Σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, με θέμα “Δημόσιος Χώρος και Δημόσιες Επενδύσεις: Ο Ρόλος τους στην Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης” ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι η απουσία δημόσιων επενδύσεων και η μη ενίσχυση των δημόσιων χώρων της Θεσσαλονίκης ήταν “πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, απότοκες ενός πολιτικού μοντέλου που ήθελε ένα δημόσιο αντιπαραγωγικό, απαξιωμένο και στρεβλό, ώστε να αποδομείται ως αξία και να μπορεί εύκολα να ξεπουληθεί”.
Ταυτόχρονα, η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, και στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, επέβαλε να απαξιωθούν οι δημόσιες επενδύσεις και τα δημόσια έργα, προκειμένου να προωθούνται μόνο ιδιωτικοποιήσεις και διάφορα μοντέλα έργων, όπως ο ΟΑΣΘ, που εκτόξευαν και το δημόσιο χρέος, επιβάρυναν τον πολίτη, μόνο και μόνο για να ανανεώνεται το πολιτικό μικροσύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο το πολιτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης εξαντλούνταν στο όραμα της δικής του πολιτικής επιβίωσης και επανεκλογής και οι πολίτες, αλλά και οι παραγωγοί/επαγγελματίες υποβιβάζονταν στο ρόλο του αμέτοχου θεατή.
“Χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε το ρόλο των δημόσιων επενδύσεων και του δημόσιου χώρου στην ανάπτυξη μιας πόλης και ενός τόπου και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι οι δημόσιες επενδύσεις είναι το υπόβαθρο και ο πολλαπλασιαστής της παραγωγής και της ανάπτυξης και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την κατανάλωση, ενώ οι δημόσιοι χώροι στηρίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον μιας πόλης και ενισχύουν τη συλλογική δράση. Και βέβαια, “το περιβάλλον αποτελεί το ίδιο δημόσιο πόρο και πόρο ανάπτυξης και ταυτοτικό στοιχείο της χώρας μας”.
Ως παραδείγματα που τροφοδοτούν και στηρίζουν την ανάπτυξη με ουσιαστικό τρόπο ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, σε ποσοστό 32%, μετά από 40 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κύρωση των δασικών χαρτών και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επενδύσεων και αποκαθιστούν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων και αποτελούν απαραίτητα στοιχεία του κράτους δικαίου.
Επιπλέον, ο νεοσύστατος Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου δίνει νέα προοπτική στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας στο έπακρο ένα φυσικό και ταυτόχρονα δημόσιο πόρο, που είναι ο Θερμαϊκός Κόλπος. Παρά το γεγονός ότι “η ιδέα σύστασης ενός τέτοιου Φορέα υπήρχε εδώ και 20 χρόνια και είχε εξαγγελθεί την περίοδο Καραμανλή, φτάσαμε στο 2018 για να νομοθετηθεί και να συγκροτηθεί”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Υπογράμμισε δε, ότι η τομή σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αποτελεί μια μεταρρύθμιση τόσο ουσιαστική αλλά και δημοκρατική, διότι αφενός αναδεικνύει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αφετέρου αναδεικνύει την κοινή ευθύνη για το περιβάλλον.
Στα θέματα διαχείρισης δημόσιων ελεύθερων χώρων που για χρόνια αποτελούσαν πάγιο αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, ενώ έχουν ήδη προεγκριθεί οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης για τον χώρο της ΔΕΘ και έχει ήδη εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε πρόσφατα το ποσό που απαιτείται για την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο ρέμα Κυβερνείου, από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης αποτελεί “το επόμενο μεγάλο στοίχημα της πόλης και έργο ουσίας που θα ενώσει την πόλη με τους πολίτες της. Ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση θέτοντας ως αρχικό στόχο την εξυγίανση του δυτικού παράκτιου μετώπου”, είπε ο Αν. ΥΠΕΝ συμπληρώνοντας και την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ενεργειακό κόμβο και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, μετά από 20 χρόνια.
“Η βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου χώρου και την επίλυση προβλημάτων δεκαετιών που σωρεύτηκαν χωρίς επίλυση σε όλη την Ελλάδα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Επεσήμανε όμως ότι ναι μεν η πολιτεία θέτει το θεσμικό πλαίσιο και φροντίζει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, χρειάζεται όμως και η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και όλων των πολιτών. “Το όραμα της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι ένα όραμα για την πόλη και όχι για τους πολιτικούς της. Μια πόλη με τέτοιο ιστορικό, πολιτισμικό και φυσικό πλούτο, με εξέχουσα γεωστρατηγική θέση πρέπει να ορίσει την δική της ατζέντα και να θέσει τις δικές της προτεραιότητες. Και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν το καλύτερο πλαίσιο για μια τέτοια συζήτηση “, κατέληξε.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV