Ερώτηση προς τους Υπουργούς 1) Οικονομίας & Ανάπτυξης 2) Υποδομών & Μεταφορών και 3) Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την εγκατάλειψη της ιδέας της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Ταϊπέι, με υπαιτιότητα της ελληνικής κρατικής μηχανής και παρά το γεγονός πως η Ταϊβάν αποτελεί μια δυναμικότατη οικονομία από την οποία η Ελλάδα μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να προσκομίσει.
Η ισχνή εμπορική και τουριστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών εδράζεται σε αντιλήψεις που έχουν προ καιρού ξεπεραστεί από την παγκοσμιοποίηση και ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη η οικονομική κυρίως επαναπροσέγγιση της ελληνικής πλευράς, με την Δημοκρατία αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1) Οικονομίας & Ανάπτυξης 2) Υποδομών & Μεταφορών και 3) Τουρισμού
Η Ταϊβάν ή Δημοκρατία της Κίνας αποτελεί μια δυναμική οικονομία της Νοτιανατολικής Ασίας, με πληθυσμό περίπου 23,5 εκατομμύρια πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω Δημοκρατία αποτελεί την 27η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τον 20ο μεγαλύτερο εξαγωγέα προϊόντων και τον 18ο μεγαλύτερο εισαγωγέα, παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, η Ταϊβάν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος διεθνώς, ενώ το σύνολο των κάθε είδους εμπορικών σχέσεων της με την Ε.Ε. υπερβαίνει τα 44 δις ευρώ (στοιχεία 2015) – με την Ελλάδα να καρπώνεται δυστυχώς ένα ελάχιστο ποσοστό αυτού του ποσού (περίπου 180 εκ. ευρώ).
Οι αδικαιολόγητα ισχνές εμπορικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας – Ταϊπέι δέχθηκαν ένα επιπλέον πλήγμα το καλοκαίρι του 2016, όταν με υπαιτιότητα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ακυρώθηκαν 18 απευθείας πτήσεις charter του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Ταϊβάν (China Airlines) προς την Αθήνα, για το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2016, αναγκάζοντας μάλιστα την τελευταία να προβεί σε αποζημίωση των μη εξυπηρετηθέντων πελατών της.
Συγκεκριμένα, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν ενέκρινε την τελευταία στιγμή – και μάλιστα χωρίς να δικαιολογήσει το γιατί – το αίτημα του ταϊβανέζικου αερομεταφορέα για πραγματοποίηση πτήσεων προς την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να αρνείται οποιαδήποτε προσφορά τουριστικής ή εμπορικής συνεργασίας και μάλιστα από μια χώρα, που κατά παράδοση ανήκει στον λεγόμενο Δυτικό Κόσμο.
Δεδομένου ότι η νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομική πραγματικότητα απαιτεί τρόπους υπερκερασμού των πεπαλαιωμένων πολιτικών δίπολων και αντιθέσεων, που παραπέμπουν ευθέως στις ξεχασμένες πια πραγματικότητες του Ψυχρού Πολέμου.
Δεδομένου ότι η ακόμη και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ταϊβάν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει συνάψει απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με την Ταϊπέι, ήδη από το 2008.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, προκειμένου να αποφευχθεί κατά την φετινή τουριστική περίοδο ένα παρόμοιο, κοστοβόρο για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, φιάσκο;
2. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη τουριστικών, αλλά και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών (π.χ. ίδρυση εμπορικού γραφείου στην Ταϊβάν), δεδομένου ότι μια χώρα σε κρίση όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να χάνει ούτε ένα ευρώ συναλλάγματος, λόγω πολιτικών αντιλήψεων που παραπέμπουν στα ξεπερασμένα πια δίπολα του Ψυχρού Πολέμου;
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV