Νίκος
Καραγιάννης

H κατάρρευση της σιδηροδρομικής υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της κρίσης, στην Ελλάδα, αποκάλυψε μία δύσκολη πραγματικότητα. Αν και πρόκειται για ένα από τα βασικότερα μέσα μεταφοράς σε όλη την Ευρώπη, στην δική μας χώρα εδώ και πολλά χρόνια δεν είδαμε “νέο αίμα”. Τόσο σε επίπεδο στελεχιακό, όσο και σε “μάχιμους”.

Αυτή η στρεβλή εικόνα όμως πρόκειται να αλλάξει με την επαναδραστηριοποίηση της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας του ΟΣΕ. Το κτίριο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Α.Ι.Ρέντη, είχε την τύχη να επισκεφθεί το ypodomes.com, να ξεναγηθεί και να μάθει τι πρόκειται να γίνει.

Η επίσκεψη έγινε με την παρουσία τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ του κ. Κώστα Πετράκη όσο και της κας Βασιλικής Στυλιαρά ως Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Το κτίριο που υπολειτουργεί εδώ και 10 χρόνια, κυρίως δέχεται είτε εργαζόμενους από τον ιδιωτικό τομέα για πιστοποιήσεις πάνω σε εξειδικευμένα θέματα (π.χ. ηλεκτροκίνηση, μέτρα ασφάλειας), είτε από εργαζόμενους του ΟΣΕ.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πλήρης επαναλειτουργία της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας, που θα προσφέρει πλέον σε ετήσια βάση, τις νέες γενιές σιδηροδρομικών με βάση τις ειδικότητες που υπάρχουν προς εκμάθηση.

Οι βασικές ειδικότητες της Ακαδημίας είναι αυτές του: Μηχανοδηγού, Σταθμάρχη, Συνοδού, Τεχνίτη. Ειδικά για την κατηγορία των Τεχνιτών υπάρχουν διάφορες υποειδικότητες που έχουν πάντα να κάνουν με τα τρένα και τα Αμαξοστάσια.

Η έναρξη της σχολής θα γίνει με προσωπικό που θα πρέπει να στείλουν οι ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο του Σιδηρόδρομου, με τις τρεις που υπάρχουν προς το παρόν στην χώρα δηλαδή τις: ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Goldair Rail Cargo και PEARL οι οποίες θα καλύπτουν και τα δίδακτρα των σπουδαστών και συνολικά το κόστος λειτουργίας της σχολής. Όπως διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Κώστας Πετράκης στο ypodomes.com δεν θα μπορούν ιδιώτες χωρίς την κάλυψη μίας από τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις να φοιτούν στη σχολή, όμως δεν απέκλεισε αυτό να αλλάξει στο μέλλον, ανάλογα με την εξέλιξη του σιδηρόδρομου και της σχετικής αγοράς.

Ο μέσος χρόνος φοίτησης για τους μηχανοδηγούς είναι περίπου 12 μήνες ενώ θα χρειάζεται και ένα διάστημα περίπου δύο μηνών για την πιστοποίηση σε θέματα ασφάλειας, ηλεκτροκίνησης κ.α. Αν κάποιος για παράδειγμα φοιτά ως Μηχανοδηγός, τότε για 8 μήνες θα παρακολουθεί μαθήματα θεωρίας και 4 μήνες πρακτικής, πάνω στα τρένα. Εννοείται πως για να κριθεί κατάλληλος θα πρέπει να περάσει με επιτυχία τα τεστ της σχολής.

Όπως σημείωσε η κα Στυλιαρά, η διδασκαλία θα γίνεται από έμπειρα στελέχη του ΟΣΕ ή των άλλων σιδηροδρομικών εταιριών μία πρακτική που γίνεται παγκοσμίως. Δηλαδή μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναλάβουν τον ρόλο του “καθηγητή”, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με άλλες ειδικότητες. Τη θεωρεία θα διδάσκουν αντίστοιχα στελέχη του ΟΣΕ και της ΕΕΣΤΥ.

Προς το παρόν -δυστυχώς- δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για κάποια ειδικότητα όχι μόνο από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (που μόλις ιδιωτικοποιήθηκε και διαθέτει προσωπικό, έστω ελλειμματικό), αλλά και από τις δύο νέες σιδηροδρομικές εταιρείες που προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής παρότι έχουν και οι δύο τις απαραίτητες άδειες.

Τα προγράμματα σπουδών χωρίζονται σε δύο ενότητες. Η πρώτη είναι η αδειοδότηση και η δεύτερη είναι η πιστοποίηση. Σχετικά με το πρόγραμμα φοίτησης για μηχανοδηγούς, γίνεται εξειδίκευση σε τροχαίο υλικό. Μάλιστα ο σπουδαστής θα μπορεί να οδηγήσει μόνο τροχαίο υλικό στο οποίο έχει εξειδικευτεί και αυτό γιατί η κάθε εταιρεία μπορεί να έχει αρκετούς διαφορετικούς τύπους τρένων. Επίσης, άλλη εκπαίδευση έχουν οι οδηγοί προαστιακών τρένων και άλλη υπεραστικών ή εμπορικών.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε νέο τροχαίο υλικό που αποκτά κάποια εταιρεία, θα πρέπει αντίστοιχα να περάσουν οι μηχανοδηγοί και το αντίστοιχο πρόγραμμα πιστοποίησης εκμάθησης του.

Επίσης, το πιστοποιητικό εκδίδεται και για συγκεκριμένες διαδρομές, εκείνες που ο σπουδαστής έχει “φοιτήσει” δηλαδή έχει οδηγήσει με την επιτήρηση των οδηγών. Οι Εξεταστές των πιστοποιητικών είναι πιστοποιημένα στελέχη από ΟΣΕ, ΕΕΣΤΥ, ΡΑΣ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα σπουδών μετριέται με ώρες διδασκαλίας. Έτσι κάποιος για να γίνει π.χ. Σταθμάρχης χρειάζεται 700 ώρες, Κλειδούχος 400 ώρες ενώ για τους Τεχνίτες εξαρτάται από το πρόγραμμα.

Ο κος Πετράκης με αφορμή την επίσκεψη στη Σιδηροδρομική Ακαδημία δήλωσε στο ypodomes.com: Στο πρόγραμμα υλοποίησης ριζικού εκσυγχρονισμού του ελληνικού σιδηροδρόμου, ο ΟΣΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην άρτια εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα απασχοληθεί στα σιδηροδρομικά επαγγέλματα, με στόχο να ανταποκρίνεται στις «προκλήσεις» όχι του παρόντος, κάτι που θεωρούμε αυτονόητο, αλλά και του μέλλοντος.

Για εμάς, πέρα από την αναβάθμιση του δικτύου και των εξοπλισμών, μεγάλη σημασία έχει η επαγγελματική επάρκεια και η τεχνογνωσία του έμψυχου υλικού της ευρύτερης σιδηροδρομικής οικογένειας, καθώς αποδεδειγμένα έχει συμβάλλει και θα συμβάλλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Εστιάζοντας λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η «Σιδηροδρομική Ακαδημία», με τον σύγχρονης τεχνολογίας εξοπλισμό και το έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό της είναι έτοιμη να υποδεχτεί και να καταρτίσει νέους σπουδαστές, συμβάλλοντας παράλληλα στην κάλυψη θέσεων εργασίας. Πρόκειται για ειδικότητες που θεωρώ ότι θα γνωρίσουν μεγάλη άνθιση, δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών της σιδηροδρομικής αγοράς και του συσχετισμού προσφοράς και ζήτησης που αυτές επιφέρουν.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Η Σιδηροδρομική Ακαδημία ξεκίνησε να λειτουργεί με τη μορφή ΚΕΚ το 1991 και στο απόγειο της, το 2004, έφτασε να έχει 300 σπουδαστές. Το κτίριο, κλασσική κατασκευή της δεκαετίας του 1990, είναι σε στρατηγική θέση, σχεδόν πάνω στη Λεωφόρο Κηφισού, και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Ρέντη ενώ υπάρχει και λεωφορειακή γραμμή που περνά από την περιοχή.

Είναι πλήρως προσβάσιμη από άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα μαθήματα σύμφωνα με την κα Στυλιαρά, γίνονται σε γκρουπ των 10-15 ατόμων. Στο κτίριο υπάρχουν πολλές διαφορετικές αίθουσες που περιλαμβάνουν από τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι αίθουσα μηχανουργείου, συστημάτων ασφαλείας, δοκιμών σιδηροδρομικών υλικών ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο Αμφιθέατρο 120 ατόμων, κυλικείο και αρκετοί κοινόχρηστοι χώροι.

Επίσης έχει προβλεφτεί η περίπτωση σπουδαστών εκτός Αθήνας και η Ακαδημία διαθέτει για αυτές τις περιπτώσεις, 20 δίκλινα δωμάτια (με τα απολύτως απαραίτητα), τουαλέτες, μπάνιο και χώρους ξεκούρασης και αναψυχής.

Αυτή την εποχή μόλις ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 12+13 άτομα που θα εκπαιδευτούν ως Σταθμάρχες και κλειδούχοι και είναι όλοι προσωπικό του ΟΣΕ. Επίσης αυτή την εποχή ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα με επιδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ύψους 8εκατ.ευρώ και αφορά εκπαίδευση-συμβουλευτική για άνεργες γυναίκες ηλικίας 30-44 ετών σε θέματα σιδηροδρομικά-κατασκευαστικά και σε τεχνικά θέματα γύρω από τον σιδηρόδρομο.

Η κα Στυλιαρά σημείωσε στο ypodomes.com πως “είναι για μένα πάντα ελπιδοφόρο όταν μια εταιρία –πόσο μάλλον ένας δημόσιος Οργανισμός- επενδύει στην Εκπαίδευση. Η Σιδηροδρομική Ακαδημία δεν είναι απλώς ένας τίτλος, που πιθανόν να ακούγεται και υπερβολικός. Είναι ο στόχος μας για το μέλλον των σιδηροδρομικών επαγγελμάτων.

Έχουμε μπει σε μια δυναμική πορεία, εκκρεμότητες ετών λύνονται και σύντομα θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε όλα τα προγράμματα σπουδών. Καθώς ο Σιδηρόδρομος μπαίνει σε μια νέα εποχή, έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε μια πραγματικά καλή δομή, όπως το Εκπαιδευτικό μας Κέντρο”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV