Υπεγράφη σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στα Ιωάννινα η Σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 52,6 εκατ. ευρώ.
Η Σύμβαση Σύμπραξης προβλέπει τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά υλικά από διαλογή στην πηγή. Η σύμβαση σύμπραξης προβλέπει τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει την 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και την 25ετή περίοδο λειτουργίας.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ. Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απολύτου περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, για να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του σχεδιασμού.
Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ).
Πρόκειται για μια καινοτόμο Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία θα παράγει πράσινη ενέργεια μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών. Στη ΜΕΑ Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνεται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κόμποστ. Η τιμή εισόδου (gate fee) στη Μονάδα θα διαμορφωθεί στα 39,54 ευρώ ανά τόνο.
Στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την Alpha Bank. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η Σύμβαση Σύμπραξης εξασφαλίζει ότι η αμοιβή του αναδόχου εισπράττεται από την ημέρα λειτουργίας της ΜΕΑ, ενώ αυτή υπόκειται σε απομειώσεις στο βαθμό που υπάρχει έστω και μερική απόκλιση από τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί. Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου εναρμονίζεται και υπερκαλύπτει τις επιταγές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 90 θέσεις. Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «σπουδαία μέρα» τη σημερινή για την Ήπειρο. «Το μεγαλύτερο έργο που θέσαμε ως προτεραιότητα, ήταν να λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε και καλή τιμή για τους πολίτες. Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι μαζί, ο Α’ και ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και στη σημερινή δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, εκεί είναι το μυστικό.
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, αφού αναφέρθηκε και στο γεγονός της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία των Δήμων και έτσι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. στην Ήπειρο, έκανε αναφορά και στην οικονομική παράμετρο του έργου: «Σήμερα από την προσφορά που μας έχει κάνει η εταιρεία 40,86 ευρώ/ τόνο, η τιμή τελικά κλείδωσε στα 39,54 ευρώ/ τόνος, ήτοι 1,32 ευρώ χαμηλότερα. Έτσι δεν είναι μόνο το πρώτο ΣΔΙΤ που υπογράφεται ως έργο διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, αλλά η τιμή που επιτεύχθηκε είναι η χαμηλότερη πανελλαδικά καθώς και συμφέρουσα για όλους τους δημότες της Ηπείρου».
Η Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη
Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα κλείνει μια περίοδος 80 μηνών, κατά την οποία τεκμηριώθηκε η περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η κοινωνική χρησιμότητα, η τεχνική εφικτότητα, η νομική εδραιότητα και η οικονομική βιωσιμότητα, ενός κρίσιμου έργου για τον εξευρωπαϊσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως: «Πολλές φορές αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από τη μη κατανόηση του νόμιμου, ευπρεπή και δίκαιου αγώνα, για την υλοποίηση και του έργου αυτού. Σήμερα όμως νοιώθω μια μικρή ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο αγωνίσθηκα για το σωστό, κυρίως όμως γιατί έπεισα για το σωστό».
Καταλήγοντας ανέφερε τα εξής:
«Επιπροσθέτως, η ατομική μου συνείδηση και η προσωπική μου επίγνωση των γεγονότων και των πρωτοβουλιών, επιβάλουν την ειδική αναφορά και μνεία, στις κρίσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις:
• του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελου Καπετάνιου, ο οποίος ήταν εκ των καταλυτικών παραγόντων για την ταχύρυθμη διεκπεραίωση αναγκαίων διοικητικών διαδικασιών και
• του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκου Μαντζούφα, ο οποίος μας παρείχε αδιάλειπτα την εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση του και έτσι συντελέστηκε η ομαλή και πλήρη συγκρότηση των συμβατικών τευχών του έργου.
Τέλος, εύχομαι στην ανάδοχο, η οποία διαθέτει και το αναγκαίο μέγεθος, αλλά και έχει διακριθεί για την εξαιρετική αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητές της, εμπρόθεσμη, τεχνικά άρτια και οικονομικά επιτυχή υλοποίηση και του έργου αυτού».
Τον κύκλο των χαιρετισμών και των τοποθετήσεων έκλεισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, που μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Έχει αξία σε ένα έργο 80 μηνών να αναδείξουμε τη συνέχεια και τη συνεργασία. Κι αυτός είναι ο τρόπος με το οποίο πρέπει να δουλεύουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη. Και θεωρώ ότι είμαστε σε μια στιγμή σαν χώρα, που αυτό το πνεύμα πρέπει να επικρατήσει, το πνεύμα της συνεργασίας όλων για να βγούμε από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Να μπορέσουμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πρώτα, και σε όλο τον κόσμο δεύτερον, ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα πράγματα, από ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, έχει όλες τις δυνατότητες να μην απολογείται για δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι το θέμα των απορριμμάτων. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το πνεύμα της συνεργασίας που επιτεύχθηκε εδώ και το βλέπουμε στην αίθουσα αυτή και είχε ένα λαμπρό αποτέλεσμα. Είναι σημαντική ημέρα η σημερινή, διότι έχουμε μια συμφωνία, ένα έργο πάρα πολύ καλό, το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για τους πολίτες και για την κοινωνία ολόκληρη».
Αναφερόμενος στη μέθοδο ΣΔΙΤ, έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια για την επιλογή της μεθόδου αυτής, που, όπως είπε, «είναι εργαλείο που πολύ ορθώς επιλέξατε, και αυτό το εργαλείο που έδωσε ένα αποτέλεσμα πάρα- πάρα πολύ θετικό». «Είναι μια μέθοδος που έχει πλεονεκτήματα και μόνο πλεονεκτήματα», είπε ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε και τα εξής:
«Έχουμε μια συμμετοχή του Δημοσίου με 40% στη χρηματοδότηση αυτού του έργου και το υπόλοιπο 60% είναι ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει αν ακολουθήσουμε τη μέθοδο αυτή, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορα πολύ σημαντικά έργα, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια. Το δεύτερο στοιχείο και αυτό θα το ζήσετε τα επόμενα χρόνια, είναι ότι το έργο θα κατασκευαστεί στην ώρα του κι αυτό δείχνει σήμερα η εμπειρία από τα παρόμοια έργα. Επίσης θα ξεκινήσει και θα τελειώσει χωρίς αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του. Τέλος θα ξεκινήσει με ένα επίπεδο ποιότητας και αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκειά του».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV