Νίκος
Καραγιάννης

Πασχαλιάτικο δώρο σε Αθηναίους και Θεσσαλονικείς ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά τον μετά από 14 ολόκληρα χρόνια διαγωνισμό για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων που θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τον γηρασμένο στόλο που τώρα κυκλοφορεί στους δρόμους των δύο πόλεων.

Ο διαγωνισμός θα είναι κολοσσιαίος για τα ελληνικά δεδομένα και το κόστος του εκτιμάται σε περίπου 420εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 338εκατ.ευρώ). Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και συντήρηση για 15 χρόνια των λεωφορείων. Για την Αθήνα προορίζονται 400 λεωφορεία που χωρίζονται ως εξής: 170 ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου και 50 αρθρωτά diesel. Για τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα: 150 ηλεκτρικά, 150 φυσικού αερίου, 50 diesel.

Το ενδιαφέρον στοιχείο του διαγωνισμού είναι πως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να κατέβουν είτε για ένα τύπο (π.χ. μόνο ηλεκτρικά) είτε για δύο ή και τους τρεις τύπους μαζί. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τελικά παραπάνω από έναν προμηθευτή λεωφορείων, αφήνει όμως και περιθώρια για ένα μεγάλο “νικητή” του διαγωνισμού.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Όπως έχει γίνει γνωστό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ποσό 70εκατ.ευρώ. Με την ΕΤΕπ έχει συμφωνηθεί να καλυφθεί η χρηματοδότηση του έργου μέχρι και σε ποσοστό 75% αλλά μόνο για τα λεωφορεία που είναι ηλεκτρικά ή φυσικού αερίου. Με λίγα λόγια η ΕΤΕπ δείχνει “κόκκινη κάρτα” στα ντιζελοκίνητα αστικά λεωφορεία.

Να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο διαγωνισμός δεν αφορά την προμήθεια επιπλέον 92 λεωφορείων που θα γίνει ξεχωριστά και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής η οποία έχει εξασφαλίσει επίσης 30εκατ.ευρώ (στο ΠΕΠ Αττικής). Σε αυτόν τον ξεχωριστό διαγωνισμό οι διεκδικητές θα κληθούν να δώσουν τις προσφορές τους για 92 αστικά λεωφορεία που χωρίζονται σε: 20 οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI, 60 οχήματα με κινητήρα diesel, 18-μετρα (αρθρωτά), αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τεχνολογίας ΕURO VI, μικρού μεγέθους (mini bus), χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και με αυτονομία κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού εξοπλισμού και υποδομών (π.χ., φορτιστές) που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Επτά μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται η έλευση του πρώτου οχήματος και σε 18 μήνες η ολοκλήρωση της προμήθειας που περιλαμβάνει τα 400 λεωφορεία της Αθήνας που χωρίζονται ως εξής: 170 ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου, 50 πετρελαίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχόλια επί των τεχνικών προδιαγραφών έχουν υποβάλλει μεγάλοι κατασκευαστές όπως MAN, Petropoulos, Solaris, Iveco κ.α. γεγονός που υποδηλώνει σημαντικό ενδιαφέρον για το έργο.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη παρουσίαση της BYD στην Ελλάδα η οποία δήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον της για τον παραπάνω διαγωνισμό. Πρόκειται για κινεζική εταιρεία η οποία ξεκίνησε με την παραγωγή μπαταριών και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Χθες ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα (Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ) παρουσίασε το 8,7 μέτρων, πλήρως ηλεκτροκίνητο λεωφορείο με το οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε πρόκειται για την εταιρεία που έχει προμηθεύσει τα περισσότερα ηλεκτρικά λεωφορεία στον κόσμο (περίπου 50.000) με παρουσία σε Ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Όσλο, οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, το Λίβερπουλ κ.α.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV