Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, ενός έργου που συνάντησε πλείστα εμπόδια στο δρόμο προς την υλοποίησή του, παρατείνοντας χρόνια προβλήματα με αρνητικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας.
Σήμερα, με την οριστική διευθέτηση ζητημάτων που αφορούσαν απαλλοτριώσεις σε Αρκαδία και Λακωνία, η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου τοποθετείται τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι η εμπορική λειτουργία των Μονάδων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021, δρομολογώντας την οριστική επούλωση μιας ανοιχτής περιβαλλοντικής πληγής στην Πελοπόννησο, που παράλληλα αποτελούσε σημαντικό οικονομικό βαρίδι, μεταξύ άλλων, λόγω και των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δύο άνθρωποι που έζησαν από κοντά τις «περιπέτειες» του έργου κατά τα στάδια ωρίμανσής του καθώς και την πολεμική που δέχτηκε στο δρόμο προς τη συμβασιοποίηση, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της αναδόχου εταιρείας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κος Γιώργος Αγραφιώτης, μιλούν στο ypodomes.com για την αναπτυξιακή του δυναμική, που αν και αποτελεί αναγκαιότητα για τον τόπο, δαιμονοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, οδηγώντας το σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που ξεπέρασαν τα 5 χρόνια.
Αγραφιώτης: Οι Μονάδες της Πελοποννήσου θα αξιοποιούν τεχνολογία αιχμής – «Δίδυμο» έργο με το ΣΔΙΤ Ηπείρου
Όπως τόνισε ο Γ.Δ. της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κος Αγραφιώτης στο ypodomes.com, η Πελοπόννησος είναι μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά Περιφέρειες της Ευρώπης, δεδομένου ότι ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχουν κάποιου είδους υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, έστω και υποτυπώδεις, στην Πελοπόννησο μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε τίποτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Σε αυτή τη βάση, ο κος Αγραφιώτης σχολίασε ότι μέχρι τώρα συντηρούνταν μια συζήτηση άνευ ουσίας, η οποία όσο παρέμενε ενεργή -ούτε λίγο, ούτε πολύ- περί τους 300 χιλ. τόνους απορριμμάτων, πετιούνταν και θάβονταν ανεξέλεγκτα στα εδάφη της Περιφέρειας, εκ των οποίων μάλιστα οι 70 χιλ. τόνοι αφορούν υγρά απόβλητα τα οποία περνούν στο υπέδαφος.
«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, περιβάλλον, τουρισμό και κυρίως για τη νέα οικολογική γεωργία, την οποία επιδιώκει η Πελοπόννησος», ανέφερε ο κος Αγραφιώτης, υπογραμμίζοντας έτσι τα πολυεπίπεδα οφέλη που συνοδεύουν το έργο και το πραγματικό κόστος των καθυστερήσεών του.
Το θετικό πλέον είναι πως, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αυτή η συζήτηση έχει πλέον ολοκληρωθεί και όλες οι προσφυγές έχουν εκδικαστεί, θωρακίζοντας τη νομιμότητα του έργου.
Όπως είπε ο Γενικός της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το έργο λύνει με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για την επόμενη 25ετία, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «δίδυμο» έργο με αυτό του ΣΔΙΤ Ηπείρου, από τεχνολογικής άποψης, και ειδικά η Μονάδα της Τρίπολης η οποία προβλέπεται να είναι μία μονάδα “copy-paste” με αυτή των Ιωαννίνων, λόγω του ότι θα είναι ίδιας δυναμικότητας (δηλ. 105 χιλ. τόνοι/ετησίως).
Τατούλης: Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιλύεται οριστικά
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Τατούλης σε δήλωσή του στο ypodomes.com, τόνισε πως εξαρχής η προσέγγιση της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων υπήρξε ανατρεπτική καθώς, όπως σχολίασε, οι μέχρι τότε πολιτικές προσεγγίσεις του μεγαλύτερου προβλήματος της Πελοποννήσου και της χώρας επέβαλλαν μια ατέρμονη σπατάλη χρημάτων σε μη ολοκληρωμένες λύσεις, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομία της περιοχής.
Παρά ταύτα, όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια επετεύχθη η πλήρης ανατροπή αυτής της αντίληψης, σπάζοντας κατεστημένα συμφέροντα. «Είδαμε το πρόβλημα ως ευκαιρία. Ως ευκαιρία ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας της Πελοποννήσου, που θα διασφάλιζε σε απόλυτο βαθμό και τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και το προφίλ της Περιφέρειάς μας.»
«Πετύχαμε να επιβάλλουμε το μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ως εθνικό και να σε χρόνο ρεκόρ να ολοκληρώσουμε ένα διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικό διάλογο, κάτι που αποτελούσε σημαντικότατη καινοτομία για τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποτρέψαμε δυσβάσταχτα πρόστιμα που απειλούσαν την οικονομική υπόσταση των Δήμων, εξασφαλίσαμε την οριστική και βιώσιμη λύση του προβλήματος, το μικρότερο κόστος στον πολίτη, το μεγαλύτερο όφελος στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και μια επένδυση ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ. Γύρω από αυτή την επένδυση θα αναπτυχθεί μια νέα, σε υγιή βάση, οικονομία με σημαντικά οφέλη ακόμα και στον τουρισμό.
Το έργο βρίσκεται πλέον στη φάση υλοποίησής του και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Οι πολίτες της Πελοποννήσου μας εμπιστεύτηκαν για το σχέδιό μας και την πολιτική μας αποφασιστικότητα και τους ανταποδίδουμε το αποτέλεσμα του έργου μας. Σήμερα το έργο ξεκινά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και χτίζοντας μια νέα πράσινη οικονομία, δίνοντας παράλληλα τέλος στο όνειδος των χωματερών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σχολιάζοντας παράλληλα πως όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν το έργο και όλες πάλεψαν εναντίον του ταυτόχρονα, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.
«Τι σημαίνει για την Πελοπόννησο η υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου; Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιλύεται οριστικά, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία.», συνέχισε λέγοντας ο κος Τατούλης, αναδεικνύοντας και από μεριάς του το βαθύ αναπτυξιακό αποτύπωμα που προβλέπεται να έχει το έργο, σε επίπεδο Περιφέρειας.
Ειδική μνεία έκανε επίσης και στις επίμονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα ήταν η Πελοπόννησος να πετύχει την αποκατάσταση 76 από τους 82 ΧΑΔΑ της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα πρόστιμα του Ελληνικού Κράτους για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης. Από 8 εκατομμύρια ευρώ το 2015, το ποσό μειώθηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ το 2016 και έπεσε ακόμη περισσότερο, στα 2,1 εκατ. ευρώ το 2017. Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια η ρεαλιστική προοπτική του μηδενισμού τους σε μία βιώσιμη βάση, αρχής γενομένης από την εμπορική λειτουργία των Μονάδων.
Το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Απορριμμάτων στην Ελλάδα
Οι Μονάδες της Πελοποννήσου συνιστούν το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.
Προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δημιουργούνται στην Κορινθία και την Αργολίδα.
Στο έργο θα απασχοληθούν κατά την περίοδο της κατασκευής 800 άτομα ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 270-300 μόνιμες θέσεις εργασίας. Το έργο κινητοποιεί κεφάλαια 163 εκατ. ευρώ ενώ στις Μονάδες θα αξιοποιείται τεχνολογία αιχμής με ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη διαχείρισης.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV