Νίκος
Καραγιάννης

Συνέντευξη παραχώρησε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής στην εφημερίδα Μακεδονία. Αναφέρθηκε στην επιλογή του κόμματός του για μείωση των φόρων τονίζοντας πως «κάποιους φόρους μπορούμε να τους μειώσουμε μόνοι μας», ενώ απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. Πιο αναλυτικά:

–Εκτιμάτε πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ως το τέλος Φεβρουαρίου και να μπει η Ελλάδα στη συνέχεια στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα κλείσει άμεσα. Ο κ. Τσακαλώτος πρόσφατα είπε ότι, αν δεν κλείσει εγκαίρως, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Και όμως, δεν μπορούν να την κλείσουν… Για άλλη μια φορά, αποδεικνύονται επιπόλαιοι, αναποτελεσματικοί, επικίνδυνοι.

Κι όταν η κυβέρνηση παίζει με την τύχη της χώρας, κύριε Πλάκα, προσπαθούμε όλοι να κάνουμε τους μάντεις για το αν θα κλείσουν επιτέλους την αξιολόγηση -έπειτα από καθυστέρηση ενός έτους- όπως και για το αν θα μπούμε επιτέλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -ύστερα από καθυστέρηση δύο ετών. Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι ελπίζω πως ναι, αλλά δεν μπορώ να νιώθω καθόλου σίγουρος.

Όμως πολύ φοβάμαι ότι ζημιά έχει ήδη γίνει. Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι κάθε καθυστέρηση, κάθε δήθεν διαπραγμάτευση, τελικά φέρνει πάντα νέα, επώδυνα μέτρα. Καμιά φορά, βέβαια, φέρνει και κάτι χειρότερο: Αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015. Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην μας ξαναφτάσουν ως εκεί.

–Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό, γιατί έδωσε το επίδομα στους συνταξιούχους χωρίς συνεννόηση με τους εταίρους. Πρόσφατα μίλησε ακόμη και για μονομερείς ενέργειες για να προωθήσει την πολιτική του. Πού αποδίδετε αυτήν την στροφή;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει κάτι απολύτως λογικό: Η δική μας κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει το μέλλον της χώρας αγνοώντας τους συμφωνημένους στόχους, θα αλλάξει όμως το μίγμα πολιτικής που χρησιμοποιείται για να επιτευχθούν. Για να σας το πω απλά, στο δίλημμα «λιγότερες δαπάνες του κράτους ή περισσότεροι φόροι στους πολίτες», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαντά «περισσότεροι φόροι», εμείς απαντάμε «λιγότερες δαπάνες» -κόβοντας αδικαιολόγητα έξοδα, χωρίς φυσικά απολύσεις και χωρίς, γενικότερα, να χάσουν τίποτα οι πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε για παράδειγμα να μειώσουμε μόνοι μας κάποιους φόρους. Για τα επιπλέον, όμως, ασφαλώς και θα κάνουμε διαπραγμάτευση, έχοντας ως όπλο μας ένα πειστικό, ολοκληρωμένο σχέδιο.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με το πυροτέχνημα Τσίπρα με το επίδομα: Ούτε με τους εταίρους μας συνεννοήθηκε, ούτε όμως τους συνταξιούχους ωφέλησε πραγματικά, αφού απλώς τους έβαλε στη μία τσέπη μέρος όσων τους είχε ήδη πάρει από την άλλη…

–Ποια πρέπει να είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ, αν γίνει κυβέρνηση;

Να εφαρμόσει ένα ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και σταθερής πορείας προς τα εμπρός. Για να σας το πω συνοπτικά, πρέπει να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα πλεονεκτήματά μας: ήλιο–γη–θάλασσα. Αυτό είναι σχηματικά το τρίπτυχο της ανάπτυξης για την Ελλάδα που θα σηκώσει ξανά κεφάλι.

Πρώτον, ήλιος. Δηλαδή ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού δώδεκα μήνες το χρόνο. Δεύτερον, γη. Δηλαδή, πρωτογενής τομέας. Επιτέλους, όμως, να επενδύσουμε στη μεταποίηση, στον αγροδιατροφικό τομέα.  Και τρίτον, θάλασσα. Δηλαδή λιμάνια, ναυτιλία, logistics. Η ναυτιλία είναι ο μόνος τομέας στον οποίο είμαστε σταθερά επί δεκαετίες υπερδύναμη. Και τα λιμάνια μας μπορούν να γίνουν τα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της Ευρώπης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει πύλη εισόδου κομβικής σημασίας.

Η ΝΔ ζητά εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης κάνει προεκλογικού χαρακτήρα περιοδείες, επιχειρείται πανστρατιά. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παραμένει και βουλευτής Θεσσαλονίκης, δεν θα έπρεπε να έχει πιο ενεργή πολιτική παρουσία στην πρώτη αντιπολιτευτική γραμμή;

Σε αυτήν την πανστρατιά ο καθένας συμμετέχει με τον τρόπο του. Διαφορετικό ρόλο έχει ένας πρώην πρωθυπουργός και διαφορετικό έχει, για παράδειγμα, ένας νεοεκλεγείς βουλευτής. Έτσι δεν είναι;

Ιδίως μάλιστα όταν μιλάμε για έναν πρώην πρωθυπουργό του οποίου η διακυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ανάπτυξη, σημαντικές επενδύσεις, μακρόπνοες τομές, όπως η στρατηγική σχέση με την Κίνα, και μια ευρύτερη γεωστρατηγική αντίληψη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Έναν πολιτικό άνδρα που ήξερε να λέει και τα μεγάλα «όχι» εκεί που χρειάζονταν, χωρίς αισθήματα μειονεξίας, όπως νιώθουν πολλοί στην Αθήνα σήμερα έναντι των συμμάχων μας. Όπως και να το κάνουμε, ο Καραμανλής σήμερα αποτελεί εθνικό κεφάλαιο.

Και να σας πω και κάτι ακόμα κύριε Πλάκα; Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ο πολιτικός διάλογος έγινε φλυαρία ή και οχλαγωγία. Η Βουλή ώρες ώρες θυμίζει πολιτικό Δελφινάριο… Όμως, την ώρα που πολλοί φωνάζουν, μπορεί κάποιος να ακούγεται πιο δυνατά και να λέει πολύ περισσότερα, με τη σιωπή του και με μετρημένες αλλά ξεκάθαρες δημόσιες παρεμβάσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ευρύ προβάδισμα στη ΝΔ. Σε περίπτωση εκλογικής της νίκης ποιος πιστεύετε θα είναι ο πιο κατάλληλος κυβερνητικός εταίρος; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα;
Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν δώσει υπεύθυνα δείγματα γραφής. Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον

Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις εποχές της έξαλλης αντιπολίτευσης, αλλά αυτή τη φορά δεν θα μπορούν να ξεγελάσουν τους πολίτες.

Η ΝΔ έχει πράγματι ένα ευρύ προβάδισμα. Στόχος μας μέχρι τις εκλογές να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όσο γίνεται μεγαλύτερης πλειοψηφίας. Τότε θα δούμε αν μπορούμε να επιτύχουμε αυτοδυναμία. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι καλό για τον τόπο να συστρατευτούν για την υλοποίηση του εθνικού μας σχεδίου και άλλες δυνάμεις.

Με λύπη μου βλέπω βέβαια ότι στο χώρο της κεντροαριστεράς για παράδειγμα κάποιοι, αφού αμφιταλαντεύτηκαν ανάμεσα στο λαϊκισμό και την υπευθυνότητα, τελικά κλίνουν προς την παράδοση του «παλιού, καλού ΠΑΣΟΚ»! Ελπίζω ότι μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, οι ίδιοι οι πολίτες θα τους έχουν δείξει ότι αυτός ο δρόμος είναι λανθασμένος, γιατί η πατρίδα σήμερα χρειάζεται υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Αλλιώς; Κακό του κεφαλιού τους!

Με την ιδιότητα του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ πώς σχολιάζετε τις ανακοινώσεις του κ. Σπίρτζη για τον ΟΑΣΘ και την κρατικοποίηση ουσιαστικά των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης;

Είναι κωμικοτραγικό ότι αυτοί που δήθεν θα τα άλλαζαν όλα τελικά δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν ούτε καν τις πιο απλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Κι εδώ στη Θεσσαλονίκη το ξέρετε καλά αυτό, με την απίστευτη ταλαιπωρία που έχετε υποστεί από την υπόθεση του ΟΑΣΘ. Για αυτό το μπάχαλο δεν τους φταίνε ούτε τα μνημόνια, ούτε οι ξένοι, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε κανείς… Τους φταίει μόνο η ανικανότητά τους να λύσουν το παραμικρό πρόβλημα, να κάνουν  τον πιο στοιχειώδη σχεδιασμό!

Τώρα, ακούμε -γιατί στη Βουλή δεν το έχουμε δει ακόμα ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη- ότι ο κ.Σπίρτζης έχει στόχο να «λύσει» το πρόβλημα δημιουργώντας… δύο νέους δημόσιους φορείς! Είναι αυτονόητο ότι αυτή δεν είναι λύση ούτε για το πρόβλημα του ΟΑΣΘ ούτε για το πρόβλημα της χώρας γενικότερα.
 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV