«Η νησιωτικότητα πρέπει να αποτελέσει ένα εθνικό πλεονέκτημα μέσω του οποίου θα μπορέσει να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενδυναμωθεί η τοπική ανάπτυξη. Η πολιτεία έχει ουσιαστική υποχρέωση να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Είναι αδιανόητο το 2017 τα Κύθηρα να μην έχουν ικανοποιητική ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, με συνέπεια να έχει υποστεί πλήγμα η τοπική οικονομία. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το Πειραιά δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική ανάγκη. Αναγκαία επίσης είναι και η επέκταση του αεροδιαδρόμου του νησιού προκειμένου να μπορούν να γίνονται περισσότερες πτήσεις. Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να λύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».
Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο δημαρχείο Κυθήρων.
Το Γ. Πατούλη υποδέχθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αιρετοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής προκειμένου ο νησιωτικός χώρος να μπορέσει να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε πως «βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου, είναι να περάσει η χώρα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους με αιχμή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο Γ. Πατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις φυσικές ομορφιές του νησιού οι οποίες, αν απαλειφθούν τα προβλήματα στη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης ακόμα περισσότερων τουριστών.
Ο δήμαρχος του νησιού στο πλαίσιο της επίσκεψης έδωσε αναμνηστική –τιμητική πλακέτα στο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Ο Γ. Πατούλης σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο και πως η «Αυτοδιοίκηση ενωμένη συνεχίζει»!
Επίσκεψη στις πληγείσες από τη πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφτηκε νωρίτερα τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις καμένες περιοχές βρέθηκε και στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας η οποία απειλήθηκε από την πύρινη λαίλαπα.
«Είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπεις την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από μια πυρκαγιά η οποία θα είχε περιοριστεί σημαντικά αν τα αρμόδια υπουργεία είχαν δράσει με καλύτερο και συντονισμένο τρόπο. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας λόγω αδυναμίας του Κεντρικού Κράτους να διαχειρισθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα είναι εντυπωσιακό πως αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους των Κυθήρων, για την ολιγωρία που επέδειξαν, ζήτησαν και τα ρέστα. Και επιτέθηκαν στο Δήμαρχο τον οποίο κατηγόρησαν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Έστω και αυτή την ύστατη ώρα οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η έλλειψη του Κράτους άφησε τα αποτυπώματα της».
Κατά την επίσκεψή του στην Ι.Μ. επισήμανε ότι «είναι θαύμα πώς το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας έμεινε άθιχτο όπως τόσους αιώνες».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV