Νίκος
Καραγιάννης

Ξεκίνησε η 1η φάση του λεγόμενου “Market Test” για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, βάσει των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 36 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ.

Πρόκειται για τη μη δεσμευτική φάση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κληθούν να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους για αξιοποίηση της υποδομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου. 

Όπως ανακοίνωσε η Gastrade που αναπτύσσει το έργο, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες και τη δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό έχουν προθεσμία 45 ημερών, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2019 και η εμπορική λειτουργία του προβλέπεται για το 4ο τρίμηνο του 2020.

Ο Σταθμός περιλαμβάνει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού αερίου η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Περιλαμβάνει επίσης σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου θα παραδίδεται το φυσικό αέριο στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και εν τέλει στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Ρουμανία μέχρι την Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μελλοντικής σύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ. Για τη Βουλγαρία και τις παρακείμενες σε αυτή αγορές, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) του οποίου η εμπορική λειτουργία προγραμματίζεται εντός του 2020.

Ο Σταθμός θα ικανοποιήσει την πρόσθετη ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης των αγορών αυτών, γι΄αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI).

Σημειώνεται ότι η προθεσμία Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Expression of Interest – EOI) για το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου (Engineering Procurement Construction Installation – EPCI) και την προμήθεια για την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) που αφορούν στην ανάπτυξη του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης έχει παραταθεί μέχρι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Ο αγωγός

Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 24 χιλιομέτρων θα ποντιστεί πάνω στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος μέχρι 15 μέτρα, ενώ για βάθος μικρότερο των 15 μέτρων (περίπου 6 χλμ. απόσταση από την ακτή) θα τοποθετηθεί σε όρυγμα και θα επιχωθεί. Ο αγωγός θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή της ακτογραμμής Απαλού και θα συνεχίσει υπόγεια την πορεία του προς τον βορρά για 4 χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Αμφιτρίτης σε νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ για τις ανάγκες του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Η πλωτή μονάδα 

Η πλωτή μονάδα προσδένεται στο σημείο αγκυροβόλησης μέσω διάταξης πυργίσκου που της επιτρέπει να περιστρέφεται κατάντη της φοράς του ανέμου (360ο) ενώ σε περίπτωση που η μονάδα απομακρυνθεί από τη θέση αγκυροβόλησης (λόγω π.χ. συντήρησης) ο πυργίσκος παραμένει στο σημείο αγκυροβολίου και «αναπαύεται» στη βάση αναμονής του στον πυθμένα της θάλασσας. Οι διαστάσεις της πλωτής μονάδας θα είναι περίπου 300 μέτρα μήκος, 32,5 μέτρα διαθέσιμο πλάτος καταστρώματος και ύψος 26,5 μέτρα. Η πλωτή μονάδα περιλαμβάνει: 

– Συστήματα πρόσδεσης δεξαμενοπλοίων και μετάγγισης ΥΦΑ.

– 4 δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ συνολικής χωρητικότητας έως 170.000 κυβικά μέτρα.

– 4 μονάδες αεριοποίησης δυναμικότητας 400 κυβικών μέτρων ΥΦΑ/ώρα (έκαστη).

– Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πλωτής μονάδας σε ηλεκτρική ενέργεια

– Μετρητική μονάδα για την μέτρηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αεριοποιούνται.

– Χώρους διαμονής, ενδιαίτησης πληρώματος.

Το ΑΣΦΑ είναι χωροθετημένο σε στρατηγική θέση ώστε να μπορεί να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα διεθνών προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικά και εκείνων της Αν. Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ενεργειακών διαδρόμων και αγωγών της περιοχής.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, εφόσον το έργο θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά με προφανή οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές, προάγοντας παράλληλα την ενεργειακή αειφορία και τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων.

 

ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV