Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο χρησιμοποιεί αλγόριθμους που επιτρέπουν τον διαμοιρασμό ενέργειας από οικιακές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά στην οροφή των σπιτιών, κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος.
Τα ηλιακά πάνελ, κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των κατοικιών, καθώς οι ηλιακοί μετατροπείς, οι συσκευές που διαχειρίζονται τους συλλέκτες, απενεργοποιούνται αυτόματα για ασφάλεια. Αυτή η σύνδεση με το δίκτυο δεν επιτρέπει στους κατοίκους του σπιτιού να στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην οροφή τους όταν τη χρειάζονται περισσότερο.
«Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος μετά από τον τυφώνα Σάντι που επηρέασε οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους και άφησε πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα για διάστημα έως δύο εβδομάδων», δήλωσε ο Αμπντουλελά Χαμπίμπ, υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο.
Αυτοί οι αλγόριθμοι αποσυνδέουν τους ηλιακούς μετατροπείς από το δίκτυο δίνοντας προτεραιότητα στην κατανομή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το σύστημα λαμβάνει επίσης υπ’ όψιν τις προβλέψεις για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, την ποσότητα διαθέσιμης ενεργειακής αποθήκευσης, την προβλεπόμενη κατανάλωση ενέργειας και την ποσότητα ενέργειας που θα μπορούσε να παράγει ένα ολόκληρο σύμπλεγμα κατοικιών που μοιράζεται τις ανανεώσιμες πηγές του.
«Τα σπίτια που συνδέονται μαζί είναι πολύ πιο ανθεκτικά κατά τη διάρκεια διακοπών, αλλά και στις διακυμάνσεις των τιμών», δήλωσε ο καθηγητής Ρέιμοντ ντε Καγιαφόν.
Οι πελάτες που επιθυμούν να πληρώσουν παραπάνω ή οι πελάτες με επείγουσα ανάγκη, όπως για ιατρικά μηχανήματα, θα μπορούν να έχουν προτεραιότητα στην ουρά για τροφοδοσία κατά τη διάρκεια μιας διακοπής, εάν έχει συμπεριληφθεί μια τέτοια λειτουργία προτεραιότητας στο σύστημα. Εναλλακτικά, οι αλγόριθμοι μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε τα νοικοκυριά που παράγουν περισσότερο ηλεκτρισμό να μη χάνουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια βλαβών του δικτύου.
Το σύστημα βελτιώνει την αξιοπιστία των συστημάτων κατά 25%-35% και λειτουργεί με την υπάρχουσα τεχνολογία, αλλά απαιτεί την εγκατάσταση αυτόματων διακοπτών.
Πηγή: greenagenda.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV