Τη βεβαιότητά της ότι πρέπει να προχωρήσει η νέα, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, αποκεντρωμένη, στη βάση των αρχών της εγγύτητας, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, αρχής γενομένης από τον ΧΥΤΥ Γραμματικού εξέφρασε, μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή της σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τέθηκε, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού. «Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των δημοκρατικών χωροταξικών κριτηρίων, δεν προβλέπονται ΧΥΤΑ, και όλοι και όλες πρέπει να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους.
Δεν είναι ‘γλάροι’ και ‘ρύπανση’ – η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέσεις εργασίας, σεβασμός στο περιβάλλον και την υγεία των παιδιών μας», προσέθεσε η ίδια, που τόνισε ότι «όλες οι απαντήσεις για το Γραμματικό έχουν δοθεί εδώ και καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Δυνατά και αθόρυβα εφαρμόζουμε τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό από τον οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», είπε η Ρένα Δούρου.
Το Γραμματικό θα λύσει το πρόβλημα του Δήμου Μαραθώνα που τα τελευταία 4.5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία βελτίωση στους δείκτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, και τα θάβει στο 100%. Η Περιφέρεια έχει δώσει κίνητρα στους δήμους για αλλαγή της διαχείρισης, στα οποία ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν δυστυχώς, βάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων ως προτεραιότητά τους».
Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι το ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά σε 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός».
Η Ρένα Δούρου παρατήρησε επίσης, μεταξύ άλλων ότι: «Η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, που επιχειρείται τα 4 τελευταία χρόνια, στην Αττική, είναι η ενδεδειγμένη. Να σημειώσω ότι τα τελευταία 60 χρόνια ουδεμία και ουδείς ασχολήθηκε με σοβαρό τρόπο με αυτό το τόσο κρίσιμο, για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και για την εθνική οικονομία, ζήτημα. Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη δοκιμαστική λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας όπου θα εναποθέτουμε υπολείμματα, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Αντί ευχολογίων και αντί εκ νέου υποσχέσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο που αρκετοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη θεωρούν ‘ευκαιρία’, η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια μιλάει με έργα και μάλιστα έχει και πρωτιές».
Η ίδια συνέχισε:
«Έχουμε αποκαταστήσει ΧΑΔΑ προσφέροντας στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να μη φορολογούνται για τα πρόστιμα που επιβάλλει, και σωστά, στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάρτιο θα δώσουμε σε λειτουργία 2 πρότυπους, και το τονίζω, ΧΥΤΥ, δηλαδή δεν θάβουμε σύμμεικτα απορρίμματα, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Και είναι σημαντικό αυτό γιατί το κρίσιμο αυτό θέμα ουδέποτε μπήκε στην κεντρική ατζέντα και προτιμήσαμε, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώνουμε πρόστιμα αντί να λύσουμε το θέμα των στερεών αποβλήτων και των λυμάτων, να χάνουμε θέσεις εργασίας, και να ρυπαίνουμε το περιβάλλον – αυτό γινόταν τα τελευταία 60 χρόνια, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα».
«Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξήγησα για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ως πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV