Newsroom

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προήδρευσε, σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Υπουργός, κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε τις προτεραιότητες και τα προβλήματα, που πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

1. Την 25η Μαρτίου 2021, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές, θα παρουσιαστεί μία εμβληματική έκθεση από πίνακες και έργα τέχνης με θεματική την εθνική παλιγγενεσία, για να τιμηθεί η Επανάσταση του 1821. Ταυτόχρονα θα ετοιμαστούν μια σειρά από σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

2. Στο πρώτο εξάμηνο 2020, θα εγκαινιαστεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο θα εκτεθούν, για πρώτη φορά, οι συλλογές του.

3. Θα επανεκκινηθεί η διαδικασία για τη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα στεγαστεί κατά τρόπο πρωτοποριακό στο Σιλό, στο λιμάνι του Πειραιά. Θα παρουσιάσει τη ναυτοσύνη, ξεκινώντας από το 3000 π.Χ. ως σήμερα, καθιστώντας το ένα από τα πιο εμβληματικά Μουσεία του είδους του. Υπάρχουν, ήδη, από το 2014 οι προμελέτες, και σχεδιάζονται αμέσως τα επόμενα βήματα.

4. Το 2021, η Ελευσίνα θα φιλοξενήσει για 4η φορά τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Ευρώπης, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο κίνδυνος, το 2021, η πόλη της Ελευσίνας, λόγω έλλειψης βασικών υποδομών, οργάνωσης και προγράμματος να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοργάνωσης, είναι απολύτως ορατός.

Είναι προτεραιότητα μας -σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση- η επίσπευση των διαδικασιών και η παροχή όποιας συνδρομής, για να ξεπεραστούν οι διοικητικές δυσλειτουργίες. Η επιτυχία της Ελευσίνας αποτελεί για μας εθνική υπόθεση.

5. Δόθηκε εξαιρετική σημασία στο ζήτημα των πολιτιστικών διαδρομών που θα υλοποιηθούν ανάμεσα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, συνδυάζοντας τις τουριστικές υποδομές με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ώστε να υπάρξει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η ανάδειξη της ταυτότητας της κάθε περιοχής της Μακεδονίας αποτελεί προτεραιότητα.

6. Προκειμένου να υπηρετηθεί η εξωστρέφεια, θα υλοποιηθούν τέσσερις μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας, για να τιμηθούν τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία εκεί όπου υπάρχει Ελληνισμός.

7. Συζητήθηκε διεξοδικά το στεγαστικό πρόβλημα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η κατάσταση των υποδομών του Υπουργείου κρίνεται επιεικώς αναποτελεσματική. Τουλάχιστον δεκαεπτά κτήρια στεγάζουν τις υπηρεσίες του.

Με εντολή του Πρωθυπουργού ξεκινά, άμεσα, η συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα- που σταμάτησε το Δεκέμβρη 2014-, για την πιθανή συνολική μεταστέγασή του Υπουργείου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Τσαούσογλου», στην Πειραιώς.

8. Συζητήθηκε το σχέδιο της υπόγειας ανάπτυξης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και η σύνδεσή του με το Ακροπόλ. Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη συνεργειών με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία παραμένει στους χώρους της. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημιουργούν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο.

Το Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για την σωστή έκθεση των πολύτιμων Συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Διασυνδέεται υπογείως και αξιοποιεί τις υποδομές του Ακροπόλ -το οποίο θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Στο Ακροπόλ θα λειτουργήσει πωλητήριο του ΤΑΠΑ και εστιατόριο, στον έκτο όροφο. Οι πόροι για τις μελέτες, όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

9. Συζητήθηκαν τα έργα που υλοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της περιφέρειας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και η χαμηλή απορροφητικότητα των έργων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

10. Συζητήθηκε η μετατροπή των Μουσείων, που τελούν υπό το καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή σε κρατικές αυτόνομες οντότητες.

11. Συζητήθηκαν συνέργειες ανάμεσα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Ολύμπου, που συνδυάζει πολιτιστικό απόθεμα, μοναδικό φυσικό περιβάλλον για σύγχρονες και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

12. Τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ψηφιακών υποδομών για τα Μουσεία της χώρας, καθώς συνδέονται με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

13. Συζητήθηκε ο επανασχεδιασμός της ψηφιακής εικόνας των Μουσείων της χώρας. Πρέπει να προετοιμαστούν τα Μουσεία για να αντιμετωπίσουν με την πιο σύγχρονη τεχνολογία την επόμενη δεκαετία. Τα ψηφιακά Μουσεία στο διαδίκτυο είναι το επόμενο σημαντικό βήμα.

Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό πήραν μέρος ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς και η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, κ. Βίκυ Λοΐζου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV