Νίκος
Καραγιάννης

Συνεχίζεται ο επικοινωνιακός «πόλεμος» σχετικά με την υλοποίηση της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η EuroaAsia Interconnector εξέφρασε την προσήλωσή της στην έγκαιρη ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, ως ενός ενιαίου έργου, επισημαίνοντας παράλληλα τη δυνατότητά της να αποπερατώσει τις διασυνδέσεις εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου.

Η εταιρεία έτεινε, μάλιστα, χείρα φιλίας προς την ελληνική πλευρά λέγοντας πως το ουσιαστικό σημείο ρήξης αφορούσε τη διαλειτουργικότητα καλώντας τον ΑΔΜΗΕ σε επανέναρξη του διαλόγου, λίγες ημέρες μετά τη ρητή δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΝ ότι το έργο θα προχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα με φορέα υλοποίησης το SPV του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection». Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε μάλιστα πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών για το μειοψηφικό πακέτο (έως 39%) της «Αριάδνης».

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Euroasia, η έγκαιρη υλοποίηση του συνολικού έργου, θα έχει ως προτεραιότητα το σκέλος της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής με υποθαλάσσιο καλώδιο 1.000 MW, ενώ χαίρει της εμπιστοσύνης και στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Euroasia σχολιάζει επίσης πως, καθώς το έργο εισέρχεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του, δημοσιεύματα στον Ελλαδικό Τύπο καθώς και ισχυρισμοί και δηλώσεις διαφόρων αρμοδίων στη δημόσια σφαίρα, αφήνουν σκιές για την έγκαιρη υλοποίησή του έργου, την ωρίμανση της διασύνδεσης, καθώς και για τις χρηματοδοτικές και τεχνικές ικανότητες της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Euroasia, η διασφάλιση της  διαλειτουργικότητας του όλου συστήματος, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εξασφάλιση της συμβατότητας της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με τα υπόλοιπα σκέλη του έργου (δηλ. Κρήτη-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ) ώστε να  καταστεί εφικτή η διασύνδεση της ενεργειακά και ηλεκτρικά απομονωμένης Κύπρου με το ελληνικό και -κατ’ επέκταση- ευρωπαϊκό σύστημα. 

Αναφέρθηκε δε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το προηγούμενο διάστημα πρότεινε δεσμευτικό Οδικό Χάρτη που προβλέπει τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τον καθορισμό των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών του έργου η οποία θα καθορίσει πώς ενδείκνυται να διενεργηθεί η διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα του μεγάλου ενεργειακού έργου.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, η Euroasia επικαλέστηκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ίδιο τον Επίτροπο Ενέργειας, Migeul Arias Canete, που υποστηρίζουν πως o συντομότερος χρόνος υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής είναι στα πλαίσια του ΕΚΕ 3.10 ΕuroAsia Interconnector.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υλοποίηση του έργου ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος προφέρει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά  οφέλη στους Έλληνες καταναλωτές της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Τα οφέλη είναι πάντως πολλαπλάσια από το κόστος κατασκευής καθώς θα επιτευχθεί σημαντική μείωση των ΥΚΩ κατά 450 εκατ. ευρώ με επιλέξιμη συγχρηματοδότηση350 εκατ. ευρώ για το ελληνικό σκέλος του έργου, εφόσον κατασκευαστεί με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector. 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV