Νίκος
Καραγιάννης

Δώδεκα αποχετευτικά έργα σε δέκα Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 67 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, όπως ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία των Δημάρχων των πέντε Δήμων της Θεσσαλονίκης, έργα των οποίων περιλαμβάνονται στα ενταγμένα.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «μεγάλη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή σημασία των συγκεκριμένων έργων, που θωρακίζουν τη δημόσια υγεία και βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής 62.000 συμπολιτών μας». Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν οι Δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Χαλκηδόνας, Ιωάννης Τσουκνιδάς και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.

«Κορυφαία προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Δουλεύουμε πολύ σκληρά και μεθοδικά, για υλοποιούμε και να ολοκληρώνουμε έργα που πάνε τον τόπο μας μπροστά, που κάνουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη.

Σε λίγο καιρό, 62.000 συμπολίτες μας, αλλά και οι επισκέπτες που έρχονται την Κεντρική Μακεδονία κάθε χρόνο, θα έχουν τις σύγχρονες υποδομές, που πρέπει να έχουν, που βελτιώνουν τη ζωή τους. Με το σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο, την κατασκευή του οποίου χρηματοδοτούμε με 67 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

– Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

– Βελτιώνονται οι υγειονομικές συνθήκες και η προστασία της δημόσιας υγείας.

– Διατηρείται και προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.

– Εξοικονομείται και αξιοποιείται μέσω της ανακύκλωσης των επεξεργασμένων λυμάτων, ένας πολύ σημαντικός φυσικός πόρος, όπως είναι το νερό.

– Εξοικονομούνται σημαντικά χρήματα.

– Δίνεται ώθηση στην οικονομία και τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους Δημάρχους που παρέστησαν στη συνέντευξη τύπου, για την εξαιρετική και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία τους με την Περιφέρεια, επισημαίνοντας πως αυτή είναι το κλειδί για την υλοποίηση των έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Οι πέντε Δήμαρχοι ευχαρίστησαν προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την προώθηση των τόσο σημαντικών αυτών έργων για τις εξυπηρετούμενες περιοχές και τόνισαν την άριστη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους, η οποία λύνει προβλήματα και έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Καϊτεζίδης χαρακτήρισε «τεράστιο έργο βελτίωσης της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος» το αποχετευτικό του Χορτιάτη και του Ασβεστοχωρίου, καθώς όπως είπε αντικαθιστώνται από σύγχρονα δίκτυα οι βόθροι και το πεπαλαιωμένο δίκτυο της περιοχής.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι με την υλοποίηση των έργων σε Σουρωτή και Αγία Παρασκευή και με την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού της Θέρμης που ακολουθεί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το παζλ της διαχείρισης των λυμάτων στη λεκάνη του Ανθεμούντα.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι η περιοχή που εξυπηρετείται από τα αποχετευτικά έργα Ζαγκλιβερίου και Σοχού είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στο Δήμο Λαγκαδά.

Ο κ. Τσουκνιδάς εξήγησε ότι ο βιολογικός καθαρισμός των Κουφαλίων είναι απαρχαιωμένος τεχνολογικά και υπολειτουργούσε, πρόβλημα το οποίο πλέον θα λυθεί, με σημαντικότατα οφέλη για την περιοχή.

Ο κ. Γαβότσης υπογράμμισε ότι οι περιοχές του Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας, που θα αποκτήσουν σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες, αφού ο μεν Πεντάλοφος είναι ο πρώτος κτηνοτροφικός προορισμός της χώρας, η δε Νεοχωρούδα ο δεύτερος πτηνοτροφικός.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας είναι τα εξής:

1. Αποχέτευση οικισμών Δήμου Πυλαίας–Χορτάτη (Χορτιάτης και Ασβεστοχώρι): Προϋπολογισμός 8,9 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 7,7 εκ. ευρώ) – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 11.000 άτομα. Ολοκληρώνονται όλα τα αποχετευτικά ζητήματα του Χορτιάτη και του Ασβεστοχωρίου και των άλλων οικισμών, με το σύνολο των αναγκαίων υποδομών, ώστε να συλλέγονται τα λύματα, να οδηγούνται στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό Θεσσαλονίκης και να καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου.

2. Αποχέτευση οικισμών στο Δήμο Ωραιοκάστρου (Πεντάλοφος και Νεοχωρούδα): Προϋπολογισμός 7,2 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 6,6 εκ. ευρώ ) – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 4.000 άτομα. Με την υλοποίηση και ολοκλήρωση του συνόλου των υποδομών αποχέτευσης, θα υπάρχει πλέον ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο συλλογής των λυμάτων του Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας, που στη συνέχεια θα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου.

3. Αποχέτευση οικισμών Λεκάνης Ανθεμούντα (Δήμος Θέρμης – Σουρωτή και Αγία Παρασκευή): Προϋπολογισμός 4 εκ. ευρώ – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 5.300 άτομα. Πρόκειται για την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης στην περιοχή, που περιλαμβάνει αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό της Σουρωτής και διάθεσή τους στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό των Βασιλικών, φρεάτια, αντλιοστάσια και άλλες αναγκαίες υποδομές αποχέτευσης της περιοχής. Ανάλογα έργα θα γίνουν και για τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και τις οικιστικές περιοχές στα νοτιοδυτικά του οικισμού.

4. Αποχέτευση Δήμου Λαγκαδά (Ζαγκλιβέρι): Προϋπολογισμός 6,2 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 5,7 εκ. ευρώ) – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 2.000 άτομα. Ο οικισμός Ζαγκλιβερίου θα αποκτήσει δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία θα μπορούν ακολούθως να χρησιμοποιηθούν και για άρδευση, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

5. Αποχέτευση Δήμου Λαγκαδά (Σοχός): Προϋπολογισμός 4,2 εκ. ευρώ – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 3.000 άτομα. Θα κατασκευαστεί το εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης (με τα αναγκαία συμπληρωματικά έργα) του Σοχού και τα λύματα θα οδηγούνται στο βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος επίσης θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του ίδιου έργου.

6. Αποχέτευση Δήμου Χαλκηδόνας (Κουφάλια): Προϋπολογισμός 1,6 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 1,3 εκ. ευρώ) – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 7.800 άτομα. Το έργο προβλέπει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της μονάδας βιολογικού καθαρισμού των Κουφαλίων, με την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού.

7. Αποχέτευση Δήμου Πέλλας (δημοτική ενότητα Κύρρου): Προϋπολογισμός 5 εκ. ευρώ – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 4.500 άτομα. Θα κατασκευαστούν έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας ακαθάρτων υδάτων για τους οικισμούς Ν. Μυλοτόπου, Παλ. Μυλοτόπου, Αξού και Ποντοχωρίου του Δήμου Πέλλας. Επίσης θα κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός.

8. Αποχέτευση Δήμου Βισαλτίας Σερρών (Τερπνή και Νιγρίτα): Προϋπολογισμός 10 εκ. ευρώ – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 7.000 άτομα. Με το έργο λύνεται οριστικά το πρόβλημα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των οικισμών Νιγρίτας και Τερπνής, που θα αποκτήσουν σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα, αντλιοστάσια και άλλες αναγκαίες υποδομές, ώστε να οδηγούνται τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό της περιοχής, ο οποίος θα επεκταθεί και θα αναβαθμιστεί ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικός, καθώς έχει κατασκευαστεί από το 1994, αλλά δεν τέθηκε σε λειτουργία λόγω τεχνικών θεμάτων. Παράλληλα θα κατασκευαστούν 4.300 ιδιωτικές συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης.

9. Αποχέτευση Δήμου Εμμανουήλ Παππά Σερρών: Προϋπολογισμός 9 εκ. ευρώ – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 9.300 άτομα. Προβλέπεται η κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και των αγωγών μεταφοράς λυμάτων σε όλο το Δήμο Εμμανουήλ Παππά (Α’ φάση). Περιλαμβάνονται αντλιοστάσια, αγωγοί, μονάδες επεξεργασίας, φρεάτια, αλλά και ολοκληρωμένος βιολογικός καθαρισμός, που θα καλύπτει και τους οικισμούς Ν. Σουλίου, με την οικιστική συνένωση των κοινοτήτων Χρυσού, Αγ. Πνεύματος και Ν. Σκοπού.

10. Αποχέτευση Δήμου Παιονίας Κιλκίς (Γουμένισσα): Προϋπολογισμός 4 εκ. ευρώ – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 3.600 άτομα. Το παντορροϊκό δίκτυο της Γουμένισσας θα επεκταθεί (με χωριστικό δίκτυο), ώστε να καλύπτει και έκταση 180 στρεμμάτων, που είναι η περιοχή επέκτασης του οικισμού. Θα κατασκευαστεί αγωγός που θα συλλέγει τα λύματα και θα τα οδηγεί σε βιολογικό καθαρισμό, αλλά και δυο αντλιοστάσια. Επίσης θα κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος θα επεξεργάζεται τα λύματα του οικισμού Γουμένισσας και θα περιλαμβάνει μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων, μονάδα δευτεροβάθμιας βιολογικής επεξεργασίας με τη μέθοδο των τεχνητών υγροβιοτόπων και απολύμανση- λίμνες ωρίμανσης. Στο πλαίσιο του έργου θα οριοθετηθεί το ρέμα Πλατανόρεμα κοντά στο βιολογικό, ενώ θα κατασκευαστεί και αγωγός διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στο ρέμα Πλατανόρεμα με τελικό αποδέκτη το ρέμα Βαρβαρόβαση.

11. Αποχέτευση Δήμου Παιονίας (Πολύκαστρο): Προϋπολογισμός 200.000 ευρώ – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 1.500 άτομα. Προβλέπεται η ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων του Πολυκάστρου και σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό Πολυκάστρου–Αξιούπολης.

12. Αποχέτευση Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Μελίκη): Προϋπολογισμός 7,3 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 6,8 εκ. ευρώ) – Εξυπηρετούμενος πληθυσμός 3.000 άτομα. Θα κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων του οικισμού της Μελίκης και βιολογικός καθαρισμός, ώστε να γίνεται με ολοκληρωμένο τρόπο όλη η διαχείριση των λυμάτων της περιοχής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV