Η υπόθεση εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια είναι μία από τις πιο σοβαρές και ταυτόχρονα πιο ελπιδοφόρες για τον τεχνικό κόσμο αλλά και για την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος.
Σήμερα η χώρα διαθέτει από τα πιο ενεργοβόρα δημόσια κτίρια στην Ευρώπη καθώς όταν χτίστηκαν οι προδιαγραφές σε αυτόν τον τομέα ήταν σχεδόν μηδενικές. Φώτα που ανάβουν όλη μέρα, ψύξη-θέρμανση που αλόγιστα πολλές φορές είναι σε λειτουργία, κανένα σύστημα ελέγχου για τη λειτουργία του κτιρίου.
Σε αυτό ακριβώς τον τομέα υπάρχουν πολλές καινοτομικές λύσεις που ακόμα και αν δεν έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση στα δημόσια κτίρια υπάρχει τρόπος και να ελέγξεις αποτελεσματικά το ποσοστό ενέργειας που ξοδεύεις αλλά ακόμα περισσότερο να μειώσεις έως και 50% τα έξοδα για ενέργεια και ότι αυτό περιλαμβάνει.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η μία Ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, η Think Clima με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που μέσα στην κρίση αποφάσισε να καινοτομήσει και να πάει ένα βήμα μπρος την υπόθεση της εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως αναφέρει στο ypodomes.com ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Τάσος Χριστοδουλίδης το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου δεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά μία πραγματικότητα και μάλιστα χαμηλού κόστους.
“Πριν από δύο χρόνια συνεργαστήκαμε σχεδόν πειραματικά με τη Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Το κτίριο είναι 5οροφο και αυτό μας δημιούργησε μία πρόκληση για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Σήμερα η συνεργασία αυτή είναι από τις πλέον πετυχημένες για την εταιρεία μας και ένα παράδειγμα για το πως μπορείς να μεταμορφώσεις ενεργειακά ένα κτίριο” αναφέρει ο κος Χριστοδουλίδης.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η διαχείρισης ενέργειας κτιρίων γίνεται κυριολεκτικά με ένα κουμπί. Είναι ενταγμένο στη φιλοσοφία του internet of things και είναι ιδιαίτερα απλή. Με την εγκατάσταση ενός ρούτερ που συνδέεται με το wi-fi του κτιρίου έχεις πρόσβαση στο app το οποίο είναι διαθέσιμο. Μετά συνδέεις ασύρματα συσκευές και πρίζες και το σύστημα στήθηκε.
Η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί όταν μιλάμε σε μικρά κτίρια ή διαμερίσματα στο κινητό (!!) και από εκεί να γίνεται πλήρης έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης είτε σε μεγαλύτερα κλίμακα με μία ταμπλέτα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα από το 2016 αυτή η εφαρμογή έχει ξεκινήσει να εγκαθίσταται ακόμα και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα να συνδεθεί το σύστημα και με το σύστημα συναγερμού με αποτέλεσμα να μπορείς σε πραγματικό χρόνο εφόσον έχει κάμερα να καταγράψεις ύποπτες κινήσεις ή ακόμα και να βλέπεις τον χώρος σου όποτε εσύ το επιθυμείς.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, όπως υποστηρίζει ο κος Χριστοδουλίδης, γίνεται με ραδιοκύματα fm που είναι ιδιαίτερα χαμηλής ακτινοβολίας σε σχέση ακόμα και με το κινητό μας ή το wi-fi ενός κτιρίου.
To app είναι δωρεάν και το όλο σύστημα είναι ασύρματο. Τι κάνει; μπορεί να σβήσει και να ανάψει μία λάμπα, να ανοίξει και να κλείσει ένα κλιματιστικό ή όλο το σύστημα κλιματισμού, να συνεργαστεί με το σύστημα συναγερμού, να ανοίξει και κλείσει σκίαστρα και πολλά άλλα.
Με αυτό τον τρόπο ειδικά στα Δημόσια Κτίρια όπου η ενεργειακή κατανάλωση είναι ανεξέλεγκτη μπορεί να ελεγχθεί, να μειωθεί και να επιτευχθεί μείωση έως και 50%. Αν συνδυαστεί και με ενέργειες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου, η απόδοση αυτή μεγαλώνει σύμφωνα με τον κο Χριστοδουλίδη.
Τα σύστημα ελέγχου ενέργειας κτιρίων είναι εδώ, είναι μία λύση για ενεργοβόρα κτίρια όπως τα ελληνικά και με τις κατάλληλες μελέτες μπορούν να μετατρέψουν ένα κτίριο σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικό, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη, το ενεργειακό του αποτύπωμα και την απόδοση του.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV