Νίκος
Καραγιάννης

Την εντολή για την ίδρυση οχήματος ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle / SPV) με σκοπό την υλοποίηση του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής έλαβε από την ΡΑΕ ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να απεμπλακεί το σημαντικό ενεργειακό έργο που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί σε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί θα είναι, για αρχή, 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την είσοδο επενδυτών ή διαχειριστών, των οποίων το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει συνολικά στο 49%.

Σε αυτή τη βάση, προβάδισμα για την απόκτηση του 39% από το μειοψηφικό πακέτο έχει ο Euroasia Interconnector, promoter του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική, το οποίο άλλωστε προβλέπεται από το MoU που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2017. Αν ο Euroasia δεν κάνει χρήση του παραπάνω δικαιώματος, το ποσοστό θα περάσει σε άλλους ενδιαφερόμενους διαχειριστές δικτύων ξένων χωρών, με τους οποίους άλλωστε ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται αυτή την περίοδο σε επαφές, όπως ο Βελγικός ELIA και ο Γαλλικός RTE. 

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ υποστηρίζει πως έχει διασφαλίσει την προφορική συναίνεση της Κομισιόν για τη λύση του SPV όπως επίσης και την ανάπτυξη του έργου ως PCI (Project of Common Interest – Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος). Πάντως η χθεσινή απόφαση είναι ενδεικτική της βούλησης της Ρυθμιστικής Αρχής για επίλυση των ζητημάτων που κρατούν για την ώρα το έργο καθηλωμένο.

Η «μεγάλη» διασύνδεση

Το εγχώριο τμήμα του καλωδίου που θα ενώσει το Ισραήλ με την ηπειρωτική Ευρώπη, η λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW).

Μεταξύ άλλων, ηταχεία υλοποίηση του έργου κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια τροφοδοσίας της Κρήτης ήδη από τις αρχές του 2020, με δεδομένο ότι οι ώρες λειτουργίας για πλήθος συμβατικών μονάδων του νησιού θα μειωθούν δραστικά μετά το 2019 λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που επιτάσσει την δρομολόγηση της διασύνδεσης είναι και η αδιαμφισβήτητα υψηλή οικονομική αξία του έργου, με δεδομένο ότι το κόστος της «μεγάλης διασύνδεσης» υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ και ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται σε βάθος 20ετίας, από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές.

 

ypodomes.com (με πληροφορίες από energypress.gr)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV