Νίκος
Καραγιάννης

Αποφάσεις επιτάχυνσης της υλοποίησης του IGB με στόχο την έγκαιρη λειτουργία του αγωγού, ενόψει της ολοκλήρωσης του TAP στη  Βόρεια Ελλάδα, ελήφθησαν από τόσο από την ελληνική όσο και από τη βουλγαρική πλευρά στη βάση ενός επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος, κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια μεταξύ της Βουλγάρας Υπουργού Ενέργειας, κας Πετκόβα και του Έλληνα ΥΠΕΝ, κου Σταθάκη, σύμφωνα με το αζερικό πρακτορείο Trend.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόφια, ο κος Στάθης επιβεβαίωσε ότι ο αγωγός IGB αποτελεί ένα έργο προτεραιότητας και για την ελληνική πλευρά και εκφράστηκε η προσδοκία για το πέρας των διαγωνιστικών διαδικασιών μέχρι τα τέλη Απριλίου. Επίσης, συζητήθηκε η επικείμενη υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος για τα πρώτα 25 χρόνια λειτουργίας του ενεργειακού έργου.

Είναι πάντως γεγονός ότι το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία όσον αφορά την έναρξη της κατασκευαστικής του φάσης. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκαν τα υποψήφια σχήματα που διεκδικούν τη σχεδίαση και κατασκευή του αγωγού (EPC). Πρόκειται α) για τις κοινοπραξίες 2 βουλγαρικών εταιρειών (Glavbolgastroy International of Bulgaria & GP Group AD of Bulgaria) με την ιταλική Bonatti καθώς και β) την ελληνική ΑΒΑΞ.

Σημειώνεται ότι το EPC συνιστά την πιο «βαριά» διαγωνιστική διαδικασία με κόστος 145 εκατ. ευρώ ενώ η προμήθεια των σωλήνων προϋπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών με επόμενο βήμα την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, οπότε θα κριθεί ο ανάδοχος.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία άλλη μία κρίσιμη διαγωνιστική διαδικασία για τον διασυνδετήριο αγωγό, η οποία αφορά τη σύναψη της σύμβασης με αντικείμενο την επιλογή του Μηχανικού Ιδιοκτήτη (Owner Engineer).

Ανάδοχος αναδείχθηκε η ΤΙΒΕΙ, μία κοινοπραξία ξένων και βουλγαρικών εταιρειών, μειοδοτώντας για το βασικό πακέτο υπηρεσιών του εν λόγω υποέργου, με 5,67 εκατ. ευρώ. Μέλη της κοινοπραξίας είναι μεταξύ άλλων η Tractebel Engineering SA (Βέλγιο), Tractebel Engineering SRL (Ιταλία), INTBER GMBH (Αυστρία), Ipsilon Consult OOD (Βουλγαρία) και Engineering EAD (Βουλγαρία).

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του Βουλγαρικού προϋπολογισμού.

 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV