Έλλειψη στήριξης της αγοράς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το ρόλο του ως ακτοπλοϊκό λιμάνι φαίνεται ότι υπάρχει και όπως αναδεικνύεται μέσα από σχετικό έγγραφο-απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών Θεσσαλονίκης Χατζησάββα (13/7) και Καράογλου (19/7).
Όπως αναφέρει η απάντηση του Υπουργείου φέτος το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλλόνησο με τo πλοίo Flying Cat 4 για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τις 31 Οκτωβρίου υπάρχουν δρομολόγια και προς Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο (και με τη Μύκονο μόνο το καλοκαίρι) με το πλοίο Πελαγίτης.
Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην απάντηση παρά το γεγονός της έκδοσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας, πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποκλειστική κάλυψη των Κυκλάδων ακτοπλοϊκά από Θεσσαλονίκη για το διάστημα 1η Νοεμβρίου 2016-31 Οκτωβρίου 2017 αλλά και για την επόμενη (1.11.17-31.10.2018) δεν υπήρξε ενδιαφέρον και απέβη μέχρι σήμερα άκαρπη. Αυτό όπερ και σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει αποκλειστεί από τις Κυκλάδες και για το επόμενο καλοκαίρι, λόγω της απουσίας ενδιαφέροντος των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Το ίδιο συνέβη, πάντα σύμφωνα με την απάντηση και με το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κρήτη καθώς δεν υπήρξε εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην σχετική πρόσκληση που αφορούσε το χρονικό διάστημα 1.11.16-31.10.17.
Εδώ βέβαια γίνεται προφανές ότι οι εταιρείες γύρισαν την πλάτη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι δεν θα έχει την εμπορική απήχηση που θα επιθυμούσαν, φανερώνεται όμως από την άλλη η ακατανόητη έλλειψη προσπάθειας της ίδιας της αγοράς να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για να γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ακτοπλοϊκό.
Αναφορικά και με τα πληθυσμιακά κριτήρια αυτό στηρίζεται από το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη έχει πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους ενώ το λιμάνι ακτοπλοϊκά θα μπορούσε να εξυπηρετεί συνολικά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν από τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας) ως Μητροπολιτικό Ακτοπλοϊκό Λιμάνι με ένα πληθυσμιακό εύρος που ξεπερνά τα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους μόνο στην Ελλάδα.
ΙΚΑΝΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Στην ίδια απάντηση παρέχονται και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το λιμάνι καθώς όπως αναφέρει, ο επιβατικός λιμένας Θεσσαλονίκης έχει 4 διαθέσιμους προβλήτες που μπορούν να ελλιμενίσουν μέχρι και 4 πλοία ταυτόχρονα, ενώ παρέχει και επαρκή χώρο και βάθη για ελιγμούς κρουαζιεροπλοίων.
Την περίοδο 2012-2015 η επιβατική κίνηση από την κρουαζιέρα παρουσίασε σημαντική άνοδο με μέση ετήσια μεταβολή +49% ενώ το 2015 ξεπέρασε τους 26 χιλιάδες επιβάτες. Αντίθετα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια παρουσίασαν πτώση την τριετία 2012-2014.
Παρά την αρνητική αντιμετώπιση, το Master Plan του ΟΛΘ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 13 Μαρτίου 2017 προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη νέου σταθμού κρουαζιέρας, ακτοπλοϊας, τη λειτουργία υδατοδρομίου καθώς και την ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου του επιβατικού σταθμού (πρώην τελωνείο).
Ενδιαφέρον θα έχει φυσικά και ενόψει της ΔΕΘ αλλά και της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ αν η σημερινή αρνητική κατάσταση μπορέσει να αλλάξει και η Θεσσαλονίκη να καταστεί επιτέλους ακτοπλοϊκή αφετηρία δίνοντας επιπλέον προοπτικές στην ίδια την πόλη αλλά και στο τουριστικό προϊόν των νησιών μας.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV