Στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάσσεται, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Πάρκου «Γεωργιάδη», με συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000,00 ευρώ.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του πάρκου «Γεωργιάδη» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Το πάρκο είναι έκτασης περί τα 14,42 στρέμματα και βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, εντός της τάφρου των ενετικών τειχών και πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Η αναβάθμισή του θα κινείται σε τρεις άξονες:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ:
1) Αντικατάσταση των υφιστάμενων κρασπέδων με νέα όπου απαιτείται,
2) Αντικατάσταση του υφιστάμενου υλικού επίστρωσης των διαδρόμων με υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα που είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, υδατοπερατά, έχουν βιοκλιματικό χαρακτήρα και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής,
3) Αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων).
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΜΕΑ: Θα διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ με την διαμόρφωση ήπιων κλίσεων και την κατασκευή όδευσης τυφλών στην μεγαλύτερη επιφάνεια των διαδρόμων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ:
1) Βελτίωση του εδάφους των παρτεριών με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών στο υφιστάμενο,
2) Εμπλουτισμός πρασίνου με εγκατάσταση νέων φυτικών ειδών. Θα φυτευτούν 16.940 νέα φυτά (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα), 22 νέα δέντρα και 700 τ.μ. χλοοτάπητα. Θα κατασκευαστεί ένας μεγάλος βραχόκηπος (παρτέρι 15) σε δύο επίπεδα, στο ένα εκ των οποίων θα φυτευτούν αρωματικά φυτά και φρύγανα (ιθαγενή είδη). Θα διατηρηθεί και θα συμπληρωθεί ο υπάρχων μικρός βραχόκηπος (παρτέρι 1) και θα δημιουργηθεί μικρός τριαναφυλλεώνας (παρτέρι 2).
Οι φυτεύσεις θα γίνουν με τρόπο που θα αναβαθμίζει το τοπίο (φυτεύσεις με ομοιομορφία χρωμάτων, όγκων και σχημάτων), θα βελτιώνει τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ηλιασμός-σκιασμός), θα δημιουργεί εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του πάρκου με τοπικά και ενδημικά φυτά
3) Κατασκευή νέου αυτοποιημένου και υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης με την απαραίτητη υποδομή αποθήκευσης νερού,
4) Τοποθέτηση πινακίδων με αναγραφή του είδους των φυτών βάσει του κοινού και του επιστημονικού ονόματός τους,
5) Κατασκευή ηλιακού ρολογιού,
6) Ανακύκλωση: α) ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (κλαδιά, φύλλα) μέσω της μεθόδου της κομποστοποίησης για την παραγωγή κόμποστ που θα χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό του εδάφους του πάρκου. Η κομποστοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικών κάδων που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο χώρο του πάρκου, θα αποτελέσουν επιδεικτικό έργο βιοδιάσπασης υλικών και θα χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό μέσο στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών β) ανακύκλωση συσκευασιών μέσω τοποθέτησης ειδικών κάδων όπου θα διαχωρίζονται τα διάφορα υλικά (γυαλί, χαρτί, πλαστικό). Με την πράξη θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 εξαιτίας των νέων φυτεύσεων που θα εκτελεστούν και συγκεκριμένα θα φυτευτούν 16.940 νέα φυτά (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα), 22 νέα δέντρα και 700 τ.μ. χλοοτάπητα.
Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα και η δημοπράτησή του. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πράξης είναι ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτη ενώ χρονικός στόχος για την υλοποίησή της ορίστηκε για τις 31/12/2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ένταξη της πράξης στο ΕΣΠΑ πατήστε εδώ.
Ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV