Νίκος
Καραγιάννης

«Η ηλεκτρονική υπογραφή η οποία θα διέπει από το 2018 όλες τις διοικητικές Πράξεις στον Δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα εξοικονομήσει περίπου 380 εκ. Ευρώ από τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες. Επίσης, πρέπει να ενθαρρύνουμε στο να αποκτήσουμε περισσότερους εξειδικευμένους στην τεχνολογία της Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT), καθώς το αντίστοιχο δυναμικό στην Ελλάδα είναι μόλις το 1,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και εάν μιλήσουμε για τους χρήστες του διαδικτύου, είναι άλλη μία πρόκληση για εμάς η αύξηση του ποσοστού τους, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το ποσοστό 66%, είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αγγίζει το 79%. Βέβαια, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, ότι ελλοχεύουν και κίνδυνοι στο διαδίκτυο σε σχέση Α) με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και Β) με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Γι’ αυτό, και αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία του 1ου μίνι φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, στα πλαίσια  της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ στο πεδίο της Διασποράς.

Νέα παιδιά από τις αντίστοιχες Ομογένειες, φοιτητές Πανεπιστημίων ή πρόσφατα τελειόφοιτοι, θα έρθουν για να ασχοληθούν με καυτά θέματα του διαδικτύου, όπως αυτά τα δύο που ανέφερα, και επιπλέον με το εξελισσόμενο φαινόμενο της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας, τα fake news που παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις και οτιδήποτε έχει μετατρέψει την πολυτιμότητα της διαδικτυακής χρήσης στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στο στρογγυλό τραπέζι για την ψηφιακή πολιτική στον χώρο των Βαλκανίων, που οργάνωσε η Σλοβενία στη Λουμπλιάνα, στα πλαίσια του Bled Strategic Forum, για 12η χρονιά, με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών, Πρωθυπουργών, Υπουργών Εξωτερικών, επικεφαλής Διεθνών Οργανισμών κλπ.

Επίσης, ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης:

Α) Ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για τις Τηλεπικοινωνίες

Β) Σχεδιασμός και ανάπτυξη της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής

Γ) Εκσυγχρονισμός της Εθνικής πολιτικής στη δημόσια Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τέλος, έγινε ειδικότερη αναφορά στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης όλων των πεδίων της Ελληνικής οικονομίας όπως Γεωργία, Ενέργεια, Μεταφορές, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Τουρισμός, Υγεία και Κατασκευές:

«Όσο περισσότερο αυξάνεται η ψηφιοποίηση της λειτουργίας του κράτους, τόσο μειώνεται και το ποσοστό της διαφθοράς, όπως προκύπτει και από τους διεθνείς δείκτες. Και αυτό είναι εύλογο, διότι χάνεται η πελατειακή σχέση, η επαφή πολίτη και κράτους».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV