Νίκος
Καραγιάννης

Τα μεγάλα σχέδια μετασχηματισμού της παρουσίασε πριν από μερικές μέρες στο Παρίσι η Alstom. O Γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός, έκανε μία εκτενή παρουσίαση του σχεδίου που έχει για να γίνει από εταιρεία προμήθειας Τρένων και Τραμ σε “mobility maker” δηλαδή σε εταιρεία διαχείρισης συστημάτων μεταφοράς.

Όπως είπε ο Πρόεδρος και CEO της Alstom Henri Poupart-Lafarge το όραμα της εταιρείας για το 2020 περιλαμβάνει σειρά από καινοτομίες σε υπηρεσίες, συστήματα, εφαρμογές αλλά και νέα εξελιγμένα φιλικά περιβαλλοντικά μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με αυτή η φιλοσοφία, όλα τα μέσα είναι αλληλένδετα και με αυτά μπορεί να σχεδιαστεί 100% συνδυασμένο ταξίδι. “Μέχρι σήμερα οι επιβάτες πρέπει να σκεφτούν μόνοι τους τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθούν, τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν” είπε ο κ. Poupart-Lafarge και όπως τόνισε “τώρα θέλουμε να ενώσουμε τα σιδηροδρομικά συστήματα με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, με κύρια χαρακτηριστικά την αποτελεσματική και την περιβαλλοντικά φιλική μετακίνηση.

Οι μεγάλοι στόχοι είναι να καλυφθούν οι νέες απαιτήσεις των operators οι οποίες είναι για πιο πράσινα συστήματα, με μικρό κόστος, μεγαλύτερες χωρητικότητες και διαθεσιμότητες, αλλά και cybersafe, δηλαδή την εξασφάλιση της πλήρους ασφάλειας της ηλεκτρονικής .

MASTRIA
Η ναυαρχίδα της Alstom είναι το “Mastria”. Τι είναι αυτό; Είναι ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου πολλαπλών operators συστημάτων, διαχείρισης όλων των μέσων μεταφοράς από σιδηρόδρομο μέχρι δρόμο που μπορεί να κάνει την κίνηση στην πόλη πιο “έξυπνη”.

Τι κάνει: Εκτός από την αρχιτεκτονική της συνεργασίας όλων των διαθέσιμων μέσων με στόχο την κάλυψη των επιβατικών αναγκών, πάει ένα βήμα μπρος στην ηλεκτρονική εποχή. Μπορεί να αναδιοργανώσει την κίνηση των ΜΜΜ κατά τη διάρκεια της μέρας με συμβάντα σε πραγματικό χρόνο, αν για παράδειγμα συμβεί κάτι σε ένα σταθμό Μετρό και χρειαστεί για ένα διάστημα να σταματήσει τμήμα ή όλη η γραμμή, πυκνώνοντας για αυτό το χρονικό διάστημα τα δρομολόγια των άλλων μέσων. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει βάσει ενός μεμονωμένου γεγονότος ή λόγω καιρού να αναδιοργανώσει την κίνηση των διάφορων μέσων, είτε δρομολογώντας περισσότερα μέσα, είτε αποτρέποντας την κίνηση μέσων.

“ΕΞΥΠΝΟΙ ΧΑΡΤΕΣ” ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Οι καινοτομίες που παρουσίασε η Alstom όμως δεν περιορίζονται σε διαχειριστές συστημάτων αλλά και σε άλλες νεωτερικές ιδέες. Μία από αυτές είναι ο “έξυπνος χάρτης”, ένας χάρτης ο οποίος παρουσιάζει τις γραμμές λεωφορείων, μετρό, τραμ κλπ και σε πραγματικό χρόνο δίνει πληροφορίες για τις κυκλοφοριακές συνθήκες ή για τυχόν αλλαγές ή διακοπές, με live πρόγνωση του χρόνου του ταξιδιού του επιβάτη και πληροφορίες για την κίνηση στην πόλη μέσα από τα social media.

Μία δεύτερη καινοτομία είναι μία εφαρμογή η οποία επιτρέπει να κατευθύνει τους επιβάτες ενός τρένου στο βαγόνι με τη μικρότερη κίνηση προκειμένου να μην “στριμώχνονται” σε κάποια από αυτά με αποτέλεσμα να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή επιβατών ανά τρένο. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε ειδικά οπτικά σήματα που δείχνουν το βαθμό πληρότητας ενός βαγονιού με τις πληροφορίες να στέλνονται την ίδια στιγμή στον επόμενο σταθμό.

Επίσης υπάρχουν και άλλες καινοτομίες για την διευκόλυνση των επιβατών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με συνεχή προσβασιμότητα στο internet αλλά και infotainment κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

TO AYTONOMO MINI ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ “EASY MILE”
Την ίδια μέρα η Alstom παρουσίασε την δική της εκδοχή για το αυτόνομο λεωφορείο του αύριο που ονόμασε “Easy Mile”. Πρόκειται για ένα όχημα χωρίς οδηγό με τη δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 12 ατόμων για διαδρομές. Το όχημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πόλεις για τις μετακινήσεις μεταξύ σταθμών, σε κοντινές αποστάσεις, ενώ είναι ιδανικό σαν people mover για Αεροδρόμια και λιμάνια (από το πάρκινγκ μέχρι την επιβίβαση).

Έχει τη δυνατότητα μέσω προγραμματιστή να κάνει ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, με αμφίδρομη κίνηση (μπρος-πίσω) ενώ έχει αισθητήρες και σταματά όταν εντοπίσει εμπόδιο. Μπορεί να διανύσει αποστάσεις περίπου 1 μιλίου.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2015 το μοντέλο ΕΖ10 έχει τοποθετηθεί σε περίπου 50 πόλεις σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ στο Παρίσι δοκιμάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τέλος παρουσιάστηκε το Aptis, το νέο υβριδικό 100% ηλεκτροκίνητο όχημα της Alstom που την βάζει μέσα στο “παιχνίδι” της προμήθειας λεωφορείων για πρώτη φορά.

Είναι φανερό πως η Alstom επιχειρεί, στο πνεύμα της εποχής να γίνει μπροστάρης σε μία νέα εποχή στις μεταφορές, με όσο το δυνατόν πιο περιβαλλοντικά φιλικές μετακινήσεις, ανοίγοντας τα φτερά της και σε άλλα μέσα πέρα από τα τρένα. Μην ξεχνάμε όμως ότι προ ολίγων μήνων στο πεδίο των τρένων η ίδια εταιρεία παρουσίασε το νέο τρένο που κινείται με υδρογόνο, 100% φιλικό για το περιβάλλον.

Η δημιουργία συστήματος ελέγχου των μέσων μεταφορών που επί της ουσίας εξελίσσει αυτό που σήμερα ονομάζουμε “Κέντρο Ελέγχου” στις πόλεις, είναι μία έξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να κατακτήσει πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, αν σκεφτεί κανείς ότι για παράδειγμα στην Αθήνα, υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου των 2 γραμμών Μετρό (2 και 3) και από εκεί και έπειτα όλα τα μέσα κινούνται ανεξάρτητα και όχι αλληλοτροφοδοτούμενα και αλληλοεξαρτωμενα, χάνοντας έτσι την δυναμική που θα μπορούσαν να έχουν και την οικονομία που θα μπορούσαν να κάνουν αν συνεργάζονταν ως ενιαίο σύστημα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV