Νίκος
Καραγιάννης

Στο συνέδριο του Economist μίλησαν ο Νίκος Σταθόπουλος, συντονιστής του Εθνικού κέντρου για επιστημονικές έρευνες στη Γαλλία και ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής επενδύεων της Τράπεζας Πειραιώς

Ο κ.Σταθόπουλος μίλησε για τις ανάγκες υλοποίησης υποδομών και πρότεινε και πάλι τις περίφημες “προτάσεις καινοτομίας”. Όπως είπε, τα θέματα που αφορούν το σχεδιασμό περιέχει περιεχόμενο από την τοπική κουλτούρα. Υποστήριξε πως το παγκόσμιο έλλειμα για υποδομές είναι 15τρισ.δολάρια ενώ οι ανερχόμενες ανάγκες για συντήρηση υποδομών αρχίζει και γίνεται ένα πολύ σημαντικό θέμα. Έφερε για παράδειγμα τη Γερμανία όπου το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε σχέδιο 269δισ.ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια που κατά 70% αφορά συντήρηση υποδομών. Για τη χώρα μας τόνισε ότι έχει έλλειψη σε σχεδιασμό και παραγωγή υποδομών. “Σήμερα στην Ελλάδα χρηματοδότηση έρχεται κατά 40% από το δημόσιο, από τράπεζες 40-45% και 10-15% ιδιώτες. Θα πρέπει να να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών” σημείωσε ο κ.Σταθόπουλος ενώ και πάλι πρότεινε (το είχε κάνει και στην πρόσφατη ανακοίνωση του προγράμμαος υποδομών της ΝΔ) τα έργα με τη μέθοδο των “προτάσεων καινοτομίας” (unsolicited proposals). Σύμφωνα με τον ίδιο το μοντέλο αυτό το έχει ανάγκη η ίδια η χώρα και πως πολλά από τα έργα που πάσχουν θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοστεί με αυτό το μοντέλο ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για υποδομές 10-12 δισ.ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια.

Στο συνέδριο του Economist μίλησε ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής επενδύεων της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος αρχίζοντας την ομιλία του είπε «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έργα υποδομής και υφιστάμενες υποδομές απαξιώνονται γρήγορα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι πόροι του Δημοσίου συνεχώς μειώνονται και αυξάνεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. «Η αύξηση χρηματοδότησης των έργω υποδομής είναι μια πρόκληση, ειδικά επειδή το προφίλ κινδύνου που διαθέτουν αυτά τα έργα συνήθως αποθαρρύνουν τους επενδυτές», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εμπορικές τράπεζες είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν έργα. «Οι τράπεζες αποτελούν παραδοσιακή πηγή χρηματοδότησης έργων υποδομής. Έχουν ειδικά τμήματα project finance. Στα πρώτα έργα υποδομής του 90’ οι ελληνικές τράπεζες είχαν δευτερεύοντα ρόλο και κυριαρχούσαν ξένες. Στην πορεία η εικόνα άλλαξε οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν τεχνογνωσία και ανέλαβαν το πρώτο ρόλο», σημείωσε.

Μια άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές όπως τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία και τα κρατικά Sovereign Funds, δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος. Ωστόσο αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές δεν κοιτάνε την Ελλάδα αφενός επειδή λόγω του ασταθούς νομικού και φορολογικού πλαισίου και αφετέρου λόγω του μικρού αριθμού έργων.

Μια άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι τα ομόλογα. Ωστόσο οι «ομολογιούχοι δεν είναι συχνά διατεθειμένοι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο», δήλωσε.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV