Ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ στον Σαρωνικό, ζητά από τον Υπουργό Ναυτιλίας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κος Θεοχαρόπουλος, τον καλεί να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί «για την αποτελεσματική διαχείριση της καταστροφής που άφησε πίσω του το ναυάγιο στον Σαρωνικό Κόλπο», εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα και πότε εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά και η περιβαλλοντική ισορροπία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ερωτά ποια είναι η μέριμνα για την αποζημίωση των πληγέντων επαγγελματιών και πολιτών και πώς θα διασφαλιστεί ότι μια παρόμοια καταστροφή θα αποφευχθεί στο μέλλον.
Αυτά και πολλά άλλα καυτά ερωτήματα για τους χειρισμούς του ίδιου και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα κληθεί να απαντήσει ο κος Κουρουμπλής, κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να τον περιμένουν στη… γωνία. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Το ναυάγιο του εφοδιαστικού δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” οδήγησε σε τεράστιες οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον Σαρωνικό Κόλπο.
Η κυβέρνηση, αφού αποδείχθηκε ανέτοιμη να προλάβει την καταστροφή, αντί να επέμβει και να την αντιμετωπίσει έστω και στο και πέντε, δήλωνε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Μετά την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της, τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν αναντίστοιχα του μεγέθους της ρύπανσης, με αποτέλεσμα οι εστίες της να επεκταθούν σε μεγάλη θαλάσσια έκταση της Αττικής.
Ο αρμόδιος Υπουργός μάλιστα έφτασε στο σημείο να προβεί σε απαράδεκτες δηλώσεις σχετικά με το κολύμπι στις ακτές της Αττικής. Στην πρόσφατη δε ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο διαχείρισης της περιβαλλοντικής καταστροφής παρά μόνο είπε ότι συγκάλεσε σύσκεψη -με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ημερών- για να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες. Μέχρι και σήμερα βέβαια, επιχειρείται από την πλευρά της κυβέρνησης μια προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών μόνο σε διοικητικούς παράγοντες.
Το μέγεθος ωστόσο της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο και απαιτεί υπευθυνότητα. Πέραν της εκτεταμένης οικολογικής καταστροφής, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, αλλά και δημόσιες και δημοτικές υποδομές.
Αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης στην ακτογραμμή του Σαρωνικού, καθώς και της οικονομικής ζημιάς που υφίστανται οι επιχειρηματίες. Πρέπει ακόμη να ληφθεί μέριμνα για την δημόσια υγεία, την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής, αλλά και των υποδομών που υπέστησαν ζημιές.
Τα ερωτήματα της επόμενης μέρας του ναυαγίου πολλά και οι απαντήσεις εκκρεμείς. Στην καθυστέρηση της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, έρχονται να προστεθούν ερωτήματα σχετικά με το αξιόπλοο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», με το εάν λειτουργούσαν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί την ώρα της βύθισης, με την εξακρίβωση του κατά πόσο οι αρχές έπραξαν κάθε τι αναγκαίο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ρύπανσης.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αποτελεσματική διαχείριση της καταστροφής που άφησε πίσω του το ναυάγιο στον Σαρωνικό Κόλπο; Υπάρχει στόχος, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα; Πότε εκτιμάτε ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά και η περιβαλλοντική ισορροπία;
2. Προτίθεσθε να λάβετε μέριμνα για την αποζημίωση των πληγέντων επαγγελματιών και πολιτών;
3. Με ποιο τρόπο θα εγγυηθείτε την αναζήτηση και την απόδοση των ευθυνών; Και πώς θα διασφαλίσετε ότι μια τέτοια καταστροφή θα αποφευχθεί στο μέλλον;»
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV