Πρόταση στη ΔΕΗ φέρονται να έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου μετατροπής σε ενεργειακά αυτόνομα των περισσότερων από τα 32 μη διαδυνδεμένά νησιά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδέα είναι να μεταφέρουν τα ΕΛΠΕ το ντίζελ που χρειάζονται στα εν λόγω νησιά οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ, και σε αντάλλαγμα ο όμιλος να αναλάβει την κατασκευή στα νησιά μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταικά κ.ο.κ.) και άλλων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.
Στο θέμα της μετατροπής των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ενεργειακά αυτόνομα αναφέρθηκε χθες και ο Επίτροπος για το Κλίμα Μ.Αρίας Κανιέτε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γ.Σταθάκη.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κανιέτε, η Ευρωπαική Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά», η οποία και θα δρομολογηθεί επί Προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται πριν από το καλοκαίρι στην Κρήτη.
Συμπληρωματικά ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το υπ. Ενέργειας θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.
Τέτοια σχέδια έχουν δει πολλά στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας. Επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, το βάρος της ενεργειακής αυτονομίας στα νησιά είχε δοθεί στις Κυκλάδες, προκειμένου μόλις διασυνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα, να κλείσουν οι πετρελαικοί σταθμοί, και να ξεκινήσουν επενδύσεις σε φωτοβολταικά και άλλα συστήματα ΑΠΕ. Επίσης, παρόμοιες κινήσεις είχαν γίνει στον Αι Στράτη και τους Λειψούς.
Η Τήλος αποτελεί παράδειγμα τέτοιου έργου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πλέον. Όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικά χρόνια στην Τήλο πρόκειται να εφαρμοστεί ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές.
Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο θα εγκατασταθεί στο νησί υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια, σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) οι οποίοι και θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων.
Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και φιλοδοξεί να αποτελέσει πιλότο για παρόμοια σχήματα καθώς και να παράξει κατευθυντήριες που θα βασίζονται σε απτά αποτελέσματα λειτουργίας, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί από το ιδιαίτερο και συνεχές ενδιαφέρον της ΕΕ για την επιτυχή υλοποίηση του.
Παλαιότερα είχε τρέξει επίσης το έργο «Έξυπνα Δίκτυα» με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση συστημάτων «ευφυούς μέτρησης σε πέντε νησιά του Αιγαίου: τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, την Κύθνο και τη Μήλο, υπό το συντονισμό του Δικτύου ΔΑΦΝΗ.
Το πρόβλημα με όλες τις παραπάνω προσπάθειες είναι ότι είτε δεν εντάχθηκαν ποτέ σε ένα συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό με συνέχεια, είτε λειτούργησαν μεμονωμένα χάριν εντυπωσιασμού και στην πορεία εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα, παρά τις καλές προθέσεις, να έχουν μέχρι σήμερα γίνει ελάχιστα βήματα.
Πηγή:energypress.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV