“Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών απλοποιεί τη διαδικασία, την επιταχύνει και εξαλείφει οποιαδήποτε πιθανότητα διαπλοκής και διαφθοράς, παρέχοντας ασφάλεια δικαίου”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: Η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών”.
Πρόσθεσε δε, ότι όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις ηλεκτρονικής αδειοδότησης, όπως είναι για παράδειγμα το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), η πλήρης διακίνηση εγγράφων σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει σε υπηρεσίες και πολίτες την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι δημόσιες, συνεπώς ενισχύεται μεταξύ άλλων και ο τομέας της περιβαλλοντικής πληροφορίας.
Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών υποστηρίζεται και από το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, το οποίο έχει ήδη ανοίξει, ενώ άμεσα ξεκινά ο δειγματοληπτικός έλεγχος της πολεοδομικής αδειοδότησης από τους ελεγκτές δόμησης. Και βέβαια, με τη δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών ολοκληρώνονται και ενεργοποιούνται όλα τα απαραίτητα εργαλεία ελέγχου.
“Έχουμε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στο μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και θα αξιοποιούν σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία”, συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ συμπληρώνοντας ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχουν ταυτόχρονα θετικό πρόσημο και για τη λειτουργία του κράτους και για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. “Χρειαζόμαστε την παραγωγή ενός οικονομικού προϊόντος το οποίο θα εμπεριέχει όλη τη γνώση των επιστημόνων της χώρας και δεν θα είναι προσωρινό, αλλά αποτέλεσμα πραγματικής εργασίας, με αειφόρα και βιώσιμα χαρακτηριστικά”, τόνισε.
Και εξήγησε: “Ένα από τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων ήταν ο κοντόφθαλμος και βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός του οικονομικού προϊόντος. Η ηλεκτρονική έκδοση αδειών αποτελεί μία μεταρρυθμιστική διαδικασία που εξασφαλίζει τους κανόνες του περιβάλλοντος, δημιουργεί αειφορία και ανάπτυξη. Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει και ρόλο και λόγο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και στο να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τους ενδογενείς παράγοντες που συνέβαλαν στην καθυστέρηση εφαρμογής ανάλογων μεταρρυθμίσεων”.
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τις οικιστικές πυκνώσεις, το οποίο τέθηκε εχθές σε δημόσια διαβούλευση και κάλεσε τα μέλη του ΤΕΕ να συνεισφέρουν με σχόλια και παρατηρήσεις.
“Η πρόταση νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ επιλύει και τα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης στο δασικό χώρο. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο τακτοποίησης ή συμμόρφωσης ή εμπορικής αξιοποίησησης σε περιοχές, όπως είναι οι εθνικοί δρυμοί, οι περιοχές Ramsar και Natura 2000, οι αιγιαλοί, οι αναδασωτέες περιοχές κ.α. Δυστυχώς, κάποιοι το είχαν κάνει επάγγελμα να καταπατούν δάση και να εμπορεύονται αυτή τη δραστηριότητα”, κατέληξε.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV