Νίκος
Καραγιάννης

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα θέμα που μας επηρεάζει όλους. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ετήσια παραγωγή αποβλήτων θα αυξηθεί από 2,01 δισ. τόνους το 2016 σε 3,40 δισ. τόνους το 2050.

Μολονότι στην Ευρώπη η διαχείριση των αποβλήτων και η ανακύκλωση παρουσιάζουν βελτίωση, ένα πράγμα είναι σαφές: η διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης δεν αποτελεί επιλογή και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σήμερα η Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρά τη συνεχή πρόοδο που σημειώνεται στα Κράτη Μέλη, η Επιτροπή εντοπίζει σοβαρά κενά τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα, ώστε οι Ευρωπαίοι να είναι σε θέση να αποκομίσουν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Όσον αφορά τα αστικά απόβλητα, έχει διαπιστωθεί ότι 14 Κράτη Μέλη κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον στόχο ανακύκλωσης του 50 % για το 2020 (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία).

Oι χώρες αυτές πρέπει να κάνουν περισσότερα, ώστε οι πολίτες τους και η οικονομία τους να μπορούν να επωφεληθούν από την κυκλική οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδια για την ανάληψη δράσης, προκειμένου οι εν λόγω χώρες να ενεργήσουν και να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα.

Η νομοθεσία για τα απόβλητα αποτελεί τον πυρήνα της μετάβασης της Ευρώπης στην στρατηγική για την κυκλική οικονομία που προτάθηκε από την Επιτροπή Γιούνκερ και που αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Καρμένου Βέλα δήλωσε: «Με τους κανόνες της ΕΕ για τα απόβλητα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η Ευρώπη μπορεί να καταστεί παγκόσμιος πρωτοπόρος στη σύγχρονη διαχείριση των αποβλήτων και να αναπτύξει περαιτέρω την κυκλική οικονομία της.

Εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σε όλη την Ευρώπη, αλλά η πρόοδος είναι αναγκαία και εφικτή εάν οι αντίστοιχες εθνικές και τοπικές αρχές εφαρμόσουν τις δράσεις που καταγράφονται στην παρούσα έκθεση. Η Επιτροπή θα βοηθήσει παρέχοντας τεχνική βοήθεια καθώς και υποστήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία και στήριξη στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.»

Σε συνέχεια της παρούσας έκθεσης, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στα Κράτη Μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους του 2020 για τα αστικά απόβλητα, με σκοπό να συζητήσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV