Κοιτώντας πολύ προσεκτικά τον χάρτη Μετρό της Αθήνας μπορείς να διαπιστώσεις πολλά πράγματα. Το πρώτο είναι πως για το μέγεθος της πόλης, το σημερινό δίκτυο είναι αξιοπρεπές αλλά μικρό. Οι 3 γραμμές συνεπικουρούμενες από Προαστιακό και Τραμ έχουν δημιουργήσει ένα αξιόλογο πλέγμα το οποίο έχει πολλά κενά.
Κάποια από αυτά τα κενά πρόκειται να καλυφθούν με την δρομολόγηση της περίφημης Γραμμής 4 που θα έρθει να καλύψει σημαντικά τμήματα του κέντρου, των ανατολικών και των βόρειων προαστίων της πόλης, ενώ το Τραμ θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν την δικτύωση στις δυτικές περιοχές του ευρύτερου Πειραιά μέχρι το Πέραμα.
Από εκεί και έπειτα είναι ξεκάθαρο ποιες περιοχές πρέπει να αποκτήσουν Μετρό ή Τραμ, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες. Στον χάρτη με τα δίκτυα βλέπουμε ένα τεράστιο κενό στο νότιο τμήμα της πόλης με την ύπαρξη μόνο μιας κάθετης γραμμής Μετρό κατά μήκος της Λ.Βουλιαγμένης και μίας γραμμής Τραμ που καταλήγει και διακτινίζεται κατά μήκος της ακτογραμμής.
Επίσης χωρίς Μέσο Σταθερής Τροχιάς παραμένουν μεγάλες Λεωφόροι της πόλης όπως η Λεωφόρος Αθηνών που φτάνει μέχρι τις παρυφές της πόλης προς τη βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου, η Λ.Συγγρού, κενό που έχει επισημανθεί πολλές φορές και η Θηβών. Εδώ θα μπορούσαμε να διακρίνουμε την πιθανότητα για μία νέα Γραμμή Μετρό που να συνδέει τη Λ.Αθηνών με το κέντρο και τα Νότια Προάστια κλείνοντας το κενό αυτό, ενώ η περίπτωση του Τραμ δείχνει να ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση της Συγγρού και της Θηβών.
Εξίσου παράξενο, φαντάζει η Λεωφόρος Κηφισού που παρά του ότι είναι ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της πρωτεύουσας, που οριοθετεί τα προάστια της πόλης και διασχίζει κάθετα όλο το μητροπολιτικό συγκρότημα από την παραλιακή ζώνη μέχρι την έξοδο της πόλης να μην έχει μέσο σταθερής τροχιάς. Βέβαια με τον τρόπο που αναπτύχθηκε και που συνδέεται με τις περιοχές της πόλης είναι σχεδόν αδύνατο να μπει ένα υπόγειο ή έστη επίγειο μέσο, όμως το σίγουρο είναι ότι υπάρχει η ανάγκη να καλυφθεί το κενό αυτό καθώς θα βοηθήσει την καθημερινά υπερκορεσμένη Λεωφόρο.
Εξίσου, ανάγκη υπάρχει για κάλυψη στα Βόρεια Προάστια μίας ακόμα περιοχής που οριοθετείται μεταξύ της Γραμμής 3 και της μελλοντικής Γραμμής 4 στην πυκνοκατοικημένη ζώνη Ψυχικού-Χαλανδρίου-Βριλησσίων.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι η δυνατότητα των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό να “σπασουν” προς τα άκρα τους μιμούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις (με τη Στοκχόλμη να είναι ίσως το πιο πετυχημένο παράδειγμα τέτοιου είδους ανάπτυξης Μετρό. Για παράδειγμα υπάρχει ήδη μία εγκαταλειμένη σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Αγίων Αναργύρων-Καματερού η οποία θα μπορούσε χωρίς μεγάλη επένδυση να καταστεί παρακλάδι της Γραμμής 1.
Εξίσου ενδιαφέρουσα θα ήταν και μία περίπτωση κλάδου της Γραμμής 3 κατά μήκος της Γρ.Λαμπράκη για την κάλυψη των πυκνοκατοικημένων περιοχών του Κορυδαλλού και της Νίκαιας εκεί που δεν έχει πρόσβαση η σημερινή γραμμή 3 αλλά και ένας κλάδος της Γραμμής 2 προς Μεταμόρφωση στα βόρεια και προς Άνω Γλυφάδα-Βούλα στα Νότια.
Με παρόμοια σενάρια πάντως αναμένεται να ασχοληθεί η Αττικό Μετρό προκειμένου να διαμορφωθεί η μελλοντική δικτύωση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς της Μητροπολιτικής Αθήνας που με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και τις τάσεις που φαίνεται να υπάρχουν για το μέλλον θα εξετάσει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του Μετρό και του Τραμ.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV