«Η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο. Mετά από μία πολύ σκληρή οκταετία για την οικονομία και την κοινωνία, ανοίγεται δρόμος ουσιαστικής ανάκαμψης σε στέρεα βάση – και ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει ενεργό μέρος αυτής της ανάκαμψης». Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας απόψε στην τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα, που πραγματοποιήθηκε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί.
Με τη διασύνδεση της Μυκόνου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αποτελεί, όπως είπε ο υπουργός, τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου έργου διασυνδέσεων, όσο το δυνατόν περισσότερο νησιών.
Οι διασυνδέσεις, τόνισε ο κος Σταθάκης, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής για αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς και για εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από περίπου τρεις μήνες, στη Σύρο, έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, παρουσία του Πρωθυπουργού. «Σήμερα, η ένταξη της Μυκόνου στην ομάδα των διασυνδεδεμένων νησιών, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της φάσης αυτής», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Τα κέρδη της εν λόγω διασύνδεσης θα κυμαίνονται σε εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Εκτίμησε δε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης, που θα αποφέρει όπως είπε, τεράστια οφέλη για όλη τη χώρα. Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι έτσι θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που σήμερα κυμαίνεται στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα προκύπτουν σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές.
Το έργο των διασυνδέσεων αποτελεί, άλλωστε, μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής, που κεντρικό στόχο έχει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της «Συμφωνίας των Παρισίων» αλλά και σε εκείνο της ΕΕ.
Ο κος Σταθάκης αναφέρθηκε στους στόχους που πρόσφατα υιοθέτησε η ΕΕ για το 2030 (το 32% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ και να καταναλώνουμε 32,5% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το 2009), οι οποίοι για να επιτευχθούν προϋποθέτουν τον διπλασιασμό των ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία και ένα ρυθμό ετήσιας εξοικονόμηση ενέργειας κοντά στο 1,5%. Οι διασυνδέσεις υπηρετούν τη στρατηγική αυτή, καθώς τα νησιά παράγουν ενέργεια με τον λιγότερο οικολογικό τρόπο.
Κλείνοντας την εισήγησή του ανέφερε ότι σύντομα ολοκληρώνεται το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η Μύκονος αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτες μελέτες για τις διασυνδέσεις έγιναν τη δεκαετία του ’70.
Με την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, πρόσθεσε, καλύπτονται οι ανάγκες 87.000 μόνιμων κατοίκων αλλά και της τουριστικής περιόδου. Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ για την Κρήτη επανέλαβε ότι ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο.
Όσο δεν λειτουργούν οι διασυνδέσεις, το κόστος των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής. Ανέφερε επίσης, ότι οι διασυνδέσεις πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2020 θέτει σε δυσμένεια τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άρα τίθεται και θέμα ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών. Για τα μικρά νησιά που δεν θα διασυνδεθούν, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι αναζητώνται λύσεις που θα συνδυάζουν τις ανανεώσιμες πηγές με την αποθήκευση ενέργειας.
Η Μύκονος αποκτά επιτέλους καθαρή, σταθερή και οικονομική ενέργεια, υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης τονίζοντας ότι με την διασύνδεση εξασφαλίζεται η τροφοδότηση των νησιών για τα επόμενα τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια, ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική όχληση και υποστηρίζεται η προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου. Σημείωσε δε την χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο, που ήταν της τάξης των 176 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ενεργειακή θωράκιση του Αιγαίου είναι επιβεβλημένη για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και εθνικούς, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Για ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα που γίνεται πραγματικότητα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV