Νίκος
Καραγιάννης

Τελείωσε η αναμονή και η δημοπράτηση για το μεγαλύτερο λιμενικό έργο της χώρας είναι γεγονός. Αναφερόμαστε φυσικά για το έργο της επέκτασης του προβλήτα του επιβατικού λιμένα στη Νότια Ζώνη, Φάση Α` στο λιμάνι του Πειραιά. Φορέας Υλοποίησης είναι ο ΟΛΠ ΑΕ.

Το παρόν έργο, αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης κρουαζιερόπλοιων. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να δέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου και θα μπορεί να γίνει άνετα home-port. Συγκεκριμένα θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 4 κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς άνω των 400 μέτρων έκαστο.

Το κόστος του έργου είναι 168,99εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 136,28εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στις 31 Αυγούστου 2018 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει προς το τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο να έχουμε ανάδοχο τον Οκτώβριο. Σημαντικός παράγοντας του διαγωνισμού είναι ότι διέπεται από τον 4402/2016 που είναι ο νόμος με τον οποίο έγινε η παραχώρηση του ΟΛΠ και όχι τον 4412/2016 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 1.019 μέρες (επερίπου 34 μήνες) και εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι την Άνοιξη του 2019 τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα από το ΠΕΠ Αττικής, όπου και αποτελεί το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο αυτού του Προγράμματος. Ταυτόχρονα υλοποιείται η δέσμευση από την Κινεζική διοίκηση του ΟΛΠ για επενδύσεις 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ μιας και το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το 50% του επενδυτικού προγράμματος της πενταετίας 2017-2022.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Οι εργασίες συνοψίζονται σε εργασίες εκσκαφής και εξυγίανσης πυθμένα, στην καθαίρεση του υφιστάμενου ακρομολίου στον μόλο Θεμιστοκλέους, την κατασκευή κυψελωτών κιβωτίων, πασσάλων και δοκού ανωδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, για την κατασκευή των κρηπιδωμάτων παραβολής και επιχώσεις, για τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου.

Οι απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές για τη λειτουργία του νέου προβλήτα, όπως εγκατάσταση δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, φωτισμού, ύδρευσης και πυρόσβεσης, καθώς και των υποστηρικτικών τους κτιρίων (κτίριο υποσταθμού και αντλιοστασίου πυρόσβεσης).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV