Νίκος
Καραγιάννης
 
Σημειώνεται άλλωστε πως στην περιοχή το ενδιαφέρον των καταναλωτών για σύνδεση με το δίκτυο είναι ήδη ζωηρό, ενώ οι πρώτες αιτήσεις έχουν προγραμματιστεί να ενεργοποιηθούν εντός της χειμερινής περιόδου. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες, προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για την παροχή υπηρεσιών συμπίεσης και μεταφοράς συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου στις εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το Λαγκαδά και τον Τύρναβο (όπου έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχες εγκαταστάσεις). Τις περιλήψεις των διαγωνισμών έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και θα τις βρείτε εδώ και εδώ.
 
Οι πρώτοι Σταθμοί

Οι σταθμοί αποσυμπίεσης φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε Λαγκαδά και Τύρναβο, αποτελούν πρότυπο εγκατάστασης και καινοτομίας. Έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και πρόκειται για τις πρώτες ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου (CNG) στην Ελλάδα.

Ο κάθε σταθμός έχει ονομαστική δυναμικότητα 1.800 m3/h και ονομαστική πίεση λειτουργίας 200 bar.  Ο σταθμός αποσυμπίεσης έχει δύο ανεξάρτητες γραμμές λειτουργίας με διπλή δικλείδα ασφαλείας σε κάθε γραμμή, ρυθμιστής επιτήρησης (monitor) και βάνα ακαριαίας διακοπής (slam shut valve).

Περιέχει περιστροφικό Μετρητή Φυσικού Αερίου θετικής μετατόπισης (rotary meter) με ενσωματωμένη δυνατότητα by-pass σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Η εγκατάσταση έχει σύστημα θέρμανσης για το Φυσικό Αέριο που αποσυμπιέζεται, σε ξεχωριστό χώρο, με δύο ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης με εναλλακτική τροφοδοσία (Φυσικό Αέριο, Ηλεκτρικό ρεύμα). Διαθέτει επίσης, εναλλάκτη θερμότητας (heat exchangers) διπλής ανεξάρτητης εισόδου έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο βρίσκεται διπλός περιέκτης έκτακτης ανάγκης (αποθήκευση) συνολικής χωρητικότητας 900 m3.

Επιπρόσθετα, σε όλες τις δομικές κατασκευές αλλά και σε όλα τα μεταλλικά μέρη υπάρχει ισοδυναμική γείωση αλλά και αντικεραυνική προστασία για το σύνολο των εγκαταστάσεων. Ακόμη, μέσω του συστήματος τηλεελέγχου πραγματοποιείται απομακρυσμένα έλεγχος σημάτων ορθής λειτουργίας και διασύνδεση με το κεντρικό σύστημα παρακολούθησης SCADA.

Τι έπεται στο άμεσο μέλλον

Ο προγραμματισμός της εταιρείας σχετικά με την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών με χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) περιλαμβάνει τις εξής περιοχές:

Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνας, του Νομού Θεσσαλονίκης, έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018,

Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα, του Νομού Θεσσαλονίκης, έως το τέλος του Νοεμβρίου του 2018,

Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως το Νοέμβριο του 2018,

Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως το Νοέμβριο του 2018.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV