Νίκος
Καραγιάννης

Με αυξημένες διελεύσεις κατά 7% έκλεισε το 2018 για την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, την εταιρεία που διαχειρίζεται το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι. Μάλιστα η αύξηση ήρθε σε μία χρονική συγκυρία που έχοντας ολοκληρώσει το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου ΑΘΕ, του κύριου οδικού δικτύου της χώρας, μειώθηκαν σημαντικά οι χρόνοι μετακίνησης και οι χρονοαποστάσεις.

Σχολιάζοντας στο ypodomes.com αυτή την αύξηση ο Γενικός Διευθυντής, Δημήτριος Γκατσώνης, αναφέρει πως «οι αιτίες για την αύξηση της κυκλοφορίας, είναι ποικίλες, κατά κύριο λόγο όμως έχουν να κάνουν με την αισθητή μείωση του χρόνου μετακίνησης και την αύξηση της οδικής ασφάλειας και άνεσης, μετά την ολοκλήρωση των νέων τμημάτων με τις τρεις νέες σήραγγες. Η ανταπόκριση ειδικά στις περιοχές που διανύει ο νεος αυτοκινητόδρομος και οι τρεις σήραγγες ήταν ιδιαίτερα θετική».

Ο κ. Γκατσώνης αναμένει ότι η άνοδος της κυκλοφορίας θα συνεχιστεί και το 2019 αλλα σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Hellastron, η μέση ημερήσια κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου ανήλθε, το 2018, στις 10.704 διελεύσεις, με το 21% των συναλλαγών να πραγματοποιείται με ηλεκτρονικούς πομποδέκτες, μέσω των οποίων υλοποιούνται προγράμματα κινητοποίησης παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Παρα την αύξηση της κυκλοφορίας το 2018, μειώθηκαν περαιτέρω τα τροχαία ατυχήματα και οι θάνατοι εξ’ αυτών σε σχέση με το 2017. Όπως σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, “η Οδική Ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της εταιρίας μας, και κατά τη διάρκεια του 2018 το τμήμα οδικής ασφάλειας συνέταξε Οδηγία εργασίας με αντικείμενο τη Διαχείριση Κινδύνων Οδικής Ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο, με βάση την εξαετία 2012 – 2017. Η Οδηγία αυτή έχει ως σκοπό την συστηματική αναγνώριση των σημαντικότερων κινδύνων που σχετίζονται με την Οδική Ασφάλεια, την αξιολόγησή τους, την επέμβαση όπου κρίνεται απαραίτητο, και τη λήψη μέτρων πρόληψης. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο λήψης αποφάσεων και προτεραιοποίησης επεμβάσεων, με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο”.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στις αρχές του 2018 ξεκίνησε επίσης η λειτουργία ενός πιλοτικού προγράμματος ανίχνευσης των αντίθετα κινούμενων οχημάτων μέσω ανάλυσης εικόνας (Automatic Video Incident Detection – AVID) στον αυτοκινητόδρομο και συγκεκριμένα στον κόμβο Λεπτοκαρυάς.

Μπορεί όμως οι υποδομές των αυτοκινητόδρομων να έχουν βελτιωθεί σημαντικά, η κύρια όμως αιτία των ατυχημάτων συνεχίζει να είναι η οδηγική συμπεριφορά των οδηγών και οι υψηλές ταχύτητες, κυρίως στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Εδώ η χώρα μας δυστυχώς έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο, κατέχοντας μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε θανατηφόρα ατυχήματα με 739 νεκρούς το 2017, όπως αναφέρει ο κ. Γκατσώνης, ο οποίος τελεί και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ
Μετά την ολοκλήρωση των νέων τμημάτων η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου συνεχίζει με την ουσιαστική συντήρηση των υφιστάμενων τμημάτων περιλαμβάνοντας τεχνικούς έλεγχους και παρεμβάσεις εντός και περί του οδικού άξονα για να διατηρείται ο αυτοκινητόδρομος σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας, άνεσης και αξιοπιστίας.

Οι εργασίες συντήρησης εκτελούνται προγραμματισμένα και διαρκώς κάθε χρόνο.

Oπως αναφέρει ο Τεχνικός Διευθυντής, κ. Κώστας Καλογήρου, το 2018 δόθηκε έμφαση στις εξής εργασίες:

1. Εγκατάσταση φωτιστικών LED κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.
Η αντικατάσταση όλων των συμβατικών φωτιστικών του αυτοκινητόδρομου με φωτιστικά LED πραγματοποιήθηκε σε ποσοστό άνω του 80% εντός του 2018 και θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη βελτίωση της ορατότητας των οδηγών η εγκατάσταση των LED έχει επιφέρει μεγάλη ενεργειακή μείωση άνω του 60%.

2. Εργασίες Ασφαλτικών.
Εντός του 2018 πραγματοποιήθηκαν εργασίες ασφαλτικών σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Με γνώμονα την πρόληψη και κατά συνέπεια τη διατήρηση των επιφανειακών και δομικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος πάντα σε υψηλά επίπεδα διαστρώθηκαν εντός του 2018 συνολικά:
α) 750.000μ2 αντιολισθηρής στρώσης, και
β) 125.000μ2 ασφαλτοσκυροδέματος τύπου AC-20 στις βαθύτερες στρώσεις.

3. Εργασίες Διαγράμμισης.
Πραγματοποιήθηκε νέα οικολογική διαγράμμιση σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου με υλικό που φέρει πιστοποίηση “NF Environment” και συμβάλλει στην οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνολικά εκτελέσθηκαν:
α) 300.000μ2 οριζόντιας διαγράμμισης
β) 9.500μ2 ζέβρες
γ) 1.900τεμ. βέλη

4. Αναβάθμιση δικτύου Αποστράγγισης σήραγγας C&C Κατερίνης.
Στο τεχνικό υπογειοποίησης της Κατερίνης πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εργασίες αναβάθμισης:
a) Αναβαθμίστηκε το σύστημα αποστράγγισης με την εγκατάσταση φλογοπαγίδων και την κατασκευή νέου συστήματος απορροής με ρείθρα σχισμής από σκυρόδεμα.
b) Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση συλλεκτήριων υδρορροών στην οροφή της σήραγγας, κάτω από κάθε αρμό διαστολής.
c) Κατασκευάστηκε σύστημα συλλογής & απομάκρυνσης υπόγειων νερών στον υπόγειο διάδρομο εγκαταστάσεων.

5. Έλεγχος των επιφανειακών και δομικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος.
Διενεργήθηκε έλεγχος των επιφανειακών και δομικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος (αντιολισθηρότητα, ομαλότητα κλπ) και αξιολόγηση αυτών σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου (1.600χλμ λωρίδες αυτοκινητοδρόμου και «παλαιάς» εθνικής οδού και 32 κόμβους). Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού με τη βοήθεια ειδικών οχημάτων εξοπλισμένων με καταγραφικές συσκευές laser.

6. Εξαμηνιαίες Επιθεωρήσεις και εργασίες συντήρησης των πρανών και των συστημάτων βραχοπροστασίας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εντός του 2018 πραγματοποιήθηκαν 2 εξαμηνιαίοι έλεγχοι των πρανών και των συστημάτων βραχοπροστασίας στην κοιλάδα των Τεμπών, στα πρανή του Νέου Παντελεήμονα και στα πρανή της περιοχής των Ραχών Φθιώτιδας.
Ταυτόχρονα με τις εξαμηνιαίες επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν και οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης σε όλα τα συστήματα βραχοπροστασίας, όπου εντοπίζονταν λειτουργικά προβλήματα και φθορές.
Όλες οι εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης διενεργήθηκαν από εξειδικευμένες Ελβετικές εταιρείες.

7. Συντήρηση Γεφυρών.
Το 2018 υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στα εξής πεδία με εφαρμογή των νεότερων τεχνικών προδιαγραφών:

Επισκευή αρμών διαστολής γεφυρών (αντικατάσταση φθαρμένων τεμαχίων και μεταβατικών λωρίδων, αποκατάσταση βάσης έδρασης τεμαχίων αρμών, έλεγχος αγκυρώσεων).

Ενδεικτικές Ποσότητες:
Σύνολο γεφυρών με αρμούς που επισκευάστηκαν: 67 γέφυρες (~3.500μ αρμών)
Μήκος αρμών που αντικαταστάθηκαν πλήρως: 430μ

Επιπλέον εκπονήθηκε πλήθος μελετών τεχνικών παρεμβάσεων σε γέφυρες που αφορούν σε ενίσχυση φορέων και βάθρων και αντικατάσταση καταστρώματος ή πεζοδρομίων. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις, όπως στην παλαιά γέφυρα Πηνειού και σύντομα αναμένεται η υλοποίηση παρεμβάσεων σε ακόμη 96 γέφυρες, με 16 απ’ αυτές να χαρακτηρίζονται ως δομικής ενίσχυσης.

25-30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΒΑΡΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟ 2019

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκατσώνης το 2019 θα είναι άλλη μια χρονιά με σημαντικές εργασίες βαριάς συντήρησης. “Όπως καταλαβαίνετε, η κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή από άποψη εργασιών. Για το 2019 θα κάνουμε παρεμβάσεις συνολικού κόστους 25-30 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να παραμείνει ένας ασφαλής και υψηλής ποιότητας οδικός άξονας”.

Οι εργασίες αυτές θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
• Ασφαλτικές επεμβάσεις
• Επεμβάσεις σε γέφυρες
• Ανακατασκευή/ ενίσχυση γεφυρών με χρηματοδότηση του Δημοσίου
• Επιθεώρηση και συντήρηση μέτρων βραχοπροστασίας
• Σήραγγα Κατερίνης – Εφαρμογή συστήματος παθητικής πυροπροστασίας και εργασίες Η/Μ
• Διαγράμμιση
• Συνδέσεις αυτ/μου με παράπλευρο δίκτυο, για καλύτερη πρόσβαση από οχήματα άμεσης ανάγκης κλπ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV