Σε πλήρη εξέλιξη είναι πλέον η προετοιμασία για την εκκίνηση των έργων αναβάθμισης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της Fraport Greece. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει αναλάβει την κατασκευή με ένα το κορυφαίο μέχρι σήμερα συμβόλαιο των 340εκατ.ευρώ.Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως ουσιαστικά πρόκειται για “διπλή κύρωση” καθώς έχουμε 2 ομάδες αεροδρομίων που αποτελούνται από 7 εγκαταστάσεις εκάστη. Οι σχετικές συμβάσεις έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ε.Ε.
Οι κατασκευές θα διαρκέσουν περίπου 4 χρόνια με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021. Ηγέτης των Αεροδρομίων θα είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης που έχει μεγάλα γεωγραφικά και τοπικά πλεονεκτήματα και χρειάζεται άμεση αναβάθμιση με πρώτη ανάγκη το μεγάλωμα του επιβατικού σταθμού που σήμερα είναι στα όρια του.
Να σημειώσουμε πως ειδικά το Αεροδρόμιο Μακεδονία καταγράφει πολύ χαμηλά νούμερα κάθε έτος και παρότι εξυπηρετεί μία πόλη με πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου κατοίκων και αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων στα όρια του Νόμου αλλά και τους όμορους Δήμους, πίσω από το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Το 2015 κατέγραψε 6,17εκ.επιβάτες με δυνατότητες όμως το νούμερο αυτό να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί ακόμα.
Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Δουβλίνου, μίας πόλης με αντίστοιχο πληθυσμό με εκείνο της Θεσσαλονίκης το 2015 κατέγραψε 25εκ.επιβάτες, ενώ το Αεροδρόμιο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας με πληθυσμό περίπου 550.000 κατοίκων κατέγραψε 7εκ.επιβάτες.
Μεγάλες παρεμβάσεις θα γίνουν και στα αεροδρόμια που τα τελευταία χρόνια δεν δέχθηκαν παρεμβάσεις από το Κράτος, με πρώτα στη λίστα τα αεροδρόμια Μυκόνου, Κέρκυρας και Σαντορίνης.
Στα Αεροδρόμια Χανίων, Σκιάθου (και το Αεροδρόμιο Μακεδονία) εκτελούνται ακόμα έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ενώ μικρότερες παρεμβάσεις θα έχουμε στα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Με την διαχείριση της Fraport υπάρχει η ελπίδα για πιο ορθολογική διαχείριση και εκμετάλλευση των χώρων των αεροδρομίων με το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων αλλά και συνεργασία με τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποφέρει σχετικά σύντομα, αύξηση της απασχόλησης (ο κος Κοπελούζος είχε αναφέρει πως θα προτιμηθούν ντόπιοι εργαζόμενοι στα κατά τόπους αεροδρόμια), της φοροδοσίας στο Κράτος αλλά και θετική κίνηση της πραγματικής οικονομίας της χώρας.
Η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων από παράγοντες της οικονομικής και τουριστικής αγοράς θεωρούν πως ίσως πρόκειται για την πλέον επιτυχημένη συμφωνία αποκρατικοποίησης στη χώρα. Αυτό φυσικά θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις αρχές του 2018 για να το διαπιστώσουμε με συγκριτικά νούμερα του 2017 όταν θα έχουμε την πρώτη πλήρη χρονιά των παραχωρημένων 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV