Άκτωρ, Τέρνα και J&P Άβαξ θα δώσουν την απόλυτη επιχειρηματική μάχη για την απόκτηση του χρυσού συμβολαίου για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας μετά την ανακοίνωση της Αττικό Μετρό για την έναρξη της Β`φάσης και την κατάθεση προσφορών στις 10 Δεκεμβρίου 2018.
Το μεγαλύτερο νέο έργο υποδομής της χώρας έχει πλέον στην τελική ευθεία και οι 3 κορυφαίοι τεχνικοί όμιλοι θα δώσουν τα πάντα για να το αποκτήσουν. Με κόστος 1,5δισ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ και σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου της Α.Μετρό) θα δώσει για τουλάχιστον 8 χρόνια (όσο κρατάει η κατασκευαστική περίοδος δηλαδή) την πρωτοκαθεδρία στο χώρο των έργων σε αυτόν που θα το αναλάβει.
Η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας επί της ουσίας θα κρίνει τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον τεχνικό κλάδο. Με την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων, την οσονούπω ολοκλήρωση του σιδηροδρομικου διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη αλλά και άλλων μεγάλων έργων υποδομής και με δεδομένη την αργή εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών στα νέα μεγάλα έργα, έχουμε δει το ανεκτέλεστο των μεγάλων αυτών ομίλων να πέφτει σημαντικά.
Στο τέλος του 2017 η Άκτωρ είδε να φτάνει στο 2δισ.ευρώ (με μείωση -3,9% στον τζίρο). Η Τέρνα αντίστοιχα είχε 1,6δισ.ευρώ (με αύξηση τζίρου 1,9%). Η J&P Άβαξ είχε 1,23δισ.ευρώ (με αύξηση τζίρου 24,4%).
Αν σκιαγραφήσουμε λοιπόν το σύνολο του ανεκτέλεστου στο τέλος του έτους θα δούμε ότι δεν έπιασε ούτε 5δισ.ευρώ, την ώρα που 2 χρόνια το νούμερο των Big3 ξεπερνούσε τα 7δισ.ευρώ. Την ίδια ώρα το 2017 ήταν χρονιά κυρίως αναμονής και όχι υπογραφής έργων και αναμένεται περαιτέρω μείωση του ανεκτέλεστου (μία γενικότερη τάση στον κατασκευαστικό κλάδο).
Όπως γίνεται κατανοητό, αυτός που τελικά θα αποκτήσει το μεγάλο αυτό έργο σχεδόν θα διπλασιάσει το ανεκτέλεστο του και θα βρεθεί σε θέση ισχύος σε σχέση με τον ανταγωνισμό στα υπόλοιπα έργα. Εξάλλου είναι γνωστό πως στα έργα Μετρό, δεν μπορούν να παίξουν οι γνωστές υπερβολικές εκπτώσεις μιας και τα θηριώδη κόστη δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για ελιγμούς.
Να σημειώσουμε ότι οι 3 εταιρείες κατεβαίνουν σε κοινοπρακτικά σχήματα και συγκεκριμένα: Η ΤΕΡΝΑ κατεβαίνει με VINCI και SIEMENS, η J&P ΑΒΑΞ με GHELLA SpA και ALSTOM TRANSPORT S.A. και η ΑΚΤΩΡ με τις ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA.
Το έργο της Γραμμής 4 δεν αναμένεται να υπογραφεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, μιας και σε τέτοιου μεγέθους έργα οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι επίπονες και χρονοβόρες. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV