Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαριστικά διέθεσε 450 εκατ. ευρώ για να αξιοποιηθούν στην πληροφορική, αλλά η κυβέρνηση αφήνει, προς το παρόν, τους πόρους αναξιοποίητους. Παρά τις εξαγγελίες περί στήριξης της αγοράς πληροφορικής, μέσω της δημιουργίας υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνολογιών και Επικοινωνιών, το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακής στρατηγικής στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που οι κοινοτικές υπηρεσίες χαριστικά ήραν την αιρεσιμότητα του Θεματικού Στόχου 2 (βελτίωση της πρόσβασης σε ΤΠΕ, της χρήσης και της ποιότητάς τους) και στον ορίζοντα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κάποιο ώριμο έργο. Οι κοινοτικές αρχές, κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2016, κοινοποίησαν στις εθνικές αρχές την άρση της αιρεσιμότητας για το δεύτερο σκέλος του Θεματικού Στόχου 2. Στην περίπτωση που οι κοινοτικοί δεν κοινοποιούσαν το συγκεκριμένο έγγραφο έως εκείνη την ημέρα, τα πενιχρά κονδύλια της πληροφορικής για την περίοδο 2014-2020, αν και θα παρέμεναν στη χώρα, το πιο πιθανό θα ήταν να μην αξιοποιηθούν όπως έπρεπε.
Η κοινοτική απόφαση για το ξεμπλοκάρισμα των πενιχρών κονδυλίων της πληροφορικής, αναμφίβολα, ήταν μια πολιτική απόφαση και έδειξε τη χαριστική διάθεση των εταίρων μας. Αλλά, παρά την αλληλεγγύη των κοινοτικών, η χώρα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Δύο χρόνια αναμονής, με την αιρεσιμότητα να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη, δεν ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί έστω και μία πρόσκληση έργου. Με άλλα λόγια, 15 μονάδες (δύο επιχειρησιακά προγράμματα, ΕΠΑΝΕΚ και Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα, και δεκατρία περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα-ΠΕΠ) δεν έχουν καταφέρει να ωριμάσουν ούτε ένα νέο έργο μέσα σε δύο χρόνια εφαρμογής του νέου ΕΣΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός σοβαρού απροόπτου, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018 δεν πρόκειται να υπάρξει η υπογραφή μιας σύμβασης έργου πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Και αυτό θα συμβεί με τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νομικές προσφυγές μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων των έργων. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 12-24 μήνες διαδικασίας.
Ενδεχομένως, επειδή ακριβώς είναι νεοσύστατο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αναζητάει ακόμη καλύτερους τρόπους συντονισμού. Γεγονός αποτελεί ότι σχεδόν έξι μήνες μετά τη σύστασή του δεν έχει στελεχωθεί (με μετατάξεις προσωπικού), ενώ οι υπηρεσίες του παραμένουν διάσπαρτες στην Καλλιθέα (Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής), στον Χολαργό (Γ.Γ. Επικοινωνιών) και στο κέντρο της Αθήνας (Γ.Γ. Ενημέρωσης). Το πιο σημαντικό είναι ότι μεταξύ αυτών των τριών βασικών μονάδων του υπουργείου αναζητείται ακόμη κοινός βηματισμός.
Πηγή: kathimerini.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV