργου της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ως PCI, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις στην κατεύθυνση της τελικής «φόρμουλας» υλοποίησης, είτε δηλαδή στα πλαίσια ενός Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, είτε με την ανάπτυξή του ως εθνικού, στην οποία περίπτωση φορέας υλοποίησης θα είναι εξ ολοκλήρου η «Αριάδνη Interconnection».
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι κορυφώνονται, με περισσότερες εξελίξεις να αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες. Πάντως, σε τεχνικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι η διαλειτουργικότητα των καλωδίων (Αττική-Κρήτη και Κρήτη-Κύπρος), ζήτημα που αποτελούσε το προηγούμενο διάστημα σημείο τριβής με τον Euroasia Interconnector, είναι διασφαλισμένη.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η Αριάδνη για τους υποσταθμούς έχει λάβει πρόσφατα και 3η παράταση, η οποία μεταθέτει τις προσφορές για το έργο, για τις 31/10.
Στα σημαντικότερα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος σε ελληνικό έδαφος σήμερα περιλαμβάνονται οι στρατηγικοί αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, που βρίσκονται σε κατασκευή, οι μελλοντικοί αγωγοί Poseidon και EastMed, το FSRU Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη της υλοποίησης καθώς και η υπό συζήτηση ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πιο σημαντικός αντίκτυπος από την καθυστέρηση του έργου για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς είναι η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού ενώ διόλου αμελητέες είναι και οι σωρευτικές επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως), μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ, στους καταναλωτές ολόκληρης της χώρας.
Η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης που υλοποιεί αυτή τη στιγμή ο ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να καλύψει το 1/3 της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, η οποία θα είναι μεν μια σημαντική «ανάσα» για το απομονωμένο ενεργειακό σύστημα, ωστόσο δεν θα σταθεί αρκετή να αποσοβήσει τον κίνδυνο “black-out” τα προσεχή έτη, αν εφαρμοστούν οι αυστηροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί σχετικά με την λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ήδη από το 2020.
Σε αυτή τη βάση άλλωστε βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας στην Κρήτη, έως ότου ολοκληρωθεί το κολοσσιαίο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Τα σενάρια που βρίσκονται υπό σκέψη περιλαμβάνουν την μετατροπή του υφιστάμενου πετρελαϊκού σταθμού στον Αθερινόλακκο σε σταθμό φυσικού αερίου, την ανάπτυξη μίας εξ ολοκλήρου νέας μονάδας φυσικού αερίου, επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (δηλ. μπαταρίες), περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ καθώς και την ανάπτυξη ενός μικρής κλίμακας FSRU για την τροφοδοσία του νησιού με LNG προκειμένου να γεφυρωθεί το κενό ισχύος με ορίζοντα την ηλέκτριση του καλωδίου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV